- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Χαμόγελο του Παιδιού ενώνουν τις δυνάμεις τους

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψαν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας αποσκοπεί στην κοινή δέσμευση των δύο μερών για συνεχή και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους ως προς τις προτεραιότητες, τις ανάγκες, τις αποτελεσματικές πρωτοβουλίες και συμπράξεις προς όφελος των παιδιών και των δικαιωμάτων τους, ιδιαίτερα δε ως προς το πεδίοτης Φιλικής προς τα παιδιά Δικαιοσύνης και της εκπόνησης και εφαρμογής Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψητην τήρηση των κατευθύνσεων του ΟΗΕ και της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας μετά την υπογραφή του Συμφώνου δήλωσε:

«Με συστηματική δουλειά και σε συνεργασία με τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης εκπονεί ένα σύγχρονο Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσουμε παράλληλες δράσεις που έχουν στο επίκεντρο μια δικαιοσύνη, περισσότερο, φιλική προς τα παιδιά. Η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας  του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει τα θεμέλια για μια ευρύτερη συνεργασία με μοναδικό στόχο το συμφέρον του παιδιού».

O Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δήλωσε: «Το Σύμφωνο που υπογράφουμε σήμερα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέτει ένα δυναμικό πλαίσιο συνεργασίας για την εφαρμογή και προάσπιση των Δικαιωμάτων των Παιδιών και τη προώθηση συγκεκριμένων μέτρων με στόχο πιο «φιλικές για τα παιδιά» δικαστικές διαδικασίες.  Καθημερινά εδώ και 25 χρόνια αγωνιζόμαστε για να κάνουμε τα δικαιώματα των παιδιών πράξη και πορευόμαστε με πυξίδα τις αξίες μας για Φροντίδα, Αξιοπρέπεια και Ισότητα, και οδηγό τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Καθημερινά καλούμαστε να υποστηρίξουμε παιδιά που έχουν θυματοποιηθεί και φέρουν σημαντικά τραύματα στην ψυχή τους, παιδιά που η κανονικότητα στη ζωή τους δεν είναι δεδομένη.  Για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά δεσμευόμαστε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου που στο επίκεντρό του θέτει το Παιδί και την προάσπιση των Δικαιωμάτων του».

Το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει: 

Mε γνώμονα, την πολυετή εμπειρία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πεδίο της προστασίας των ανηλίκων, της άμεσης και καθημερινής επαφής του με παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο, παιδιά θύματα και ανήλικους μάρτυρες, της καθημερινής και ουσιαστικής συνεργασίας του με τις αρμόδιες Εισαγγελικές – Εισαγγελία Αρείου Πάγου, Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Εισαγγελίες Ανηλίκων -και Δικαστικές Αρχές αλλά και της επιστημονικής του κατάρτισης και συμμετοχής σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Όργανα που στόχο έχουν την αποτελεσματική εφαρμογή των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών προτύπων που προστατεύουν και προάγουν τα δικαιώματα των παιδιών, καλείται:

Με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Υπουργείου όλες τις υπηρεσίες, δομές και υποδομές του στους τομείς της παιδικής προστασίας.

Συγκεκριμένα: