- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τιμητική διάκριση για το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας

Στο όμορφο, παραλιακό Βραχάτι Κορινθίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 33ο πανελλήνιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών από τις 28 Μαΐου έως την 1 Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής ενάρξεως και παρουσία του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Δημ. Τάξεως κ. Μανώλη Αναγνωστάκη, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου κ. Κων/νου Τσουβάλα, εκπροσώπου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κορινθίας κ.κ. Διονυσίου, Ανώτατων Αξιωματικών ε.ε. και ε.α., του Δημάρχου, εκπροσώπων των Αστυνομιών Κύπρου, Γερμανίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Πολωνίας, μελών των τοπικών διοικήσεων της ελληνικής επικράτειας, εκπροσώπων συνδικαλιστικών αστυνομικών  οργανώσεων και εκπροσώπων αποστράτων αστυνομικών, τιμήθηκε από τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ελληνικού εθνικού τμήματος ΙΡΑ, ο κ. Δημήτριος Καλλιαντζής για τη σημαντική προσφορά του στη διατήρηση άσβεστης και ιστορικής μνήμης με την ίδρυση του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας και ανακηρύχθηκε ως επίτιμο μέλος του εθνικού τμήματος ΙΡΑ ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μητρόπουλος, Ηγούμενος της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Σπηλιάς Αργιθέας Αγράφων.

Κατά την απονομή της τιμητικής διάκρισης ο κ. Καλλιαντζής σε χαιρετισμό του ανέφερε :

«Αγαπητοί μου φίλοι με το Servo Per Amikeco απευθύνω σ’ όλους εγκάρδιο χαιρετισμό αγάπης. Η ευγενής τιμητική πρόσκληση του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. του ελληνικού εθνικού τμήματος να παραστώ στο παρόν 33ο συνέδριο με τιμά ιδιαίτερα, αλλά κυρίως αναγνωρίζει τις πολλαπλές προσπάθειες για τη συγκέντρωση και προβολή πολλαπλών μουσειακών εκθεμάτων που έχουν σχέση με τη διαχρονικής αξίας ποικίλη δράση, την ιστορική πορεία και την προσφορά των Σωμάτων της Ελληνικής Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων.

Προτού όμως αναφερθώ για την προσφορά στην ιστορική μνήμη του Αστυνομικού Μουσείου Καρδίτσας, επιθυμώ δι’ ολίγον να εξωτερικεύσω μερικές σκέψεις, που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στο ΕΙΝΑΙ μου.

Η έννοια της φιλίας, ως καθημερινή πράξη στην παγκόσμια κοινότητα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών διαχρονικά αποτελεί το κυρίαρχο κίνητρο και τον συνεκτικό σύνδεσμο στους Αστυνομικούς. Αυτή την υψηλή έννοια της φιλίας τη βίωσα και εγώ το πρώτον το έτος 1977, όταν εντάχθηκα ως Υπομοίραρχος στη μεγάλη οικογένεια της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, αφού προηγουμένως μυήθηκα από τον αείμνηστο Στρατηγό της Χωροφυλακής Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο, ο οποίος και διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. του ελληνικού εθνικού τμήματος. Η φιλία η ανυστερόβουλη και ανεπιτήδευτη είναι και τροφοδότρια δύναμη της ΑΓΑΠΗΣ και ο άρρηκτος σύνδεσμος του ΕΜΕΙΣ και μιας και μιλάμε για την αγάπη και βρισκόμαστε στην όμορφη Κόρινθο με την πανάρχαια ιστορία της, πρέπον είναι να θυμηθούμε τα λόγια του ύμνου της αγάπης του Αποστόλου Παύλου, σε επιστολή του προς τους Κορίνθιους χριστιανούς: «αν δεν έχω αγάπη δεν είμαι τίποτα. Εκείνος που βιώνει την αγάπη έχει μακροθυμία και καλοσύνη. Δε ζηλοφθονεί, δεν κομπάζει. Είναι ευπρεπής, δεν είναι εγωιστής, ξεχνάει το κακό και πάντοτε ελπίζει».

Επειδή όμως η τιμή ανήκει στο Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας, το οποίο αποτελεί σχεδόν το μοναδικό οργανωμένο αστυνομικό μουσείο στη χώρα μας, το οποίο ως άλλη κιβωτός διαφυλάσσει αλώβητη τη διαχρονικής αξίας και μνήμης ιστορική πορεία των Σωμάτων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων, επιτρέψτε μου να σας καταστήσω κοινωνούς των κινήτρων, των σκοπών και των στόχων. Κυρίαρχο κίνητρο ήταν και είναι το «χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν και θα ‘ρθουνε» του Κωστή Παλαμά. Σκοπούς και στόχους έχει τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των νεοελλήνων από τη σκοπούμενη ιστορική αμνησία. Τα μουσειακά εκθέματα υπερβαίνουν τις τρεις χιλιάδες. Όλα έχουν την προσδιοριστική τους αξία και την ιστορία τους. Όλα εκτίθενται σε τρεις μεγάλες αίθουσες σε παλιό, ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της Καρδίτσας.

