- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Χρηματοδότηση για το δρόμο Παλιούρι- Ι.Μ. Αγ. Ιωάννη

 Ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής για το Δήμο Καρδίτσας, η ολοκλήρωση του δρόμου που οδηγεί από το Παλιούρι στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη Παλιουρίου, το παλαιότερο σωζόμενο μοναστήρι της περιοχής μας που σύμφωνα με μαρτυρίες χρονολογείται από το 1200 μ.Χ. μπαίνει στη φάση υλοποίησης, καθώς εξασφαλίστηκε από το Δήμο Καρδίτσας χρηματοδότηση 700.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα ο  Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γ. Δέδες υπέγραψε τη σχετική απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η δέσμευση του παραπάνω ποσού σε βάρος του προϋπολογισμού του ενάριθμου έργου 2014ΣΕ57100004 της ΣΑΕ 571 του Π.Δ.Ε., η διάθεση ισόποσης πίστωσης και η μεταβίβασή της στο Δήμο Καρδίτσας για την υλοποίηση του έργου “Ολοκλήρωση δρόμου από Παλιούρι μέχρι Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη”.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκο με επιστολή του προς τον κ. Δέδε, ενώ ακολούθησε σειρά επαφών με τον Γενικό Γραμματέα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα.

 

Η επιστολή του Δημάρχου

Στην με αριθμ. Πρωτ 21/21.3.2018 επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών ο Δήμαρχος Καρδίτσας υπογράμμιζε τα εξής:

Στην Δημοτική Ενότητα Καλλιφωνίου του Δήμου Καρδίτσας και συγκεκριμένα στα όρια της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από το 1200 μ.Χ., είναι το παλαιότερο μοναστήρι του νομού μας και κατοικείται από μοναχούς.

            Η συντήρηση και η ανάδειξη του Ναού, καθώς επίσης και η κατασκευή των κελιών βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Απομένει η κατασκευή του τελευταίου τμήματος της οδού που συνδέει την Τ.Κ. Παλιουρίου με την Ιερά Μονή, μήκους 4.100 μ. Για το έργο υπάρχει ήδη ώριμη μελέτη, ενώ για την υλοποίησή του απαιτείται ποσό 1.000.000€ .

            Με δεδομένο οτι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής μας,  παρακαλούμε για τη χρηματοδότηση του έργου του θέματος, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία χιλιάδων επισκεπτών του μοναστηριού, το οποίο με τη βελτίωση της προσπελασιμότητας αναμένεται να αναδειχθεί σε πόλο έλξης και ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.

 

Δήλωση του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φωτ. Αλεξάκος δήλωσε σχετικά με την ένταξη του έργου.

“ Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την ένταξη του έργου στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα δώσει τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων επισκεπτών του ιστορικού μοναστηρίου του Αγ. Ιωάννη Παλιουρίου, το οποίο με τη βελτίωση της προσπελασιμότητάς του αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης, αλλά και ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού για την περιοχή. Οφείλω να εξάρω τη συνεισφορά του συμπατριώτη μας συνταξιούχου εκπαιδευτικού καταγόμενου από το Παλιούρι κ. Ιωάννη Κούτχια στην προώθηση του αιτήματος, καθώς και την προσφορά του νυν Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Β. Βαρελά που ως μηχανικός σε συνεργασία με την  Τοπική Κοινότητα Παλιουρίου ανέλαβε να συντάξει αφιλοκερδώς τη σχετική μελέτη οδοποιίας, ενώ η γεωλογική και περιβαλλοντική μελέτη είναι στην ευθύνη του Δήμου. Σημαντική ήταν τέλος η συμβολή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεου, ο οποίος απέστειλε και ο ίδιος επιστολή προς τον Γ.Γ. Υποδομών προς ενίσχυση του αιτήματος.”