- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Χαρτογραφόντας ασπρόμαυρα ίχνη, μ’ ένα μοβ μαρκαδόρο!!!

Με τρεις όμορφες δράσεις, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 15 Ιουλίου, συνεχίστηκαν οι Καλοκαιρινές Δραστηριότητες Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

«Η μικρή Σάρλοτ Σκηνοθέτης», το βιβλίο του Frank Viva από τις εκδόσεις Μέλισσα, μας έδωσε την αφορμή στην Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» , να δώσουμε χρώμα σε ασπρόμαυρες σκηνές του παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η ηρωίδα του βιβλίου κινηματογραφεί ότι θέλει, αρκεί να είναι ασπρόμαυρο. Πιστεύει πως έτσι βάζει τάξη στην ακαταστασία των χρωμάτων… Όμως πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς χρώματα; Τα λουλούδια, ο ουρανός, ο χυμός πορτοκάλι; Ευτυχώς που το χρώμα κυριαρχεί γύρω μας και μας μαγεύει!!!

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Φανουρίου» εμφανίστηκε «Ο μικρός Χάρης και ο Μοβ μαρκαδόρος του», μέσα από το πολύ έξυπνο βιβλίο του Crockett Johnson από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Τα παιδιά σχεδίασαν με μωβ μαρκαδόρο τις δικές τις φανταστικές εικόνες και τις ένωσαν μεταξύ τους φτιάχνοντας μια όμορφη καλοκαιρινή ιστορία!!!

Η δράση σχεδιάστηκε από την κοινωνιολόγο Κυρία Ειρήνη Βοκοτοπούλου και παρουσιάστηκε στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία του 2012 που συντόνισε το Future Library.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά», μιλήσαμε για τους χάρτες και τη σημασία τους, για την Κυρία που μιλάει στους γονείς μέσα στο αυτοκίνητο και τους δίνει οδηγίες για τους δρόμους, αλλά καμιά φορά ο μπαμπάς τη μαλώνει γιατί τον πάει σε λάθος σημείο!!!

Είδαμε εικόνες από παλιούς χάρτες μέσα από «το βιβλίο των χαρτών» των εκδόσεων Αλεξάνδρεια και διαβάσαμε στα πιο μικρά παιδιά «Η Ντόρα αγαπάει το Μπουτς» από τις εκδόσεις Μίνωας, όπου τη μικρή εξερευνήτρια, καθοδηγούσε ο δικός της μοναδικός χάρτης.

Στη συνέχεια βγήκαμε μια μικρή βόλτα στη γειτονιά και το κάθε παιδί, έφτιαξε το δικό του χάρτη γύρω από την παιδική βιβλιοθήκη, στον οποίο έβαλε σημεία αναφοράς και του έδωσε χρώμα!!!

            Την Πέμπτη 16 Ιουλίου, θα συνεχιστούν οι δράσεις στις παρακάτω παιδικές βιβλιοθήκες:

            Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Αγίου Νικολάου » – Χαρτογραφόντας τη γειτονιά γύρω από τη βιβλιοθήκη. Κάνουμε με τα παιδιά μια βόλτα γύρω από τη βιβλιοθήκη. Τα παιδιά φτιάχνουν το χάρτη της γειτονιάς, τα ενδιαφέροντα σημεία της, πάντα με κέντρο τη βιβλιοθήκη και συγκρίνουμε τους χάρτες που φτιάξαμε, με αυτούς του google!!!

                Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα» – Ο μωβ μαρκαδόρος του Χάρη. Διαβάζουμε το βιβλίο «Ο Χάρης και ο μωβ  μαρκαδόρος» του Crockett Johnson από τις εκδόσεις Καστανιώτη και με την βοήθεια μιας γραμμής και της φαντασίας μας σχεδιάζουμε σιγά – σιγά ολόκληρο τον κόσμο

            Παιδική Βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου» – Όταν τα ασπρόμαυρα ίχνη… γίνονται χρωματιστά. Διαβάζουμε το πολύ ωραίο βιβλίο του Frank Viva “Η μικρή Σάρλοτ σκηνοθέτης» από τις εκδόσεις Μέλισσα, όπου ένα μικρό κορίτσι που θέλει να γίνει σκηνοθέτης, λατρεύει το άσπρο και το μαύρο και φαντάζει διαφορετική σ’ έναν πολύχρωμο κόσμο…

Δίνουμε στα παιδιά παλιές φωτογραφίες από αγαπημένες ασπρόμαυρες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου κι αυτά τις δίνουν χρώμα!!!

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 15 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!