- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τιμήθηκε η μνήμη του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη

Πάνω στα αγραφιώτικα βουνά, στο Παλιοζωγλόπι, το χωριό που γεννήθηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης, στο αγνάντιο του, ψηλά στον Αϊ-Λια, όπου ο ίδιος διάλεξε να ταφεί, εκεί οπού η λαϊκή μνήμη κρατά ζωντανό το τραγούδι και το τουφέκι της λαϊκής πάλης, βρέθηκαν την Κυριακή δεκάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες, αγωνιστές, άνθρωποι κάθε ηλικίας, για το πολιτικό μνημόσυνο του Χαρίλαου Φλωράκη, 15 χρόνια μετά το θάνατό του, που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ. 

«15 χρόνια πέρασαν από τότε που “έφυγε” ο Καπετάν Γιώτης, αλλά δεν έφυγε ούτε για μια στιγμή από τη μνήμη  μας», έλεγαν πολλοί με συγκίνηση, αλλά και ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους καθώς έβλεπαν τους Κνίτες και τις κνίτισσες να βρίσκονται εκεί, ανεμίζοντας τις κόκκινες σημαίες μπροστά στον τάφο του κομμουνιστή – λαϊκού ηγέτη.

Εκεί ψηλά στον Αϊ – Λια, στο λημέρι της αιωνιότητας,  κοντοστάθηκαν στον λιτό του τάφο, όπου αναγράφεται «Οι ζευγάδες φεύγουν, μα η σπορά μένει…» και έδωσαν την υπόσχεση  πως « Δε σε ξεχνούμε, σύντροφε. Συνεχίζουμε να παλεύουμε, όπως έκανες και συ σε όλη σου τη ζωή,  για το μέλλον που αξίζει στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στα νιάτα, για  μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό– κομμουνισμό».

Στο χώρο της εκδήλωσης βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον  Αχιλλέα Κανταρτζή μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αχιλλέας Κανταρτζής  ενώ χαιρετισμό έκανε η Μαρίνα Φυτσιλή γραμματέας του ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ.

Η Μαρίνα Φυτσιλή στον χαιρετισμό της, μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Πριν 15 χρόνια το Κόμμα μας και χιλιάδες αγωνιστές αποχαιρετούσαν τον καπετάν Γιώτη με μια υπόσχεση: Να συνεχίσουμε, έχοντας πάντα στο νου μας την πεποίθησή του, ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει. Τα περισσότερα σημερινά μέλη της ΚΝΕ, τότε δεν είχαμε ακόμα οργανωθεί, λόγω ηλικίας. Σήμερα βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο, πιστοί στην ίδια υπόσχεση. Να φανούμε αντάξιοι των αγωνιστικών παραδόσεων και των επαναστατικών επιδιώξεων του Κόμματός μας.  Κρατάμε σαν κόρη οφθαλμού τα λόγια του προς τους νέους της ΚΝΕ στο 8ο Συνέδριο της:

“Στην πορεία της ζωής σας και του αγώνα σας, – έλεγε – θα ζήσετε στιγμές ανάτασης, άνοδο του κινήματος. Αλλά η κίνηση προς τα εμπρός δεν είναι πάντα γρήγορη όσο θέλουμε ή πάντα ανοδική. Και τα “άγονα” χρόνια, τα χρόνια της μονότονης καθημερινής δουλειάς, δεν είναι ευκαταφρόνητα.

Η πιο σπουδαία ικανότητα για τον κομμουνιστή είναι αυτή να μπορεί να δουλεύει με συνέπεια και με ενθουσιασμό, στη καθημερινή μονότονη κατάσταση και να ξεπερνά μέρα με τη μέρα το ένα εμπόδιο ύστερα από το άλλο. Η ικανότητα να διατηρεί τον ενθουσιασμό του μπροστά στα εμπόδια που η πρακτική ζωή βάζει μπροστά του κάθε μέρα, κάθε ώρα. Να έχει στο μυαλό του και να μη χάνει από τα μάτια του, τους τελικούς μεγάλους σκοπούς που παλεύει να πραγματοποιήσει.

Μια τέτοια στάση γενναιότητας πρέπει να φιλοδοξεί να κατακτήσει.

