- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Χαιρετισμός της Ασημίνας Σκόνδρα στο 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Εκπ/κών Λειτουργών

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητό Προεδρείο. Κυρίες και κύριοι σύνεδροι. Με χαρά σας καλωσορίζω στο Νομό μας, στην Καρδίτσα και ιδιαίτερα στο Δήμο μου της Λ. Πλαστήρα.

Μας τιμά η επιλογή της Καρδίτσας, για την πραγματοποίηση του 12ου Τακτικού συνεδρίου σας.

Ελπίζω, το φυσικό κάλος της περιοχής και η φιλοξενία των κατοίκων, να σας ικανοποιήσει σε βαθμό τέτοιο,  που να μας ξανάρθετε σύντομα με τις οικογένειες και τους φίλους σας.

Εύχομαι επίσης,  την επιτυχή έκβαση του συνεδρίου σας, απ’ όπου, είμαι σίγουρη,  θα προκύψουν συμπεράσματα χρήσιμα και ενδιαφέροντα.

Επιτρέψτε μου να ευχηθώ στον Πρόεδρο να έχει υγεία και επιτυχία στο νέο κύκλο της ζωής του που ξεκινά τώρα. Πρόεδρε, άλλωστε και οι συνταξιούχοι, μεγάλα παιδιά είναι…

Ο κλάδος σας,  έχει ήδη προσφέρει πολλά στον τομέα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, αυτό έχει καταγραφεί και το πρόσημο σας στην κοινωνία είναι θετικό.

Πιστεύω δε,  ότι θα προσφέρετε ακόμα περισσότερα στο μέλλον, τη στιγμή μάλιστα που οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης,  με κυρίαρχη την ανεργία των νέων, προσανατολίζει την ελληνική κοινωνία, κάθε μέρα και περισσότερο, στην τεχνική εκπαίδευση.

Γιατί έτσι, μπορεί να ελπίζει και σε μια επαγγελματική αποκατάσταση.

Για μας στη Ν.Δ.,  η αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, αποτελεί προτεραιότητα.

Γι’ αυτό  ως αυριανή κυβέρνηση,  τα ζητήματα που αφορούν την αγορά εργασίας, θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας.

Πιστεύουμε,  στη σύνδεση εκπαίδευσης  και  αγορά εργασίας. Αυτό νομίζω, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για σας, αφού οι Σχολές Μαθητείας,  έχουν ανταπόκριση, εκεί που υπάρχει  ζήτηση.

Φορείς και επιχειρήσεις, είναι ας πούμε, εταίροι για τη μαθητεία και των εν λόγω σχολών.

Σχεδιάζουμε λοιπόν,  στοχευμένες δράσεις, ειδικά σε ότι αφορά τη νεολαία, αλλά και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας.

Πιστεύουμε επίσης στην αριστεία, γι’ αυτό και θα υπάρξουν πρωτοβουλίες, κατά της ανεργίας των νέων, ακριβώς με βάση αυτή.

Θα πρέπει δε να σας πω, ότι δίνουμε έμφαση στην τεχνική εκπαίδευση.

Ετοιμάζουμε  ήδη, «Εθνικό σχέδιο Μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης».

Συμπεριλαμβάνει  8 συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν στον κατάλληλο χρόνο, από τον Πρόεδρός μας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι βασικοί στόχοι πάντως  είναι, η δημιουργία βιώσιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, μέσα από συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Αλλά και προγράμματα επιδότησης της εργασίας και της απασχόλησης, σχεδιασμένα προσεκτικά.

Τέτοιες παρεμβάσεις, μπορεί να είναι η επανεκπαίδευση ανέργων, σε δεξιότητες που  να έχουν ζήτηση σε αναπτυσσόμενους τομείς της οικονομίας.

Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, αλλά και η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Βασικός φορέας υλοποίησης του σχεδίου αυτού,  θα είναι ο ΟΑΕΔ.

Ένας οργανισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, έχει επιφορτιστεί με σοβαρές και πολυδιάστατες ευθύνες και καθήκοντα. Αυτό δεν το προσπερνάμε, αντιθέτως θα προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση, στον εκσυγχρονισμό του και στον επαναπροσδιορισμό του επιχειρησιακού του μοντέλου.

Ο ΟΑΕΔ θα έχει κυρίαρχο ρόλο στην τεχνική εκπαίδευση, στην περαιτέρω αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ειδικότερα της Μαθητείας, σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους.

Εσείς, ως οι πλέον αρμόδιοι, θα πρωταγωνιστήσετε, παραδίδοντας στην αγορά εργασίας, καταρτισμένους τεχνίτες, αλλά θα αναδείξετε και παραμελημένες  ειδικότητες,   που  με τη γνώση και την εμπειρία σας, μπορείτε να επαναφέρετε στην καθημερινότητα.

Ο κλάδος σας, όπως και πολλοί άλλοι, έζησε στιγμές ανασφάλειας και αγωνίας, αυτές όμως είναι παρελθόν.

Η κρίση μας έμαθε, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι τόσο η πορεία μας, όσο και η μοίρα μας είναι κοινή.

Για να πάμε όμως πιο πέρα απαιτείται επανάκτηση της εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Μεταξύ δηλαδή πολιτών, λειτουργών όπως εσείς,  και πολιτικών.

Έτσι θα ανοικοδομήσουμε τη χώρα μας, που δυστυχώς σήμερα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της μεταπολιτευτικής της ιστορίας.

Προσωπικά, ελπίζω και εύχομαι να τα καταφέρουμε το δυνατόν συντομότερα.

Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο, για την πρόσκληση.

Ευχαριστώ και όλους εσάς για την προσοχή σας.

Καλή συνέχεια στις εργασίες σας».