- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τιμάται για την προσφορά του το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας

Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας καλεί τον κόσμο στις 29-8-2019, Πέμπτη, 9 μ.μ., στο υπαίθριο θέατρο Μητρόπολης Καρδίτσας, με ελεύθερη είσοδο, να παρακολουθήσετε την κωμωδία: «Κυριε υπουργε, τι εγινε με το θεμα μ’;»

Συγγραφέας-σκηνοθέτης: Δημήτρης Ρήτας

Σκηνικά: Πιπίνα Μπατζιάκα

Μουσική-τραγούδια: Χρήστος Νικολόπουλος σε στίχους Δημήτρη Ρήτα

Παίζουν: Σωτήρης Μπακαρός, Αποστόλης Χαλαβέτας, Αυγή Παπαδημητρίου, Απόστολος Ρήτας, Τζένη Μπακαρού, Βάιος Ρήτας, Δημήτρης Ρήτας κ. ά.

Χορηγός αφισών-προγραμμάτων: Σχολή οδηγών-ασφάλειες Απόστολος Δημ. Ρήτας

Περιεχόμενο: Είναι κωμωδία με στοιχεία επίκαιρης πολιτικής σάτιρας και στοιχεία ηθογραφικά. Έχει ως θέμα «τα ρουσφέτια» που ζητούν οι ψηφοφόροι από τον φίλο τους Υπουργό. Σκορπά άφθονο και αβίαστο γέλιο, χωρίς ύβρεις και χυδαιολογίες. Αποτελείται από δύο σκηνές: Η πρώτη σκηνή είναι σε καφενείο του χωριού, όπου ο Υπουργός δέχεται τους φίλους και τους ψηφοφόρους του κι η δεύτερη στην Αθήνα, στο Υπουργικό γραφείο. Την κωμωδία αυτή το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας την παρουσίασε σε 408 πόλεις, χωριά, Σχολεία, Ιδρύματα, φυλακές, ΚΑΠΗ, γηροκομεία, στρατόπεδα, τσιγγάνικους οικισμούς και κοινωνικά παντοπωλεία, αξιοθαύμαστο και σπάνιο πολιτιστικό επίτευγμα για νεοελληνική κωμωδία από ένα επαρχιακό θέατρο.

Την εκδήλωση στηρίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας  και ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Βασίλης Τσιάκος.

  Κατά την εκδήλωση θα τιμηθεί με τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο της  Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας κ. Στεργιόπουλο, ο Δημήτρης Ρήτας για την πολιτιστική, κοινωνική και μορφωτική προσφορά του στην ελληνική κοινωνία και γιατί η ανωτέρω κωμωδία του παρουσιάστηκε σε 408 πόλεις, χωριά, σχολεία, ΚΑΠΗ, φυλακές, γηροκομεία, στρατόπεδα, τσιγγάνικους οικισμούς και κοινωνικά παντοπωλεία από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας λειτουργεί επί τριάντα πέντε συνεχή χρόνια, 1984-2019, ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με πολιτιστικούς, κοινωνικούς και μορφωτικούς σκοπούς. Δεν είναι Δημοτικό Θέατρο και δεν επιχορηγείται ούτε από το Υπουργείο Πολιτισμού ούτε από τον Δήμο Καρδίτσας. Δεν έκοψε ποτέ εισιτήρια για λογαριασμό του. Τα έξοδά του καλύπτουν οι Δήμοι και οι φορείς που το προσκαλούν.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: Ως τώρα, 1984-2019, πραγματοποίησε 1.536 παραστάσεις,

σε 656 πόλεις, χωριά, σχολεία κλπ, διανύοντας 400.000 χλμ, και είχε 1.000.000 και

πλέον θεατές. Δημιουργεί θεατρόφιλο κοινό στην επαρχία και συμβάλλει θετικά στην πολιτιστική αναβάθμισή της και στην αποκέντρωση, δίνοντας ώθηση στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξή της. Ιδιαίτερη αξία έχουν οι παραστάσεις σε ορεινά και απομακρυσμένα χωριά των βουνών της πατρίδας μας (Άγραφα, Πίνδο, Όλυμπο, Όσσα, Παρνασσό, Ολύτσικα, Ταϋγετο κλπ.), χωριά πραγματικές «αετοφωλιές», ταξιδεύοντας σε δύσβατους χωματόδρομους, γκρεμούς και χαράδρες κλπ. παραστάσεις «Πολιτιστικές ιεραποστολές», λόγω της επικινδυνότητας και της μεγάλης προσφοράς τους στους ξεχασμένους κατοίκους των χωριών. Σημαντικές είναι και οι παραστάσεις  σε μικρές και μεγάλες πόλεις στην Ελλάδα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Φλώρινα, Ξάνθη, Διδυμότειχο, κλπ, νησιά, Σκύρο, Χίο, Κέρκυρα, Κρήτη, κλπ, αρχαία Θέατρα. Επίσης, έχει πραγματοποιήσει δύο περιοδείες στη Γερμανία με έδρα το Μόναχο και μία στην Ελβετία με έδρα τη Λωζάννη, για τους Έλληνες που ζουν εκεί, παραστάσεις που τονίζουν την αξία και κύρος του Θεάτρου ευρωπαϊκά.

Γι’ αυτό, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας,  σύμφωνα με την  Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών καθορίστηκε ως νομικό πρόσωπο που επιδιώκει πολιτιστικούς σκοπούς, απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ: Πραγματοποίησε τεράστιο κοινωνικό έργο, δίνοντας, δωρεάν,

εκατοντάδες παραστάσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς, σε Φυλακές ανηλίκων Κασσαβέτειας Μαγνησίας, ενηλίκων Τρικάλων, σε Νοσοκομεία, ΚΑΠΗ, Ειδικά Σχολεία και Ιδρύματα για παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες, για πλημμυροπαθείς, σεισμοπαθείς, τσιγγάνικους οικισμούς, Στρατόπεδα, κοινωνικά παντοπωλεία κλπ.

Γι’ αυτό, το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας το ενέταξε στους φορείς που προσφέρουν κοινωνική φροντίδα και εθελοντισμό.

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ: Πραγματοποίησε εκατοντάδες, δωρεάν, παραστάσεις σε

Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, και βοήθησε στο ανέβασμα μαθητικών και φοιτητικών θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, προσφέροντας γνώσεις και όλη την υποδομή του (σκηνικά, κοστούμια, μικροφωνική, κ.λ.π.).

Γι’ αυτό, συγχαίρουν εγγράφως το Θέατρό μας Υπουργοί Παιδείας, Δ/ντές Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Διευθύνσεων, Δ/ντές Σχολείων, κλπ.

 

Στην πολιτιστική μας προσπάθεια, μας βοήθησαν πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι φίλοι μας τους οποίους ευχαριστούμε θερμά. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, που ως Υπουργός Πολιτισμού, εκτιμώντας την πολιτιστική, κοινωνική και μορφωτική προσφορά του Θεάτρου μας, μας ενίσχυσε οικονομικά και αγοράσαμε ένα μικρολεωφορείο 13 θέσεων για τις μετακινήσεις μας.