- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τομείς και Ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στο ΕΠΑΛ ΣΟΦΑΔΩΝ το σχολικό έτος 2016-17

Το ΕΠΑΛ Σοφάδων σας ενημερώνει:

  1. Οι εγγραφές στα Επαγγελματικά Λύκεια θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του Ιουνίου (μέχρι 30/6/2016), οπότε οι κηδεμόνες των μαθητών οφείλουν να προσέλθουν στο ΕΠΑΛ ΣΟΦΑΔΩΝ εντός του Ιουνίου για την ολοκλήρωση της εγγραφής αλλά και για την  υπεύθυνη ενημέρωση για τους τομείς και ειδικότητες που θα λειτουργήσουν.
  2. Οι τομείς και οι ειδικότητες που θα λειτουργήσουν το σχ. Έτος 2016-2017, στο σχολείο μας περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα.
Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και
Αυτοματισμού
Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων

και Δικτύων

Μηχανολογίας Τεχνικός Οχημάτων
Γεωπονίας Τροφίμων και
Περιβάλλοντος
Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
Διοίκησης και Οικονομίας Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Πληροφορικής Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας Βοηθός Νοσηλευτή

 

ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΕΠΑΛ

Το νέο ΕΠΑΛ, προσφέρει επιπλέον δυνατότητες σε σχέση με άλλες χρονιές αφού:

  1. Δίνεται η δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να εισάγονται και σε σχολές και τμήματα των Πανεπιστημίων,για ειδικό ποσοστό θέσεων επιπλέον 1%
  2. Διευρύνεται η δυνατότητα της πρόσβασης στα ΤΕΙ αφού θα διαγωνίζονται για ειδικό ποσοστό θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων στα ΤΕΙ.
  3. Μετά την αποφοίτηση, υπάρχει το προαιρετικό «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», με εργαστηριακά μαθήματα ειδικότητας στο σχολείο και μαθητεία σε χώρους εργασίας, όπου:
    1. Tο ΕΠΑΛ θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης-εποπτείας των μαθητευομένων στις δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.
    2. Yπογράφονται συμβάσεις με όρους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και θα ελέγχονται από εποπτεύοντα καθηγητή του ΕΠΑΛ.
  1. Οι μαθητέςθα υπάγονται ασφαλιστικά στο ΙΚΑ για το διάστημα της μαθητείας, στον κλάδο παροχών ασθένειας σε είδος και στον κλάδο παροχών ασθένειας σε χρήμα,
  2. Ο χρόνος ασφάλισής τους θα είναισυντάξιµος.
  3. Η αμοιβή για το διάστημα της μαθητείας θα είναι ίση με το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Η δομή των τριών τάξεων θα έχει ως εξής:

Α΄ ΤΑΞΗ με ενιαίο πρόγραμμα, με μαθήματα γενικής παιδείας, προσανατολισμού και ειδικοτήτων, προκειμένου να δίνεται στους μαθητές η δυνατότητα να διερευνήσουν τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές τους.

Β΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό σε τομείς τεχνικο-επαγγελματικών σπουδών με μαθήματα γενικής παιδείας και τομέων (θεωρητικά και εργαστηριακά).

Γ΄ ΤΑΞΗ με διαχωρισμό των τομέων σπουδών σε επιμέρους ειδικότητες, με μαθήματα γενικής παιδείας και ειδικοτήτων (θεωρητικά και εργαστηριακά).