- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Χρήστος Τέγος: Σεμινάρια για Νουθεσίες

 Σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης μας έχουν κληθεί όλοι οι νεοεκλεγέντες Δημοτικοί Σύμβουλοι των έξι νέων «Καλλικρατικών» Δήμων του νομού μας για να παρακολουθήσουν ημερίδα – ενημερωτικό σεμινάριο που διοργανώνεται από την Ε.Ε.Τ.Α.Α.. με εντολή του υπουργού Εσωτερικών – Αποκέντρωσης και θέμα τη λειτουργία των νέων διευρυμένων δήμων.

 Σκοπός αυτών των συναντήσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα και χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013» είναι να προπαγανδισθεί στους αιρετούς η αναγκαιότητα των αναδιαρθρώσεων που η κυβέρνηση δρομολογεί με την συναίνεση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και βέβαια δεν έχουν σχέση με την πολυδιαφημισμένη αποκέντρωση όπως έντεχνα πλασάρεται. 

Με το σημείωμά μας αυτό και λόγω του προγράμματος της ημερίδας που πρακτικά δεν δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης ουσιαστικού διαλόγου, θέλουμε να θέσουμε τη διαφορετική άποψη από αυτή της κυβέρνησης και βέβαια να υπογραμμίσουμε ορισμένα βασικά ζητήματα που έντεχνα ίσως και σκόπιμα, οι εισηγητές θα αποκρύψουν.

Συγκεκριμένα:

θα είναι και στις άμεσες προτεραιότητες για τις νέες Δημοτικές Αρχές. Με τον «Καλλικράτη» μέσω των νέων Δήμων, στο όνομα της μείωσης της σπατάλης θα έχουμε απολύσεις όλων των συμβασιούχων, οι υποχρεωτικές μετατάξεις θα υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις, νέο μισθολόγιο φτώχειας σε χιλιάδες υπαλλήλους της Τοπικής Διοίκησης, άρση της μονιμότητας σε όλους. Η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει ότι η αδυναμία των Δήμων, λόγω κι της μείωσης του προσωπικού, να ανταπεξέλθουν στη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών ανοίγει το δρόμο για τους ιδιώτες.  Η μείωση των κρατικών κοινωνικών δαπανών θα έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση έως και την κατάργηση διαφόρων προνοιακών επιδομάτων που τώρα θα είναι ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης και όχι του κράτους.

Όσοι λοιπόν αιρετοί παρακολουθήσουν το σημερινό σεμινάριο για ένα να είναι σίγουροι. Πίσω από τους καλοδιατυπωμένους τίτλους των εισηγήσεων (Επιχειρησιακός Σχεδιασμός , Δημόσιες Τοπικές Πολιτικές κ.λπ) κρύβονται για τους Δήμους οι υποχρεωτικές κατευθύνσεις για εφαρμογή του μνημονίου, της βάρβαρης αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, της φοροεπέλασης κατά των εργαζομένων τις οποίες σύντομα θα κληθούν με αποφάσεις τους να εφαρμόσουν, να τις υπηρετήσουν ή να σταθούν απέναντι μαζί με το λαό που θα αντισταθεί για να τις ανατρέψουν. Η ευθύνη και η επιλογή είναι πλέον προσωπική για κάθε αιρετό.

Χρήστος Τέγος