- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το σπίτι έχει νοικοκύρη – Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, Δήμαρχος Καρδίτσας

Το θέμα της οικονομικής διαχείρισης είναι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία οποιουδήποτε οργανισμού είτε αυτός είναι η οικογένειά μας και το σπίτι μας, είτε πολύ περισσότερο ένας φορέας, όπως είναι ο Δήμος  Καρδίτσας , ο οποίος  είναι το “σπίτι” όλων μας και διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα. Χωρίς αποτελεσματική-σφιχτή και συνετή οικονομική διαχείριση, τα σχέδια, τα οράματα και οι κόποι, κινδυνεύουν να αποβούν ανώφελα, συχνά με καταστρεπτικές συνέπειες.

Όταν αντιμετωπίζεις οικονομικά προβλήματα, δηλαδή τα έξοδα υπερκαλύπτουν τα έσοδα και οι υποχρεώσεις υπερβαίνουν τις απαιτήσεις, τότε η λύση είναι μία:

Οικονομική εξυγίανση ή απλούστερα νοικοκύρεμα.

Αν κάτι λοιπόν πέρα από το έργο μας χαρακτηρίζει τη θητεία μας στο Δήμο Καρδίτσας, αλλά και τις επιχειρήσεις, στις οποίες ο Δήμος είναι βασικός μέτοχος, είναι η οικονομική εξυγίανση και ο απόλυτος σεβασμός στο δημόσιο χρήμα.

 

Στο Δήμο Καρδίτσας

Όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση ο Δήμος Καρδίτσας αδυνατούσε να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, πόσο μάλλον να αναλάβει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση, θέσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τρεις στόχους:

-Να ρυθμίσουμε τα δάνεια προς το τραπεζικό σύστημα και τα χρέη του προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να είναι εξυπηρετούμενα μέχρι την πλήρη εξόφλησή τους.

-Να μειώσουμε τις δαπάνες μας.

-Να βελτιώσουμε τα έσοδα του Δήμου.

Με σκληρή δουλειά και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα πετύχαμε και τους τρεις στόχους.

Έτσι πλέον:

-Εξυπηρετούμε τα δάνεια χωρίς καμιά καθυστέρηση.

-Εξοφλήσαμε παλιές οφειλές προς εργαζόμενους του Δήμου και καταβάλουμε την μισθοδοσία τους χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

– Εξοφλήσαμε την προκαταβολή ύψους 760.000 €, από κρατική επιχορήγηση που είχε πάρει η προηγούμενη δημοτική αρχή και όλες τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές -ακόμη και παλιές που δεν μπορούσαν καν να εγγραφούν στον προϋπολογισμό – και πλέον πληρώνουμε τις οφειλές μας άμεσα, σχεδόν μετρητοίς αλλάζοντας πλήρως την εικόνα του Δήμου προς την αγορά.

– Πέραν των παραπάνω έχουμε διαθέσει παραπάνω από 2.500.000 € από ίδιους πόρους για υποδομές και έχουμε «ταμείο» της τάξης των 1.500.000€.

 

– Στο Παυσίλυπο

Παραλάβαμε την Παυσίλυπο ΑΕ, τη δημοτική επιχείρηση που διαχειρίζεται το αναψυκτήριο του Παυσιλύπου με δύο ζημιογόνες χρήσεις (2013-2014), 47.000€ αθροιστικά. Πληρώσαμε τα χρέη του ύψους 60.000€, βελτιώσαμε την παροχή υπηρεσιών και η λειτουργία του παρουσιάζει πλέον τέσσερις συνεχόμενες κερδοφόρες χρήσεις.

Ταυτόχρονα η επιχείρηση προχώρησε πρόσφατα επενδύοντας τα κέρδη της σε αναβάθμιση του εξοπλισμού της και των τραπεζοκαθισμάτων εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.

 

– Στην Αναπτυξιακή Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ.)

Το 2015 αναλαμβάνοντας την Προεδρία της Αναπτυξιακής Καρδίτσας (ΑΝ.ΚΑ. ΑΕ) η επιχείρηση είχε συσσωρευμένες οφειλές ύψους 500.000 € περίπου και οι εργαζόμενοι ήταν απλήρωτοι για πολλούς μήνες και το χειρότερο απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι για το μέλλον των ίδιων και των οικογενειών τους. Με ομόφωνες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, με συστηματική προσπάθεια και ορθολογική προσέγγιση των οικονομικών προβλημάτων αναστρέψαμε τη φθίνουσα πορεία της επιχείρησης, εξοφλήσαμε σταδιακά όλες τις οφειλές της και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης πληρώνονται κανονικά, έχοντας ανακτήσει την αυτοπεποίθηση στις δυνάμεις και τα προσόντα τους και την αισιοδοξία τους για το μέλλον. Σήμερα η ΑΝ.ΚΑ. είναι στην καλύτερη φάση της πορείας της και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή μας υλοποιώντας με επιτυχία πρωτοποριακά προγράμματα.

 

Μια λαϊκή παροιμία λέει: Το αμπέλι, θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι, στο γιαλό, θέλει καραβοκύρη.

Πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν αυτό που έχει γίνει πλέον αποδεκτό από την μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών: Ότι το “σπίτι” έχει “νοικοκύρη”…