- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μουζακίου, το Δημοτικό Σχολείο του Αγναντερού θα προταθεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με στόχο την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Η σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μουζακίου προβλέπει τα παρακάτω:

 

Το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, ανατολικά της κεντρικής πλατείας σε οικόπεδο συνολικής έκτασης   2.300τ.μ., με αριθμό οικοπέδου 585 και τμήμα του αριθμού οικοπέδου 586, του Ο.Τ. 89 σύμφωνα με την Διανομή  Αγναντερού του 1927.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το  Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού  είναι διαστάσεων 10.80μ Χ 62.80μ και συνολικής καλυπτόμενης επιφάνειας 678.24τ.μ. Η τοιχοποιία είναι λιθοδομή, οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν  για την κατασκευή του κτιρίου  είναι  γκρίζου-πράσινου  χρώματος και  συγκεντρώθηκαν από την ευρύτερη περιοχή.  Το εξωτερικό ύψος της τοιχοποιίας του κτιρίου είναι 4.70μ. Η σκεπή του κτιρίου είναι τετράρριχτη, κεραμοσκεπής , με μέγιστο ύψος  κτιρίου 7.30μ.

 

Το κτίριο διαθέτει πέντε αίθουσες διαστάσεων 9.00μΧ6.00μ, μία αίθουσα Τμήματος Ένταξης διαστάσεων 3.00μ Χ 5.60μ, μία αίθουσα τμήματος Η/Υ διαστάσεων 6.00μΧ 6.10μ και το γραφείο εκπαιδευτικών διαστάσεων 3.00μ Χ 5.45μ.  Οι αίθουσες συνδέονται μεταξύ τους με διάδρομο πλάτους 3.00μέτρων. Το εσωτερικό ύψος των αιθουσών είναι 4.30μέτρα. Επίσης βόρεια του κτιρίου υπάρχει αποθήκη – λεβητοστάσιο διαστάσεων 4.00μΧ6.00μ. Σε κάθε αίθουσα υπάρχουν τέσσερα παράθυρα διαστάσεων 1.35μ Χ 2.05μ και στο διάδρομο (στη βόρεια πλευρά του ) υπάρχουν δέκα παράθυρα διαστάσεων

1.20μ Χ 2.05μ.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, δεν υπάρχει θερμομόνωση στις εξωτερικές τοιχοποιίες και στην στέγη. Τα κουφώματα είναι σε κακή κατάσταση χωρίς θερμογέφυρες και ενεργειακούς υαλοπίνακες. Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του κτιρίου είναι παλαιές και δεν επαρκούν για τη σωστή θέρμανση του χώρου.

 

Η εξωτερική όψη του κτιρίου με την εμφανή λιθοδομή δεν πρέπει να αλλάξει  γι΄ αυτό και η απαιτούμενη θερμομόνωση  θα πρέπει να είναι εσωτερική.  Η εσωτερική επένδυση των τοίχων θα αποτελείται από μεταλλικό σκελετό που στερεώνεται στην οροφή και στο δάπεδο του κτιρίου. Στο διάκενο μεταξύ του τοίχου και του μεταλλικού σκελετού τοποθετούνται πλάκες ορυκτοβάμβακα, πάχους  70mm,    για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απαραίτητης θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και πυροπροστασίας. Στον μεταλλικό σκελετό βιδώνεται ινογυψοσανίδα πάχους 12.5mm, βάρους 14.75Kg/m2,  και ακολουθεί το στοκάρισμα των αρμών και το βάψιμο της ινογυψοσανίδας. Πριν το βάψιμο των ινογυψοσανίδων θα ασταρωθούν με αστάρι συνθετικών ρητινών χωρίς διαλύτες που ενδείκνυται για χρήση σε απορροφητικές επιφάνειες. Θα χρησιμοποιηθούν πιστοποιημένα οικολογικά χρώματα για το βάψιμο των επιφανειών.

