- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Μαγούλας διοργάνωσε Open Day

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ KA2 «Dynamic Citizens of Europe» το Γυμνάσιο – Λ.Τ. Μαγούλας διοργάνωσε «Open Day», μία εκδήλωση με θέμα την ιδιότητα του ενεργού πολίτη, «ανοιχτή» σε εκπροσώπους  της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε  εκπαιδευτικούς, σε μαθητές & μαθήτριες  και στους  γονείς τους. Ειδικότερα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Στάθης Φάνης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κα Καραμπέκου Μαρία, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Προαστίου, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αγναντερού, ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας οι μαθητές και οι μαθήτριές της Ε΄& ΣΤ΄ Τάξης των  Δημοτικών με τους δασκάλους τους.

Ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας Χρήστος Μόρφος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους τονίζοντας τη σημασία της καλής συνεργασίας του σχολείου με όλους εμπλεκόμενους φορείς. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Μουζακίου Στάθης Φάνης απηύθυνε χαιρετισμό και επισήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης του ενδιαφέροντος των νέων για συμμετοχή στα  κοινά σε μια εποχή γενικευμένης αδιαφορίας. Η εκπαιδευτικός του σχολείου Τασίκα Μαρία, μέλος της παιδαγωγικής ομάδα υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος, παρουσίασε τις δράσεις που υλοποίησαν οι μαθητές/τριες – μέλη της Λέσχης των Ενεργών Πολιτών (ΑctiveCitizens’ Club) για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς  και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής, για την οδική ασφάλεια, για την προστασία από φυσικές καταστροφές και τη βοήθεια  σε ευάλωτες ομάδες.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καραμπέκου Μαρία δικηγόρος, η οποία ανέλυσε την έννοια της ενεργού πολιτειότητας,  τα χαρακτηριστικά του ενεργού πολίτη και τη διασύνδεση του με  την Κοινωνία των Πολιτών. Ακολούθησε διάλογος της ομιλήτριας με τους μαθητές  για τα πεδία και τις δυνατότητες ενεργού δράσης των νέων.

Η εκδήλωση  συνεχίστηκε στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών όπου  οι  μαθητές/τριες του Γυμνασίου Μαγούλας υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αθανασίου Βαγενά και Γεωργίου Καραμπέκου  παρουσίασαν  στους προσκεκλημένους πειραματική άσκηση του σεισμογράφου, που προσφέρει τη δυνατότητα κατανόησης αρκετών ιδιοτήτων και συμπεριφοράς των μηχανικών κυμάτων. Τέλος οι προσκεκλημένοι μαθητές και μαθήτριες φιλοτέχνησαν ζωγραφιές εμπνευσμένες από τη φιλοσοφία του ευρωπαϊκού προγράμματος Εrasmus+ και τις συμμετέχουσες ευρωπαϊκές χώρες.