- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Τριήμερο εκδηλώσεων από το ΚΙΛΕ Καρδίτσας Απόλλων

Ένα τριήμερο εκδηλώσεων διοργανώνει αυτή την εβδομάδα το Κέντρο Ιστορικής και Λαογραφικής Έρευνας «Ο Απόλλων» Καρδίτσας κλείνοντας τη χρονιά του 2017. Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 8.30 μ .μ. τα μέλη και οι φίλοι του θα διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική στο «Βαρελάδικο του Διογένη» με ορχήστρα που απαρτίζεται από ντόπιους ποιοτικούς καλλιτέχνες. Το πρόγραμμα αυτής της βραδιάς θα ανοίξουν η Χορωδία και το Χορευτικό του Απόλλωνα που θα παρουσιάσουν ενδεικτικά ένα μέρος της νέας τους δουλειάς.

      Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ. μ.  στο ξενοδοχείο Κιέριον το Κέντρο Απόλλων, το Βιβλιοπωλείο Βασιλάκος και οι εκδόσεις ΕΞΗ θα παρουσιάσουν το νέο μυθιστόρημα της Καρδιτσιώτισσας Δέσποινας Λάππα-Κόντου. Πρόκειται για το πέμπτο βιβλίο της με τίτλο Το παρελθόν που δεν λησμόνησα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η φιλόλογος Λίτσα Παπανικολάου και η ίδια η συγγραφέας, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάκης Χάρμπας.

Η αφήγηση, που καλύπτει σχεδόν εξήντα χρόνια, ξεκινάει με φόντο μια μικρή επαρχιακή πόλη μέσα στη δεκαετία του 1920. Οι ήρωες ταξιδεύουν, πότε με τη θέλησή τους και πότε από ανάγκη ή γιατί έτσι τα φέρνει η ζωή. Είναι η συγκλονιστική ιστορία μιας οικογένειας που προσπαθεί να επιβιώσει παράλληλα με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα. Τρεις γενιές που πορεύονται άλλοτε δημιουργώντας άρρηκτους δεσμούς κι άλλοτε γκρεμίζοντας γέφυρες στην προσπάθειά τους να ξεχάσουν. Βιώματα τραυματικά ριζωμένα βαθιά στο μυαλό και στην καρδιά. Σκηνές από τον πόνο των ανθρώπων εκείνης της εποχής που άθελά τους θα πληγώσουν και θα πληγωθούν.

Το πρώτο μυθιστόρημα της Δέσποινας Λάππα-Κόντου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη με τίτλο Η Νεραντζούλα. Ακολουθεί από τις εκδόσεις Εγνατία Οδός το επόμενο, Σαν τα λιβάδια του Μαγιού. Η τριλογία κλείνει με το μυθιστόρημα Η ζωή τούς έκανε ταξιδευτές, των εκδόσεων Παππάς. Το τέταρτο βιβλίο της, από τις εκδόσεις Διόπτρα έχει τίτλο Σε όποια γλώσσα κι αν το πεις.

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Απόλλων, Β. Μετάξη 7 θα παρουσιαστεί το πρώτο βιβλίο με τίτλο Εύθραυστη ευτυχία εκδόσεις ΗΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ της Ευροσύνης Γατή, η οποία έλκει την καταγωγή της από την Καρδίτσα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Μαίρη Τσαμακίδου, εκ/κός-συγγραφέας και η Βούλα Σδρόλια, βιβλιοοθηκονόμος-προϊσταμένη τμ. παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Καρδίτσας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η πρόεδρος του Απόλλωνα Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά

Το μυθιστόρημα αναφέρεται στη ζωή της μικρής Ρωξάνης και της αδερφής της, Αριστέας, που  δυσκολεύει περισσότερο, όταν η μεγαλύτερη αδερφή τους, η Τασούλα, το σκάει από το σπίτι. Κι ενώ η ντροπή και ο φόβος για την πατρική εξουσία και την κλειστή κοινωνία οδηγούν την Τασούλα στην Αθήνα, στο μικρό χωριό τα προβλήματα εντείνονται και οδηγούν στην καταστροφή. Η Ρωξάνη φυγαδεύεται στη συμπρωτεύουσα από τη μητέρα της, και η ελπίδα παίρνει για εκείνη τη μορφή μιας φιλίας ζωής κι ενός μεγάλου έρωτα που αποδεικνύεται καταδικασμένος. Χρόνια αργότερα, χάρη στα καπρίτσια της μοίρας, οι ζωές των αλλοτινών εραστών συγκρούονται. Καθώς το παρελθόν στοιχειώνει γι’ άλλη μια φορά το παρόν, η ευτυχία φαντάζει εύθραυστη και την αξίζουν μόνο όσοι έχουν τη δύναμη να παλέψουν ξανά για να τη βρουν.

Γνώση και διασκέδαση πορεύονται αντάμα αυτό το τριήμερο του Δεκέμβρη και σας προσκαλούμε όλους να συμμετάσχετε. Η παρουσία σας στις εκδηλώσεις μας μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίζουμε με τις μικρές δυνάμεις που διαθέτουμε να φροντίζουμε για την ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των μελών μας και των φίλων μας.