- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Φώτης Αλεξάκος: Η υπογραφή της σύμβασης της οδού Παλιούρι-Άγιος Ιωάννης

Ένα ακόμη έργο από αυτά που εξασφαλίσαμε την πίστωση, μελετήσαμε και δημοπρατήσαμε παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης. Υπογράφηκε πρόσφατα η σύμβαση κατασκευής της οδού Παλιούρι – Άγιος Ιωάννης, (ασφαλτόστρωση) μήκους 4 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 700.000 €. Ο νυν δήμαρχος κατά την πάγια τακτική του, αφού είναι μαλωμένος με τη δεοντολογία, «ξέχασε» να κάνει έστω μια μικρή αναφορά σε όσους δούλεψαν να φθάσουμε μέχρι εδώ. Θα φροντίσουμε να επανορθωθεί αυτό μέσα από τις παρακάτω γραμμές.

Το έργο αυτό, που αναδεικνύει το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο του νομού μας αποτελούσε διακαή πόθο των κατοίκων εδώ και πολλά χρόνια. Όταν ήμουν Νομάρχης, με ίδιους πόρους, ασφαλτοστρώσαμε το 1ο χιλιόμετρο. Έκτοτε δεν έγινε κάτι και σε μια απάντηση στην πίεση των κατοίκων ο Βάιος Βαρελάς συνέταξε αφιλοκερδώς την μελέτη του έργου και αξίζει τις ευχαριστίες μας, καθώς δεν είναι η μοναδική του κοινωνική προσφορά. Στη συνέχεια και στην προσπάθεια να βρούμε πόρους για την κατασκευή του έργου ο καταγόμενος από το Παλιούρι, καθηγητής Γιάννης Κούτχιας, αξιοποίησε την γνωριμία του με τον τότε Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδε και άνοιξε τον δρόμο για την χρηματοδότηση από Εθνικούς πόρους. Μετά από στενή συνεργασία με τον κ. Κούτχια ζητήσαμε και την υποβολή αιτήματος και από την πλευρά του Σεβασμιότατου που φυσικά το έκανε ευχαρίστως. Ακολούθησαν πολλές επαφές με τον  κ. Δέδε και τελικά έγινε κατορθωτή η εξασφάλιση πίστωσης 700.000 €. Η συμβολή του κ. Κούτχια ήταν ιδιαίτερα σημαντική και αξίζει να τον ευχαριστήσουμε δημόσια.

Με την εξασφάλιση της πίστωσης, βρέθηκε ο σκόπελος της έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης. Εφαρμόζοντας τη μελέτη Βαρελά, θέλαμε πολλά χρόνια να εγκριθεί αυτή και με αμφίβολο αποτέλεσμα, καθόσον ο δρόμος δεν έχει σήμερα κάποιο χαρακτηρισμό. Επιλέξαμε να τροποποιήσουμε την μελέτη χωρίς πρόσθετες εκσκαφές και για να έχουμε το απαραίτητο πλάτος, αξιοποιήσαμε την υπάρχουσα τάφρο η οποία θα γίνει πλέον επενδεδυμένη με τσιμέντο. Έτσι ξεπεράσαμε την δυσκολία της περιβαλλοντικής μελέτης.

Στη συνέχεια δημοπρατήσαμε, επί των ημερών μας, το έργο και φθάσαμε πλέον στην υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών.

Από την πλευρά μου οφείλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλλαν για να φθάσουμε ως εδώ. Τον τότε Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδε, τον Βάιο Βαρελά, τον Γιάννη Κούτχια, τον σεβασμιότατο, την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και ιδιαίτερα τον συνάδελφο Αλ. Λάππα.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα αναδειχτεί πολύ περισσότερο η μονή του Αγίου Ιωάννου, θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα και θα απαντηθεί ένα χρόνιο και δικαιολογημένα επίμονο αίτημα των κατοίκων του Παλιουρίου. Είμαστε δε ευτυχείς που συμβάλλαμε στην ευτυχή κατάληξη της προσπάθειας.

 

Γράφει ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην Νομάρχης και Δήμαρχος Καρδίτσας