- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τεχνολογία Ξύλινων Κατοικιών στην Ελληνική Αγορά

Happening με την εταιρεία Κοφινας Α.Ε. την Τετάρτη 15-05-19, με πρωτοβουλία του καθηγητή Γ. Μαντάνη, οργανώθηκε στο αμφιθέατρο του πρώην τμ. Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (Παν/μιο Θεσσαλίας), στην Καρδίτσα, εκδήλωση / happening σχετική με την τεχνολογία ξύλου και ειδικότερα με τα προκατασκευασμένα ξύλινα σπίτια.

Στα πλαίσια των μαθημάτων «Ιδιότητες ξύλου» και «Τεχνολογία ξύλινων κατασκευών I.», φιλοξενήθηκε στο Π.Θ. η ελληνική κατασκευαστική εταιρεία Κοφινάς Α.Ε. από την Αθήνα (http://www.kofinas.gr), με προσκεκλημένο ομιλητή τον κύριο Μιχάλη Κοφινά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το τεχνικό γραφείο Noisis7group Παντελής Μαλέτσικας (http://noisis7group.gr/), το οποίο συνεργάζεται με την Κοφινάς Α.Ε. σε κατασκευές στην κεντρική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έγιναν από τον κ. Κοφινά δύο εισηγήσεις: α) μια εισαγωγική για την εταιρεία και τα έργα της στην Ελλάδα μαζί με παρουσίαση της σημερινής κατάστασης, και β) μια δεύτερη παρουσίαση αμιγώς τεχνολογική που αφορούσε το σχεδιασμό των προκατασκευασμένων σπιτιών, τις πρώτες ύλες ξύλου, τα λοιπά δομικά υλικά και μονώσεις, το τελικό φινίρισμα και τα λοιπά τεχνικά θέματα, μαζί και με video από δοκιμές αντοχής των εν λόγω κατασκευών σε σεισμό, στο Ε.Μ.Π. Την εκδήλωση που έτυχε πάρα πολύ θερμής υποδοχής από περίπου 150 φοιτητές του τμήματος, παρακολούθησαν: νυν και πρώην μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του τμήματος, ήτοι, οι κ.κ. Μιχ. Σκαρβέλης, Αθ. Μακρής, Ο. Τζουβάρα, Αικ. Ράμμου, Δ. Κουτσιανίτης, Γ. Μπόθος, Α. Διαμαντής, Δ. Μπιρμπίλης κ.α., στελέχη του κλάδου ξύλου, όπως οι κ.κ. Κων. Πασχάλης και Ιωάννης Παπαβασιλείου από τις ομώνυμες εταιρείες, αριθμός μηχανικών της πόλης της Καρδίτσας, και των Τρικάλων. Η συμμετοχή τους βοήθησε να γίνει μια χρήσιμη, επωφελής συζήτηση και ευρεία ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Μιχ. Κοφινάς προσκάλεσε ανοιχτά τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο/η, καθώς και το τμήμα – φοιτητές, από Οκτ. 2019, στις νεόδμητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας, που θα είναι πλήρως εφοδιασμένες με αυτόματα μηχανήματα κοπής και ρομποτικά συστήματα παραγωγής. Η παρουσίαση του κ. Μιχάλη Κοφινά είναι αναρτημένη εδώ: https://www.teilar.gr/dbData/ProfAnn/profann-09a08a67.pdf Σημειωτέον, η εταιρεία Κοφινάς Α.Ε. ειδικεύεται στην κατασκευή προκατασκευασμένων κατοικιών εδώ και 40 χρόνια. Ιδίως δε τονίσθηκε: α) η υψηλή οικολογική αξία των κατασκευών αυτών, β) το ιδανικό εσωτερικό περιβάλλον, γ) τα σύγχρονα υλικά μόνωσης και στεγανοποίησης, δ) η υψηλή τεχνογνωσία που υπάρχει, και ε) από πλευράς κόστους, τονίσθηκε ότι τέτοια κατοικία είναι ‘ανταγωνιστική’, π.χ. 1.000 ευρώ/τ.μ. Η εταιρεία, τέλος, ενδιαφέρεται να απασχολήσει πολύ καταρτισμένους τελειόφοιτους φοιτητές στα πλαίσια της πρακτικής άσκησής τους.

Κατά την παρουσίαση έγιναν πλήθος ερωτήσεων στον εισηγητή, και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν μέγιστο με τις κυριότερες ερωτήσεις να επικεντρώνονται: στην προστασία του ξύλου, στα μονωτικά υλικά, στις εγγυήσεις που δίνει η εταιρεία, στη σημερινή κατάσταση, στην ποιότητα των πρώτων υλών ξύλου, στον ποιοτικό έλεγχο των στοιχείων, στη θερμομονωτικότητα και την αντισεισμικότητα, και επίσης στην ικανοποίηση των πελατών (feedback) που έχουν ήδη ‘χτίσει’ το δικό τους (ξύλινο) σπίτι. Ο κ. Κοφινάς τόνισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια η ζήτηση τέτοιων κατοικιών -για πρώτη κατοικία- έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Ο καθηγητής Γ. Μαντάνης και το προσωπικό του τμήματος ευχαριστούν θερμά τη εν λόγω εταιρεία και τους κ. Μ. Κοφινά και Π. Μαλέτσικα για το χρόνο τους, και τη όλη βοήθειά τους για να υλοποιηθεί αυτή η εκπ/κή εκδήλωση στο Π.Θ.