- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας στην Πολωνία με το πρόγραμμα Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/KA2 με τίτλο “CREATIVITY THROUGH STORIES” και κωδικό 2018-RO01-KA229-049578_3,μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και  την Τουρκία συναντήθηκαν στηNidzicaτης Πολωνίαςπριν λίγες ημέρες.

Τo σχολείο υποδοχής SzkolaPodstawowaNr 1 im. MikolajaKopernikawNidzicy, υποδέχθηκε τους εταίρους με χαμόγελα και φιλόξενη διάθεση. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε απότους εκπαιδευτικούς Κωνσταντίνο Ντούρα και Αικατερίνη Πάσχου καθώςκαι 6 μαθητές από το 2ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας.

Μετά από την τελετή υποδοχής και το καλωσόρισμα από το διευθυντή του σχολείου, οι μαθητές παρουσίασαν τη χώρα, την πόλη και το σχολείο τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του σχολείουκαι έγιναν διάφορα Workshops και δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα.

Εντύπωση προκάλεσε ο βοτανικός κήπος του σχολείου, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα γήπεδα, υπαίθριος χώρος με πετρώματα για τη διδασκαλία του μαθήματος της γεωλογίας, πλήρως εξοπλισμένο εστιατόριο, και λοιπές σχολικές υποδομές.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα από την πρώτη στιγμή και ανέπτυξαν τις  γλωσσικές τους δεξιότητες επικοινωνώντας στην αγγλική γλώσσα, δημιουργώντας νέες φιλίες και γνωρίζοντας συμμαθητές τους από άλλες χώρες.

Αντικείμενο των δραστηριοτήτων της συνάντησης αυτής ήταν η παρουσίαση εικονογραφημένων ιστοριών με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τεχνικών όπως web 2.0, ζωγραφικής, “παγωμένης εικόνας» κλπ. Οι μαθητές παρουσίασαν ιστορίες της πατρίδας τους με τρόπο αυθόρμητο και ευρηματικό, προώθησαν τη δημιουργική διαπολιτισμική σκέψη μέσω δραστηριοτήτων, δημιούργησαν  ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού και αποδοχής.  Το 2ο ΕΠΑΛ  Καρδίτσας  συμμετείχε παρουσιάζοντας το μύθο της «Αρπαγής της Ευρώπης».

Οι συντονιστές του προγράμματος ασχολήθηκαν με την οργάνωση της επόμενης κινητικότητας στη Σόφια της Βουλγαρίας το Νοέμβριο του 2019, την έκδοση των απαιτούμενων εγγράφων και πιστοποιητικών συμμετοχής, των σχετικών αναφορών, του εγγράφου Europass για τους μαθητές, την αξιολόγηση των διαδικασιών της κινητικότητας,  τη λειτουργία και συμπλήρωση των ιστοσελίδων, του eTwinning και των λοιπών υποχρεώσεων του προγράμματος.

Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το ιστορικό Μεσαιωνικό κάστρο της πόλης στους χώρους του οποίου λειτουργεί Μουσείο και έκθεση τοπικών καλλιτεχνών.

Έγινε επίσκεψη στην πόλη Γκτάνσκ, μεγάλο λιμάνι της περιοχής, γνωστή για τα ναυπηγεία της και τις απεργίες της ένωσης των Ναυτεργατών πριν λίγες δεκαετίες.

Σημαντική επίσκεψη έγινε στο Μουσείο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που εδρεύει στην πόλη. Όλοι οι συμμετέχοντες εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των εκθεμάτων και ων ιστορικών ντοκουμέντων που εκτίθενται στο Μουσείο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και εκθέματα από την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων κατά των δυνάμεων του Άξονα καθώς και φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής στην Ελλάδα.

Πραγματοποιήθηκε  επίσκεψη στην περιοχήKamionka,  όπου υπάρχει θεματικό πάρκο τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και υποδομές παραδοσιακής αγγειοπλαστικής και ζωγραφικής σε γυαλί. Οι μαθητές διδάχθηκαν την τεχνική, και δημιούργησαν τα δικά τους έργα.

Στον ίδιο χώρο γεύτηκαν την πολωνική κουζίνα, επισκέφτηκαν το ανοιχτό μουσείο με εκθέματα του παραδοσιακού τρόπου ζωής των κατοίκων καθώς και τον υπέροχο βοτανικό κήπο με τη χλωρίδα της περιοχής.

Επέστρεψαν όλοι ευχαριστημένοι, πλουσιότεροι σε γνώσεις, με νέους φίλους, με αξέχαστες και μοναδικές εμπειρίες, ευχόμενοι να έχουν ξανά την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε προγράμματα Erasmus+.