 

Οι ινογυψοσανίδες είναι δομικές πλάκες  γύψου υψηλής πυκνότητας οπλισμένες στον πυρήνα τους με ίνες ανακυκλωμένου χαρτιού. Επιλέγουμε την τοποθέτηση της ινογυψοσανίδας  στο χώρο του σχολείου λόγω της υψηλής αντοχής της στην απόξεση και στις κρούσεις.

 

Εσωτερικά θα γίνει καθαίρεση της παλιάς κατεστραμμένης οροφής και τοποθέτηση νέας οροφής από γυψοσανίδα πάχους 12.5mm αναρτημένης με ενισχυμένους οδηγούς UA στον ξύλινο σκελετό της στέγης. Επίσης το μονωτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ο ορυκτοβάμβακας πάχους 100mm για την ταυτόχρονη εξασφάλιση της απαραίτητης θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και πυροπροστασίας.

 

Ο ορυκτοβάμβακας που θα χρησιμοποιηθεί, θα έχει υψηλές θερμομονωτικές ιδιότητες, πυρασφάλεια, κατηγοριοποίηση Α1 στη φωτιά, ακαυστότητα, ηχομόνωση, ηχοαπορρόφηση, μηχανικές ιδιότητες και υψηλό ανακυκλώσιμο περιεχόμενο. Η σύνθεση του συγκεκριμένου υλικού θα είναι από ταχέως ανανεώσιμα οργανικά υλικά και δεν θα περιλαμβάνει χημικά με βάση το πετρέλαιο, τεχνητά χρώματα ή επιπρόσθετες χρωστικές ουσίες. Το χρώμα του θα είναι φυσικό καφέ.

 

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στη μόνωση του κτιρίου θα φέρουν σήμανση CE.

 

Το σχολείο έχει παλιά κατεστραμμένα σιδηρά  κουφώματα, συνολικής επιφάνειας εκατό τετραγωνικών μέτρων. Επιλέγουμε την τοποθέτηση θερμομονωτικών κουφωμάτων PVC και τη χρήση ενεργειακών διπλών υαλοπινάκων. Το προφίλ των κουφωμάτων θα είναι σε φυσικό χρώμα καφέ. Τα κουφώματα PVC, παρουσιάζουν εξαιρετικές θερμομονωτικές ιδιότητες, μειώνουν σημαντικά την ηλιακή ακτινοβολία που εισέρχεται στο εσωτερικό του κτιρίου χωρίς να περιορίζουν τη φωτεινότητα του χώρου. Έχουν άριστη συμπεριφορά σε ακραίες θερμοκρασίες, παραμένουν αναλλοίωτα σε υγρασία, σκόνη και φως, προσφέρουν υψηλή ηχοπροστασία. Έχουν άριστη αισθητική και λειτουργικότητα, μηδενικό κόστος συντήρησης, ποικιλία διαστάσεων και χρωμάτων.

 

Η παλιά ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση του κτιρίου δεν λειτουργούσε σωστά. Το κτίριο είχε κατά τους χειμερινούς μήνες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και μεγάλες καταναλώσεις σε πετρέλαιο. Γι’ αυτό και προτείνεται  η αντικατάσταση όλων των ηλεκτρικών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Θα επιλεγεί  η τοποθέτηση νέου συστήματος κεντρικής θέρμανσης, με χρήση αυτοματισμών, θερμοστατικών διακοπτών και χρονοδιακοπτών, μονωμένων σωλήνων και νέων θερμαντικών σωμάτων. Επίσης θα γίνει  βελτίωση του φωτισμού του κτιρίου.

Ο προϋπολογισμός για το Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού ανέρχεται στις 200.000 ΕΥΡΩ

 

Εδώ να επισημάνουμε ότι ήδη ο Δήμος Μουζακίου έχει εντάξει και χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα με το ποσό των 700.000 ΕΥΡΩ τα παρακάτω κτίρια της Δημοτικής Ενότητς Μουζακίου: το Δημαρχείο Μουζακίου, το ΕΠΑΛ Μουζακίου, ο παιδικός σταθμός Μουζακίου, το Δημοτικό σχολείο Μαυρομματίου και το νηπιαγωγείο Μαυρομματίου.