- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δ.Σ. Καρδίτσας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το προσφυγικό

Κάθε φορά που τη χώρα μας την απασχολεί καποιο μεγάλο πρόβλημα, βγαίνουν στην επιφάνεια απόψεις της κυβέρνησης περί ”μη κομματικής εκμετάλλευσης”, περι θέματος που τάχα είναι ”εθνικό”, ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ”όλοι μαζί” και άλλα τέτοια. Η αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της κάθε φορά που θέλουν να κρύψουν αντιλαϊκά μέτρα ή να περάσουν κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους προσπαθούν να το βαφτίσουν εθνικό, προσπαθούν να απομακρύνουν τη σκέψη του κόσμου απο το κυρίως πρόβλημα για να τον τουμπάρουν και να περάσουν αυτό που θελουν σε βάρος του.

Η ”ροή” των προσφύγων όπως τη λέμε, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Πρέπει να δούμε τι δημιουργεί αυτές τις συνθήκες και την ”ανάγκη” μετακίνησης τόσων ανθρώπων απο τα σπίτια τους. Το ξέρουμε όλοι: δεν έρχονται στη χώρα μας για να λιαστούν στα προσήλια, τους διώχνους απο τις χώρες τους οι πόλεμοι! Ο πόλεμος τι είναι; φυσικό φαινόμενο; Όχι. Στις περιοχές αυτές, απ΄ τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, σήμερα συγκρούονται οι διεθνείς τρομοκράτες, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία, η Τουρκία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, για τα συμφέροντα των δικών του καπιταλιστών ο καθένας. Σφάζουν τον κόσμο για το χρήμα! Αυτή είναι η αιτία που φέρνει τους πρόσφυγες, τους σπρώχνει προς τα μέρη μας και γέμισε το Αιγαίο πνιγμένους και τα νεκροταφεία των νησιών απο μικρά παιδιά.

Στον πόλεμο αυτό η ΕΕ είναι απο τους πρωτεργάτες. Οι φίλοι της συγκυβέρνησης, Ολάντ κλπ, είναι πρώτοι στους βομβαρδισμούς. Καμάρωνε ο Τσίπρας πριν λίγο καιρό για τη στάση των ευρωπαίων φίλων του, ότι τάχα γίνεται αριστερή η Ευρώπη. Σήμερα η κεντροδεξια συγκυβέρνηση Καμμένου -Τσίπρα είναι συνένοχη στο έγκλημα, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, στηρίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ, εφαρμόζοντας τη Σέγκεν, τον κανονισμό του Δουβλίνου, παραδίνοντας τα σύνορα στη Φρόντεξ. Κάνοντας αυτό που ουσιαστικά λέει η ΕΕ με τα HotSpots που είναι ουσιαστικά κέντρα διαλογής για να διαλέξουν οι ευρωπαίοι καπιταλιστές όσους τους κάνουν για δουλειά και τους άλλους να τους γυρίσουν πίσω, είναι συνένοχη στο έγκλημα.

Αυτό δε θα αλλάξει αν δεν πολεμήσουμε αυτές τις αιτίες, αν ο ίδιος ο λαός δεν ξεσηκωθεί να αντιπαλέψει την πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μας έφεραν μέχρι εδώ. Πάντως το προσφυγικό τους βολεύει κιόλας γιατί ”ξεχάστηκε” το ασφαλιστικό, το φορολογικό.

Έφεραν και το ΝΑΤΟ να αναλάβει τα συνορά μας και προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό ότι το ΝΑΤΟ ήρθε στο Αιγαίο για να διώξει τους πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ ήρθε να στηρίξει την Τουρκία στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Συρίας. Ο συνωστισμός πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, η υποταγή στο ΝΑΤΟ, δε θα μας φέρει τίποτα καλό, εγκυμονεί κινδύνους πολεμικής ανάφλεξης στην περιοχή μας.

Ο Ελληνικός λαός πρέπει να αντιπαλέψει όλους τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, να απαιτήσει να φύγουμε απο το ΝΑΤΟ και απο όλες τις ιμπεριαλιστυικές λυκοσυμμαχίες, καμία συμμετοχή στα σχέδια που ξεσπιτώνουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο και τους στέλνουν στα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, ουσιαστικά τζάμπα εργατικά χέρια για το μεγάλο κεφάλαιο.

Να απαιτήσουμε ως Δημοτική Αρχή απο την κυβέρνηση να μη σεβαστεί τη Σέγκεν, το Δουβλίνο, τη Φρόντεξ και να δώσει τα απαιτούμενα έγγραφα για να μετακινηθούν οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν, μιας και κανένας απο αυτούς δεν ήρθε για να μείνει στη χώρα μας. Οι συμφωνίες αυτές και η πολιτική της ΕΕ τους μπλοκάρουν στη χώρα μας. Αυτό που λέει η συγκυβέρνηση και όσοι συμφωνούν με την ΕΕ, ότι τάχα απαιτούν να εφαρμοστούν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες, λένε ψέματα γιατί ακριβώς αυτό γίνεται: εφαρμόζονται οι συμφωνίες αυτές και γιαυτό δεν μπορούν να φύγουν απο τη χώρα μας αυτοί οι άνθρωποι. Απαίτηση επομένως να αποδεσμευτούμε σα χώρα απο τις λυκοσυμμαχίες και τις συνθήκες τους.

 

Για όσο διάστημα θα παραμείνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα μας:

·         Σε καμιά περίπτωση δε δεχόμαστε να γίνουν κλειστά κέντρα (hotspots), αυτά τα κέντρα διαλογής.

·         Τήρηση της συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

·         Να διασφαλιστούν ελεύθεροι, δημόσιοι ανοιχτοί χώροι που θα παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες διαμονής με παροχή τροφής, περίθαλψης, χώρων υγιεινής κλπ με ανθρώπινες συνθήκες που θα λειτουργούν με ευθύνη και δαπάνες του κράτους.

·         Να μην επιτρέψουμε να υπάρχει συμμετοχή των ΜΚΟ. Έχουν καταγγελθεί μύρια όσα για τα λαμόγια που στεγάζονται στις ΜΚΟ και αλωνίζουν ανεξέλεγκτα με λεφτά του Ελληνικού λαού. Οι ΜΚΟ μυρίστηκαν χρήμα και έπεσαν πάνω στους πρόσφυγες σαν τα κοράκια.

·         Να δοθούν χρήματα απο το κράτος για να γίνουν προσλήψεις προσωπικού απο τους Δήμους που θα βοηθήσει και στο προσφυγικό.

·         Όσον αφορά στους χώρους, ο Δημος έχει εκατοντάδες ακίνητα στο Ε9 και πρέπει να ελέγξει τα κατάλληλα για διαμόρφωση χώρων φιλοξενίας. Εμείς δεν έχουμε φόβο ότι αν μείνουν στην πόλη οι πρόσφυγες θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Άνθρωποι είναι και αυτοί, οικογενειάρχες με παιδιά και αν τους φερθούμε σαν ανθρώπους, θα φέρονται και αυτοί σαν ανθρωποι. Σε κάθε περίπτωση ο αποκλεισμός τους και ο εγκλεισμός σε χώρους μακρυά απο αστικά κέντρα θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα απο αυτό που θέλουμε να λύσουμε.

 

Βασίλης Κρανιάς, Δημοτικός Σύμβουλος