- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το Θεοδωρίδειο Κέντρο-Ορίζοντες στο Erasmus+

Το «Θεοδωρίδειο Κέντρο-Ορίζοντες» είναι στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσει την κοινωνία του Ν. Καρδίτσας ότι στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, εγκρίθηκε 2ο κατά σειρά πρόγραμμα με κωδικό 2020-1-EL01-KA104-077625.

Εθνική Μονάδα του προγράμματος Erasmus+ για τη χώρα μας είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), το οποίο και ευχαριστούμε. Η πολυπόθητη έγκριση δόθηκε κατόπιν αξιολόγησης που διενεργήθηκε από Σώμα εξωτερικών αξιολογητών.  Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Αξιοποίηση καινοτόμων υπολογιστικών εργαλείων και λογισμικών ως μέσο για την άρση του αποκλεισμού νέων με κινητική και νοητική αναπηρία», στα πλαίσια της Δράσης ΚΑ1 «Μαθησιακή Κινητικότητα Προσωπικού Εκπαίδευσης Ενηλίκων». Αφορά Κινητικότητα οκτώ (8) δικαιούχων και τεσσάρων (4) συνοδών, για δεκαπέντε ημέρες στην Ουγγαρία, η οποία θα υλοποιηθεί ως τον Αύγουστο 2021.

Το «Θεοδωρίδειο Κέντρο-Ορίζοντες» έχει ήδη υλοποιήσει το 1ο πρόγραμμα Erasmus+ το 2017 με κωδικό 2017-1-EL01-KA102-035602 και τίτλο «Η αξιοποίηση των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση και ένταξη των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, Νοητική Υστέρηση και Κινητικές Αναπηρίες (ΑΜΕΑ) στο σχολικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον». Το πρόγραμμα εκείνο εντάσσονταν στη Δράση ΚΑ1 «Κινητικότητα Εκπαιδευομένων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης». Συμμετείχαν δεκαπέντε (15) εκπαιδευόμενοι ΑΜΕΑ και δεκαπέντε (15) συνοδοί (συνολικά 30 άτομα) και διήρκεσε δεκαπέντε (15) ημέρες στην Κύπρο.

Το «Θεοδωρίδειο Κέντρο-Ορίζοντες» λειτουργεί από το 1994, ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, από την ΑΝΚΑ Α.Ε. σε συνεργασία με την ΤΕΔΚ και τον δήμο Καρδίτσας. Από το 1999, με δωρεά της Λυδίας και του Σοφοκλή Θεοδωρίδη, διαθέτει ιδιόκτητη στέγη. Είναι Εταιρεία Αστική μη κερδοσκοπική και διοικείται από εννεαμελές ΔΣ.

Το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από είκοσι νέους-ες με νοητική υστέρηση, κινητικά προβλήματα, κώφωση-βαρηκοΐα.

Στο «Θεοδωρίδειο Κέντρο-Ορίζοντες» λειτουργούν ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ζωγραφικής, Κεραμικής, Αγιογραφίας, Κηπουρικής, Κατασκευής σαπουνιών), Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, Θεάτρου και κουκλοθέατρου, Γυμναστικής, Ατομικής Υγιεινής, Άθλησης και Κοινωνικοποίησης, Συμβουλευτικός σταθμός, Ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, Ενημέρωση, ευαισθητοποίηση.

Το χαμόγελο και η χαρά στο πρόσωπο ενός ανθρώπου δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα υλικό αγαθό. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τους νέους που φιλοξενούνται στο  Θεοδωρίδειο Κέντρο-Ορίζοντες του Δήμου Καρδίτσας. Με μια επίσκεψη στο χώρο, εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει το σπουδαίο έργο που προσφέρει η εν λόγω δομή, τη σχέση αγάπης και προσφοράς που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των υπευθύνων και των εθελοντών με τους νέους του Κέντρου.