- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Φοιτητικές Εκλογές 2019 – ΤΕΙ Λάρισας

Οι φοιτητικές εκλογές είναι η διαδικασία με την οποία τα μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων, δηλαδή, όλοι οι φοιτητές, επιλέγουμε τους εκπροσώπους μας για τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων, που έχουν την ευθύνη οργάνωσης της λειτουργίας και της δράσης τους. Καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό σε ποιά κατάσταση θα είναι ο Φοιτητικός Σύλλογος την επόμενη μέρα: Αν δηλαδή θα είναι όπλο υπεράσπισης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των φοιτητών ή θα χειροκροτά την αντιλαϊκή επίθεση ή το πολύ-πολύ θα αποτελεί εύκολο στόχο για τις κυβερνήσεις.

Ο σύλλογος μπορεί να γίνει δύναμη σε κάθε φοιτητή στην προσπάθεια του να πάρει το πτυχίο, να μάθει το αντικείμενο του, να προετοιμαστεί για αυτό που τον περιμένει μετά το πτυχίο. Οι φοιτητές που παλεύουν οργανωμένα για όλα τους τα δικαιώματα, που δεν συμβιβάζονται με την κατάσταση στις σπουδές και την εργασιακή πολιτική, που δεν τσιμπάνε στα παραμύθια της κάθε κυβέρνησης, που συζητούν, δρουν συλλογικά, όλοι μαζί είναι σημαντική δύναμη.

Η αποχή δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση, δεν θα είναι εκεί την επόμενη μέρα των εκλογών να φωνάξει. Η αποχή μας από τον αγώνα και τις φοιτητικές εκλογές βολεύει και δεν ενοχλεί αυτούς «ενοχλούν» τις ζωές μας. Την μεταφράζουν ως «λευκή επιταγή» για να συνεχίσουν ανενόχλητοι το έργο τους!

Η ΔΑΠ θέλει συλλόγους φαντάσματα και σχολές “νεκροταφεία” για να περνάει εύκολα η πολιτική της κυβέρνησης, όπου ουσιαστικά δεν διαφωνεί σε τίποτα με αυτή. Τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΙ Λάρισας κάνει σκληρή προσπάθεια να διαλύσει κάθε συλλογική διαδικασία. Έχει μετατρέψει τους Συλλόγους σε σφραγίδες που τις χρησιμοποιεί όποτε τη βολεύει χωρίς να συνεδριάζει κάποιο συλλογικό όργανο.

Καταγγέλλουμε και καλούμε τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα από την προσπάθεια που κάνει να βάλει εμπόδια στην διαδικασία των φοιτητικών εκλογών και φέτος. Θέλει να αλλάξει τον τόπο διεξαγωγής των εκλογών και να μεταφερθούν έξω από  το χώρο του ΤΕΙ, έξω από το χώρο των σπουδαστών.

Μάλιστα, έχουν και το θράσος να επικαλούνται ότι η διαδικασία των εκλογών εκτός ΤΕΙ θα είναι πιο ασφαλής:

Καλούμε όλους τους σπουδαστές να βγάλουν συμπέρασμα για τον ρόλο που παίζουν οι δυνάμεις της ΔΑΠ, να της γυρίσουν την πλάτη στις σπουδαστικές εκλογές, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής σε όλες τις σχολές. Για να αναδειχθούν αγωνιστές εκπροσώπους στα ΔΣ που θα πρωτοστατούν στην ενημέρωση, τη συζήτηση και την οργάνωση του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τέτοιοι υποψήφιοι βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Για να αλλάξουν προς το καλύτερο τα πράγματα στους Συλλόγους, κάτι που μπορεί να γίνει με ισχυρή Πανσπουδαστική ΚΣ. Για να μην κάνει η ΔΑΠ ξανά το σύλλογο μαγαζάκι της.

Η ψήφος στην Πανσπουδαστική είναι μαχητική απάντηση σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

                                                                                                        

Φέτος υπάρχει η δυνατότητα με το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών την επόμενη μέρα από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να συνεχίσουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί στους Συλλόγους, για να έρθουμε σε ρήξη με την διάλυση και τον εκφυλισμό σε σύγκρουση με την γραμμή της υποταγής στην πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ – κεφαλαίου και των δυνάμεων που εκπροσωπούν τα συμφέροντα τους στα ιδρύματα. Σε αυτή την υπόθεση να «καταθέσουν» την ψήφο τους οι φοιτητές της Λάρισας στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ.

Να αποτελέσει παράδειγμα ο Σύλλογος της ΣΕΥΠ που Νοέμβριο μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις καθαίρεσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της πλειοψηφίας της ΔΑΠ και προχώρησαν σε εκλογές αναδεικνύοντας αγωνιστές στο νέο ΔΣ, με διπλάσια μάλιστα συμμετοχή.

Καλούμε όλους τους σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος στις εκλογές των συλλόγων και να εξασφαλίσουν τις διαδικασίες με την μαζική τους παρουσία. Το βασικό που κρίνεται στις σπουδαστικές εκλογές είναι τι σύλλογο θα έχουμε την επόμενη μέρα, από ποιες θέσεις θα μπορούμε υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας, να αγωνιστούμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας.