- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τεκμήρια ιστορικής μνήμης: Μάχη Κορέας 25-06-1950 έως 27-07-1953

Η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμμαχικής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) συμμετείχε στη Μάχη της Κορέας με Εκστρατευτικό Σώμα δύναμης χιλίων (1.000) ανδρών, επτά (7) πολεμικά αεροσκάφη και εξήντα επτά (67) αξιωματικούς πιλότους της Βασιλικής Αεροπορίας.

Στην πολεμική αυτή σύρραξη, η Ελλάδα θρήνησε εκατόν ογδόντα έξι (186) στρατιώτες και είχε πεντακόσιους εξήντα έξι (566) τραυματίες.

Οι Έλληνες στρατιώτες για την επιδειχθείσα ανδρεία και την εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητά τους τιμήθηκαν με παράσημα, μετάλλια και εύφημες μνείες. Η ελληνική συμμαχική αποστολή από αέρος ανακλήθηκε στις 8 Μαΐου 1955 ύστερα από απόφαση του Στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου.

Από την Καρδίτσα συμμετείχε και ο αείμνηστος Γεώργιος Δασκαλόπουλος (με καταγωγή από τον Παλαμά), ο οποίος τιμήθηκε με μετάλλιο ανδρείας και παράσημο. Στο Αστυνομικό μας Μουσείο φυλάσσονται τα τεκμήρια ιστορικής μνήμης του μαχητή Γεωργίου Δασκαλόπουλου, τα οποία κατ΄επιθυμίαν του η κόρη του κ. Μαίρη Καλαμάτα μας τα παραχώρησε ευγενώς.