- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη σύσκεψη αυτοδιοικητικών φορέων της Καρδίτσας με το κυβερνητικό κλιμάκιο

«Πρώτιστο μέλημά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό ήταν το σαφές μήνυμα του Πρωθυπουργού από την πρώτη στιγμή και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε. Η επόμενη μέρα όμως μας βρίσκει με σωρεία προβλημάτων. Από πολύ νωρίς επικοινώνησα με τον Πρωθυπουργό με εντολή του οποίου βρίσκονται σήμερα μαζί μας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης. Η παρουσίας τους εδώ είναι η απόδειξη ότι η κυβέρνηση  διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και βρίσκεται εδώ προκειμένου να καταγραφεί το εύρος όλων των καταστροφών και της μεγάλης ζημιάς και να διασαφηνίσει την πρόθεσή της να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποκατασταθούν τα προβλήματα.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι το πακέτο των οικονομικών μέτρων θα είναι αντίστοιχο με αυτό της Εύβοιας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια πολύ γενναία απόφαση μιας και οι καταστροφές στο νομό Καρδίτσας αφορούν σε μια πολύ μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με την Εύβοια. Θεωρούμε πως αυτό το πακέτο θα είναι μια μικρή έστω ανακούφιση για όλα όσα συμβαίνουν για έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, οι οποίοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και η ζωή τους να αλλάζει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Οι καταστροφές είναι μεγάλες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού μας:Στον Δήμο Μουζακίου, με την κατάρρευση της γέφυρας που ενώνει το Μουζάκι με την Ανατολική Αργιθέα, και την κατάρρευση μέρους του Κέντρου Υγείας Μουζακίου. Μίλησα πολλές φορές με τον Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας  και Στερεάς Ελλάδας. Το ΚΥ εξακολουθεί να λειτουργεί, καθώς έχει μεταφερθεί πολύ κοντά. Γίνεται ότι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξει κανένα κενό. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι Κτηριακές Υποδομές θα κάνουν έναν έλεγχο για το ποιες ακριβώς ζημιές έχουν γίνει και τι μπορεί να αποκατασταθεί στο ΚΥ Μουζακίου. Από κει και πέρα, ακόμα και τα χωριά του κάμπου έφτασαν να αντιμετωπίζουν αδιανόητα προβλήματα, στο Δήμο Σοφάδων και τον Δήμο Καρδίτσας.

Από χθες το βράδυ είχαμε μιλήσει με τον Κώστα τον Σκρέκα και τον Ανδρέα τον Λυκουρέντζο, με τους οποίους είχαμε πλήρεις και εκτενείς συζητήσεις για το πώς μπορούμε να θεραπεύσουμε τις πληγές.

Η πρόθεση της κυβέρνησης  που εκφράστηκε και έγινε σαφής  με τον ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού και την ειλημμένη του απόφαση να υποστηρίξει το νομό Καρδίτσας τόσο με οικονομικά μέσα όσο και με έργα υποδομής, δείχνει το δρόμο στον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση.

Μίλησα και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Υποδομών, τον Κώστα Καραμανλή. Και οι δύο είναι σαφώς συντεταγμένοι σε αυτή τη προσπάθεια αποτίμησης των ζημιών και από κει και πέρα, να δούμε ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες που μπορούν να γίνουν και πως μπορούμε να στηρίξουμε με τον καλύτερο τρόπο μια προσπάθεια για την πραγματική αναγέννηση του νομού Καρδίτσας».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη 9 μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων και συγκεκριμένα:

  1. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

 

  1. Αποζημιώσεις για τις πρώτες ανάγκες των νοικοκυριών και για οικοσκευή.

 

  1. Αποζημιώσεις σε υποδομές

 

  1. Αποζημιώσεις σε αγρότες

 

  1. Εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί.

 

  1. Επιχορήγηση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

 

  1. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της οριοθετημένης περιοχής.

 

  1. Αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

 

  1. Επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί θα συμμετέχουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙV, ώστε να ενισχυθεί σε κάθε περίπτωση η ρευστότητά τους.