- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Υπογειοποίηση αρδευτικών δικτύων στους Σοφάδες

Σειρά σημαντικών θεμάτων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Κώστα Σκρέκα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υφυπουργού.

Στην συνάντηση από την πλευρά του Δημάρχου παρουσιάστηκαν τα αναπτυξιακά τα ζητήματα του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής και επισημάνθηκαν οι δυνατότητες του πρωτογενούς τομέα να συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία που έχει ανάγκη ο τόπος.

Όπως τόνισε ο κ. Σκάρλος, ο Δήμος Σοφάδων, κατεξοχήν αγροτικός δήμος, στηρίζει τη βιωσιμότητα στη στήριξη του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα. Με αυτό το δεδομένο, ο ίδιος ζήτησε την αρωγή του Υπουργείου σε βασικά θέματα υποδομής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως είναι η υπογειοποίηση των δικτύων άρδευσης  και η αγροτική οδοποιία. Ο κ. Σκάρλος αναφέρθηκε σε στοχευμένες  μελέτες αναβάθμισης του συνόλου των αγροτικών εκτάσεων, με στόχο την όσο τον δυνατόν αμεσότερη χρηματοδότηση και υλοποίησή τους.

Ο Δήμαρχος Σοφάδων αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα εξοικονόμησης αρδευτικού νερού σε περιοχές του δήμου, συζητήθηκαν οι υπάρχουσες μελέτες αλλά και η ωρίμανση νέων με σκοπό τη μετάβαση σε μια νέα αντίληψη άρδευσης, ενεργειακά οικονομικότερη, που θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση κάθε λίτρου νερού.

Μάλιστα ο κ. Σκρέκας αντιλαμβανόμενος την αγωνία του δημάρχου για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών, διαβεβαίωσε ότι δρομολογήθηκαν ήδη οι απαιτούμενες διαδικασίες και πολύ σύντομα θα υπάρξουν θετικές ανακοινώσεις σε ότι αφορά το έργο υπογειοποίησης των αρδευτικών δικτύων στα κτήματα Ματαράγκας, Κυψέλης και Πασχαλίτσας.

Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση διαθέτει συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της διαχείρισης των υδάτων για να εξασφαλίσει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Αναλυτική συζήτηση έγινε επίσης και για έργα αγροτικής οδοποιίας. Ο κ. Σκάρλος τα χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικά, σημειώνοντας πως στο πλαίσιο  των δυνατοτήτων του Δήμου  δημιουργούνται συνθήκες ασφαλής πρόσβασης στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει κάθε συνεργασία με το Δήμο Σοφάδων έτσι ώστε στο πλαίσιο των νέων προσκλήσεων που αναμένονται στις αρχές του φθινοπώρου, ο Δήμος Σοφάδων να παρουσιαστεί πανέτοιμος στη διεκδίκηση έργων.

Δήλωση Θάνου Σκάρλου

Ο Δήμαρχος Σοφάδων εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Σκρέκα για την ανταπόκριση στα θέματα που έθεσε ενώ σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ο Δημοτική Αρχή Σοφάδων επιχειρεί παρεμβάσεις σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο  με στόχο να στηρίξει την αγροτική παραγωγή. Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο πρωτογενής τομέας έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση και για ανάκαμψη και για ανάπτυξη όχι μόνο του Δήμου μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Η δημιουργία και ενίσχυση των υποδομών άρδευσης αλλά και γενικότερα των υποδομών στον αγροτικό τομέα λύνει  προβλήματα,  διευκολύνει την παραγωγική διαδικασία και αποτελεί την πλέον βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση αναγκών του αγροτικού πληθυσμού.»