- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Φορέα εκπόνησης μελετών δημιουργούν οι Δήμοι της ΠΕ Καρδίτσας

Στη δημιουργία  φορέα για την παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς τους Δήμους της ΠΕ Καρδίτσας  προχωρούν οι Δήμοι, μετά από σχετική απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην ΠΕΔ Καρδίτσας.

Ο φορέας, η νομική μορφή του οποίου θα αποφασιστεί αφού προηγηθεί σειρά επαφών, θα υποβοηθά το έργο των Δήμων  κυρίως στην εκπόνηση μελετών για την υλοποίηση έργων από τη τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό τα χρηματοδοτικά εργαλεία της πολιτείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος, Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης, Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος, Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Δημ. Κουφόπουλος, ενώ το παρόν έδωσε και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας που ενημέρωσε για τις διαδικασίες αποζημίωσης του Οργανισμού.

Όπως τονίστηκε, ειδικά μετά τις πολλαπλές καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός», οι Δήμοι πρέπει να επιδείξουν ετοιμότητα στον τομέα της εκπόνησης μελετών ώστε να απορροφήσουν κονδύλια.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Καρδίτσας και Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος στην εισαγωγική του τοποθέτηση τόνισε αρχικά ότι μετά το «φαινόμενο του αιώνα» η κυβέρνηση στάθηκε αρωγός στις διαδικασίες των αποζημιώσεων και αποκαταστάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπογράμμισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα τείνουν να γίνουν κανόνας και όχι εξαίρεση και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το κατά πόσο οι υπάρχουσες υποδομές αρκούν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της δημιουργίας νέου φορέα υποστήριξε ότι με τις σημερινές υπηρεσίες που διαθέτουν, πολλές φορές οι Δήμοι δεν μπορούν να φτάσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Το θέμα της δημιουργίας νέου φορέα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, κάνοντας και ο ίδιος αναφορά στον Ιανό. Υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση, παρά τις πρωτόγνωρες διαστάσεις του φαινομένου «πέρασε με άριστα τις εξετάσεις» ενώ εξήρε το έργο της κυβέρνησης λέγοντας πως «από την πρώτη μέρα ήταν δίπλα μας».

Αναφερόμενος στη δημιουργία του νέου φορέα είπε ότι θα «αντικαταστήσει ή θα υποκαταστήσει την ΑΝ.ΚΑ» βάζοντας και το ζήτημα «αν οι Δήμοι πρέπει να παραμείνουν στην ΑΝ.ΚΑ».

Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό που εισπράττουμε είναι ότι η ΑΝΚΑ δεν είναι αυτό που θέλουμε. Δυστυχώς δεν είναι κοντά μας. Ισως ο ρόλος της είναι διαφορετικός». Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα για δημιουργία νέου φορέα ο Δήμαρχος Παλαμά υπογράμμισε ότι οι Δήμοι οφείλουν να αντιμετωπίσουν και τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Δημάρχου Μουζακίου κ. Φάνη Στάθη τονίζοντας την αναγκαιότητα της δημιουργίας νέου φορέα και σημειώνοντας «ίσως έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ΑΝ.ΚΑ»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος έθεσε ορισμένα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα ενώ αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις σε υποδομές από τον Ιανό λέγοντας πως υπάρχει «αίσθημα αδικίας για τις ορεινές περιοχές». Προσδιόρισε μάλιστα τις ζημιές στις υποδομές στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου επεσήμανε τις μεγάλες ταχύτητες με τις οποίες κινήθηκε η πολιτεία μετά την καταστροφή, τονίζοντας πάντως ότι στα ορεινά σημειώθηκε ολική καταστροφή των υποδομών. Προέβλεψε μάλιστα πως αν δεν ληφθούν γρήγορα μέτρα «θα επανέλθουμε δυστυχώς στην επικαιρότητα»

Συνάντηση με Υπουργούς

Συνάντηση με αρμόδιους Υπουργούς για τα ζητήματα των αποκαταστάσεων σε υποδομές θα επιδιώξουν οι έξι Δήμαρχοι της ΠΕ Καρδίτσας. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης με το βάρος να δίνεται κυρίως στους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και αφού φυσικά προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία. Ο χρόνος και ο τρόπος της επαφής θα εξαρτηθούν φυσικά και από τις επιδημιολογικές συνθήκες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία.