- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να βιάζει τη δημόσια εκπαίδευση

Με τα νέα ωρολόγια προγράμματα (Ω.Π.) σε Γυμνάσιο και Λύκειο, η κυβέρνηση καταργεί μαθήματα, διώχνει μαθητές, απολύει χιλιάδες αναπληρωτές, απειλεί με διαθεσιμότητα χιλιάδες μόνιμους εκπαιδευτικούς!

Η κυβέρνηση, αφού έφερε τον νόμο Κεραμέως εν μέσω πανδημίας και αφού τον ψήφισε, προχωράει άμεσα στην εφαρμογή του, μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις: αλλάζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα όλης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπονομεύοντας τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και απειλώντας την εργασία χιλιάδων εκπαιδευτικών, που ξαφνικά είναι υποψήφιοι για διαθεσιμότητα και απόλυση.

Το νέο Ω. Π. για το Λύκειο ενισχύει όλες τις βασικές πλευρές του προηγούμενου, αφού μετατρέπει όλες τις τάξειςστο Λύκειο σε διαρκές εξεταστήριο(τράπεζα θεμάτων) και τη Γ΄ Λυκείου αποκλειστικά σε έτος προετοιμασίας για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Οι κλάδοι Κοινωνικών, Οικονομικών, Πολιτικών, Νομικών Επιστημών, Καλλιτεχνικής Παιδείας και Αρχιτεκτόνων – Πολ. Μηχανικών, ουσιαστικά και τυπικά, περιορίζονται, έως εξαφανίζονται, από την δευτεροβάθμια εκπαίδευσηο μάθημα της Οικιακής 0ικονομίας από το Γυμνάσιο έχει την ίδια μοίρα. Εκατοντάδες καθηγητές χάνουν οργανικές θέσεις, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους από τη νέα σχολική χρονιά είναι αναγκασμένοι να διδάσκουν σε πέντε σχολεία για να μπορούν να συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο. Επιπλέον, είναι χυδαία πρόκληση απέναντι στους γονείς και στους μαθητές η παντελής απουσία από τα νέα Ω.Π. μαθημάτων που εξετάζονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις (σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική) αντί να παρέχονται από το δημόσιο σχολείο.«Κανονικά και με τον νόμο» το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση χιλιάδες μαθητές που πρέπει να προετοιμαστούν για τις αντίστοιχες σχολές.

Το Ω.Π. είναι προσαρμοσμένο σε αυτό που η Κεραμέωςορίζει ως  «κλασική» παιδεία. Έτσι έχουμε πάλι απαράδεκτα «κλασσικά»διλήμματα, Λατινικά ή Κοινωνικές Επιστήμες, και στο Γυμνάσιο, μία ώρα Χημεία, μία ώρα Βιολογία, δυο ώρες Θρησκευτικά! Νεοφιλελευθερισμός και νεοσυντηρητισμός περπατούν χέρι-χέρι.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στον ΣΕΒ [1](https://is.gd/Bv4SnS [2]) μας έδειξε σε ποιους λογοδοτεί, ποιοι είναι τα αφεντικά του.Ταυτόχρονα, υποσχέθηκε στα αφεντικά του νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση μέσα στο καλοκαίρι.

Συνάδελφοι,

δεν πρόκειται μόνον για τις συγκεκριμένες ειδικότητες που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο.  Όσα βλέπουμε και ζούμε είναι μόνον η αρχή ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΥΣ !!!

Η ΕΛΜΕ να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να κινητοποιηθεί όλος ο κλάδος. Τούτες τις ώρες θα έπρεπε να σταματήσουν όλες οι βαθμολογήσεις, να γίνουν γενικές συνελεύσεις και να αποφασιστούν κινητοποιήσεις, με άμεσο αίτημα: να ανακληθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές στα Ωρολόγια Προγράμματα

 

Της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών Δ.Ε. Καρδίτσας