Η πρώτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στον Στρατάρχη της Ρούμελης Γεώργιο Καραϊσκάκη από το Μαυρομμάτι Καρδίτσης. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στον Υπομοίραρχο Δημήτριο Λαμπαθάκη, ο οποίος στις 9 Αυγούστου 1921 κατακρεουργήθηκε στη Μ. Ασία από τις τουρκικές τσέτες και η τρίτη στον Ανθυπομοίραρχο Απόστολο Αποστόλου, ο οποίος στις 13 Φεβρουαρίου 1925 εφονεύθη σε συμπλοκή με το λήσταρχο Γιαγκούλα στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας. Ξεχωριστή θέση στο Μουσείο μας έχουν οι αναθηματικές στήλες των 3.500 πεσόντων υπέρ του καθήκοντος ανδρών της Χωροφυλακής, των 250 της Αστυνομίας Πόλεων και των 230 μέχρι σήμερα της Ελληνικής Αστυνομίας. Στους χώρους των μουσειακών εκθεμάτων ο επισκέπτης πληροφορείται με τις καλαίσθητες επιγραφές ότι η Ιστορία, κατά τον ιστορικό Τάκιτο «ουδέν ψεύδος λέγει και δι ουδέν το αληθές σιωπά». Η ιστορία διδάσκει το χθες, εμείς χαράζουμε το μέλλον, δική μας η ευθύνη. Ιστορική μνήμη εναντίον της ιστορικής αμνησίας και σε ελάχιστους σώζεται το θάμβος της ελληνικής λαλιάς, η αξιοπρέπεια της ιστορικής αυτοσυνειδησίας.

Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της τοπικής διοίκησης Καρδίτσας για την αμέριστη στήριξη και ποικιλόμορφη συμπαράσταση στη λειτουργία του Μουσείου μας.

Αγαπητοί μου πρόεδροι του ελληνικού εθνικού τμήματος και της τοπικής διοίκησης Κορινθίας μετά των μελών των Δ.Σ. σας, αγαπητοί φίλοι και φίλες των τοπικών διοικήσεων της Ελλάδας και των παρισταμένων εθνικών τμημάτων της Κύπρου, της Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Πολωνίας, θερμά συγχαρητήρια που ενωμένοι πορεύεσθε και υλοποιείτε το Servo Per Amikeco=εξυπηρέτηση δια της φιλίας. Καλή επιτυχία στις εργασίες του 33ου συνεδρίου και ένα θερμό ευχαριστώ για την προσγενόμενη αποψινή τιμή. Ως ελάχιστη αντιπροσφορά σας προσφέρω τον θυρεό του Μουσείου μας, μια αναμνηστική κούπα, ένα βιβλίο για τον Γ. Καραϊσκάκη και ένα βιβλίο για το ύψωμα 731 της Βόρειας Ηπείρου, με την πληροφορία ότι στο χώρο του Μουσείου μας υπάρχουν κειμήλια του Υψώματος 731, που αποτέλεσε τις νέες Θερμοπύλες του ελληνισμού στο ένδοξο έπος 1940-41. Σας ευχαριστώ.»

Μετά το πέρας των εργασιών του συνεδρίου, οι σύνεδροι και τα μέλη των τοπικών διοικήσεων και των ξένων αποστολών είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μια ξεχωριστή ψυχαγωγική βραδιά με τοπική παραδοσιακή ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα με τον υπέροχο τραγουδιστή κ. Παναγιώτη Λάλεζα. Στην ψυχαγωγική αυτή εκδήλωση νέοι και νέες με τοπικές ενδυμασίες χόρεψαν δημοτικούς χορούς και έδωσαν το έναυσμα για τη συμμετοχή όλων στο χορό. Τον όλο σχεδιασμό της ψυχαγωγικής βραδιάς είχαν ο πρόεδρος και τα μέλη της τοπικής διοίκησης ΙΡΑ Κορινθίας. Κατά την αποχαιρετιστήρια αυτή βραδιά ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ των αστυνομικών και επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά η μέγιστη προσφορά της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στην καλλιέργεια αισθημάτων αλληλεγγύης και ανυστερόβουλης φιλίας. Το Αστυνομικό Μουσείο Καρδίτσας κατέστη πλέον πόλος έλξης και οι επισκέπτες του οι καλύτεροι διαφημιστές της Καρδίτσας.