Γιατί και σήμερα η επίθεση στις σοσιαλιστικές ιδέες είναι στη πρώτη γραμμή. Ο χλευασμός στη συλλογικότητα και την οργανωμένη πάλη είναι καθημερινό φαινόμενο. Αξίες και ιδανικά θεωρούνται ουτοπία, ρομαντισμός μέχρι και πισωδρόμηση.

Γι’ αυτό υπογραμμίζω, -έλεγε- την απαίτηση για τον νέο ηρωισμό της εποχής σας, που έχει σχέση με τη συνέπεια στον αγώνα σε αξίες, ιδανικά, σε σταθερότητα, σε αρχές που καταξιώθηκαν μέσα στη μακροχρόνια δύσβατη ηρωική πορεία του Κόμματος μας και του εργατικού κινήματος”.

Με αυτά τα «υλικά» διαπαιδαγωγούνται, ωριμάζουν και σήμερα πρωτοπόροι νέοι αγωνιστές μέσα στις γραμμές της ΚΝΕ.»

(…) «Προχωράμε μπροστά! Τους αγωνιστές του λαού και του Κόμματός μας, τους τιμάμε κάθε μέρα, με τις επιλογές και τον αγώνα μας. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Με πείσμα και αισιοδοξία να κερδίσουμε τη νεολαία με τις πιο πρωτοπόρες ιδέες. Γιατί ρεαλισμός είναι να ζούμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της εποχής, όχι χειρότερα από τους γονείς μας. Γιατί πραγματικά νέο και προοδευτικό είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και όχι η καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Το νέο βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής αυτού του συστήματος! Το νέο βρίσκεται στο δυνάμωμα της συλλογικής δράσης και της αλληλεγγύης, στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ που είναι η μήτρα της αντίστασης και της ελπίδας. Η νεολαία, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, πάντα θα έλκεται από τις καινοτόμες, τις πρωτοπόρες ιδέες για την κοινωνική πρόοδο. Όπως έλεγε και ο Χαρίλαος: “Μόλις υπάρξει μια σπίθα, αυτά τα νιάτα θα γίνουν πυρκαγιά, θα γίνουν ηφαίστειο”. Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη!»

Ο  Αχιλλέας Κανταρτζής , στην ομιλία του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Για μια ακόμη χρονιά ανταμώνουμε εδώ στον Αη Λιά στο Παλιοζογλώπι για να τιμήσουμε την  μνήμη του σύντροφου Χαρίλαου Φλωράκη.  Όχι για να εκτελέσουμε ένα κομματικό καθήκον, ούτε μια τυπική υποχρέωση των κομμουνιστών απέναντι στην μνήμη του καπετάν Γιώτη αλλά για να τον διαβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά πως η σπορά που έσπειραν οι ζευγάδες όχι μόνον μένει αλλά μεγαλώνει, φουντώνει και καρπίζει.  Ότι ο αγώνας για την εκπλήρωση των προγραμματικών στόχων του ΚΚΕ συνεχίζεται αταλάντευτα και ανυποχώρητα.  Ότι το λάβαρο που μας παρέδωσε  το κρατάμε ψηλά γιατί  γνωρίζουμε καλά το χρέος μας  απέναντι στον λαό. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα επίθεση που ξεδιπλώνεται μπροστά στην νέα καπιταλιστική κρίση που έρχεται, και τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται και εδώ στην περιοχή μας.  Γιατί από όποια πλευρά και αν τις εξετάσεις κανείς είναι εξελίξεις  που αναδεικνύουν ακόμη πιο πολύ την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού –κομμουνισμού στις μέρες μας

Ξέρουμε τις ευθύνες μας  και το χρέος μας απέναντι στον λαό.

Μετά τις ομιλίες  κατέθεσαν λουλούδια στον τάφο του Χαρίλαου Φλωράκη εκ μέρους της ΕΠ Θεσσαλίας,  ο Νίκος Τέγος, γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας και μέλος του γραφείου της ΕΠ Θεσσαλίας και εκ μέρους της ΚΝΕ η Στέλλα Κριμνιώτη, μέλος του γραφείου περιοχής της ΚΝΕ.

Στο τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.