- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τιμήθηκε ο αδικοχαμένος πιλότος Νικόλαος Θεοδώρου

Εκδήλωση ώστε να τιμηθεί ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει το χωριό Σταυρός Φαρσάλων το 1976, πραγματοποιήθηκε  την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018.
Μετά τη θεία λειτουργία και το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού στον Σταυρό Φαρσάλων, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο της θυσίας του 26χρονου υποσμηναγού Νικόλαου Θεοδώρου, όπου στο σημείο συντριβής τοποθετήθηκε μαρμάρινη πλάκα με το όνομά του, με έξοδα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, που με ομόφωνη απόφαση έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του αντιπροέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Κων/νου Τύμπα.
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος στον λόγο του αναφέρθηκε στον αδικοχαμέμενο πιλότο που με την θυσία του έγινε μάρτυρας αυτός, ώστε να σωθεί το χωριό, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος που εορτάζετε σήμερα από την εκκλησία μας, που με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχθεί τον Μεσσία Ιησού, εξ’ ου και ο χαρακτηρισμός «Πρόδρομος», που σαν αποτέλεσμα είχε την φυλάκιση και στη συνέχεια τον αποκεφαλισμό του.

Το χρονικό της συντριβής
Το αεροπορικό δυστύχημα έγινε στις 8 Ιανουαρίου 1976, όταν δύο αεροσκάφη της 344 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού από την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, συγκρούστηκαν στην περιοχή Χαλκιάδων στα Φάρσαλα. Το ένα συνετρίβη μεταξύ Ορφανών και Λεύκης και το δεύτερο έξω από τον Σταυρό Φαρσάλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι δύο πιλότοι. Ο υποσμηναγός Νικόλαος Θεοδώρου του Αριστείδου από τα Βάγια Βοιωτίας, προτίμησε να θυσιαστεί και να μην εγκαταλείψει το αεροπλάνο το οποίο θα έπεφτε μέσα στον Σταυρό Φαρσάλων. Το οδήγησε έξω από το χωριό, όπου και συνετρίβη ενώ εκείνος βρήκε τραγικό θάνατο. Στο σημείο της συντριβής είχε στηθεί από την οικογένειά του και την κοινότητα Σταυρού στο παρελθόν ένα εικονοστάσι, το οποίο καταστράφηκε μετά από εργασίες για τη διαπλάτυνση του οδοστρώματος.
Έτσι, μετά από 42 χρόνια, μετά από πρόταση του κ. Κων/νου Τύμπα, που κατάγεται από τον Σταυρό Φαρσάλων, το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα με τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα που θα θυμίζει τη θυσία του ηρωικού πιλότου. Ο κ. Τύμπας ανέφερε ότι ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής για να τιμήσουν τον ηρωικό ανθυποσμηναγό Νικόλαο Θεοδώρου, ο οποίος προτίμησε να συντριβεί και να θυσιαστεί με το αεροσκάφος γιατί θα έπεφτε πάνω στα σπίτια και στο σχολείο του Σταυρού Φαρσάλων.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο βουλευτής την ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Τύμπας,  ο αδερφός του πιλότου κ. Θεόδωρος Θεοδώρου,  ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Δημήτρης Κωνσταντάκης, επίσης παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες κ. Παπαδημόπουλος και Λαδόπουλος, η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Δήμου Φαρσάλων κ. Ίφου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γκατζόγιας, Κατσιαούνης, Συροπούλου, στρατιωτική αρχή, ο διοικητής και υποδ. του ΑΤ Φαρσάλων κ. Γκούμας και κ. Σακκάς, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φαρσάλων κ. Πιτσάβας, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φαρσάλων κ. Δραχμάνης, ο πολιτιστικός σύλλογος Σταυρού, η Ιεραποστολή Φαρσάλων και αθλητικός όμιλος Σταυρού, πλήθος κόσμου και κατοίκων του χωριού.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η κ. Τσιμπίδα ενώ στο τέλος ο πρόεδρος της τ.κ. Σταυρού απένειμε τιμητική πλακέτα στον αδερφό του πιλότου.

iteablogspot.com