- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Χρ. Κατσαβριά: Όπισθεν ολοταχώς και στην Παιδεία από την κυβέρνηση της ΝΔ

Μετά από 4 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, φαίνονται ξεκάθαρα οι προθέσεις και η πολιτική της κατεύθυνση και στο χώρο της Παιδείας.Συρρικνώνεται η δημόσια εκπαίδευση, μειώνονται οι κρατικές δαπάνες και ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ,καταργείται   η δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές και τμήματα σπουδών. Αντίθετα, με την πολιτική της  ανοίγει το δρόμο στα ιδιωτικά Κολλέγια, των οποίων τους τίτλους σπουδών σπεύδει να αναγνωρίσει ως ισότιμους των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Η  ΝΔ με κάθε τρόπο υπονομεύει και ακυρώνει βήματα προόδου και πολιτικές ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑολοκλήρωσε μια γενναία μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσα από έναν δίκαιο και δημιουργικό διάλογο και σε συμφωνία με τα ίδια τα Πανεπιστήμια. Θεσμοθέτησε ένα καινοτόμο υπόδειγμα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στη χώρα μας, δημιουργώντας τα Διετή Προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ, παρέχοντας έτσι μια σοβαρή προοπτική για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Εξασφάλισε προσωπικό και χρηματοδότηση για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους ενώ οι υποδομές ήδη υπάρχουν. Θετικά ανταποκρίθηκαν για τα προγράμματα αυτά τόσο οι μαθητές – απόφοιτοι των ΕΠΑΛ όσοκαι η εκπαιδευτική κοινότητα. Όμως τους αιφνιδίασε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία χωρίς διάλογο, αναστέλλει -ουσιαστικά καταργεί- την έναρξη λειτουργίας ενός νέου εμβληματικού θεσμού, που της παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό σημαίνει ότι, δε λειτούργησαν το Σεπτέμβρη τα 10 διετή προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημαίνει επίσης ότι δε λειτούργησαν στην Καρδίτσα τα δύο Διετή Τμήματα «Τεχνικός Αγροδιατροφής Κτηνοτροφικών Προϊόντων» και «Ειδικός Σχεδιασμού – Παραγωγής Επίπλου». Ακυρώνεται έτσι μια μεγάλη προσπάθεια αναβάθμισης του νομού μας, με τη δημιουργία τμημάτων σχετικών με τον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή. Τμήματα που θα προσέφεραν επαγγελματική διέξοδο σε επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην περιοχή μας,με εγγύηση της ποιότητας σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημαίνει ότι ακυρώνεται η είσοδος μεγάλου αριθμού σπουδαστών από τα ΕΠΑΛ, οι οποίοι επέλεξαν να μην διαγωνιστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις, έχοντας αυτή την εκπαιδευτική και επαγγελματική προοπτική που τους είχε υποσχεθεί η πολιτεία. Αυτά τα παιδιά αναγκάζονται ξαφνικά να επανασχεδιάσουν το μέλλον τους ή να στραφούν κατ’ ανάγκη σε ιδιωτικά ΙΕΚ.

Ένα ακόμη χτύπημα δίνεται σήμερα, με την εξαγγελία από το Υπουργείο Παιδείας της αναστολής -δηλαδή κατάργησης- των 37 νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, των οποίων η έναρξη λειτουργίας θα γινόταν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021,με αποκλειστική ευθύνη των Ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση δείχνει πόσο λίγο υπολογίζει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Τα τμήματα αυτά έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη και τις θετικές εισηγήσεις των πρυτανικών αρχών και βασίστηκαν σε ακαδημαϊκά κριτήρια, στο πλαίσιο ανάπτυξης των Ιδρυμάτων και της ελληνικής περιφέρειας.

Δυσάρεστη εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το νομό μας η απόφαση, αφού μεταξύ των 37 τμημάτων καταργείται και το «Τμήμα Αγωγής και φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με έδρα την Καρδίτσα. Ένα τμήμα που διεκδικήσαμε επίμονα και ιδρύθηκε για να αποκαταστήσει και τη μεγάλη αδικία που υπέστη ο νομός μας κατά το παρελθόν, με την κατάργηση της Σχολής Νηπιαγωγών.

Μιλώντας για την Καρδίτσα, παραδώσαμε έναν εξαιρετικά ισχυρό νομό ακαδημαϊκά, παρά τον πόλεμο που δέχτηκε με κάθε τρόπο το νομοσχέδιο για το Νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, φέρνοντας 5 δυναμικά Πανεπιστημιακά Τμήματα, 3 σπουδαία Ερευνητικά Ινστιτούτα, και 2 σημαντικά Διετή Προγράμματα για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Ως βουλευτής Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2019, υπέβαλλα τεκμηριωμένες προτάσεις, εργάστηκα συστηματικά και με πείσμα για την ακαδημαϊκή ενίσχυση του νομού μας και την αποκατάσταση αδικιών προηγούμενων κυβερνήσεων που υποτίμησαν την ακαδημαϊκή μας θέση.

Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, επένδυσε στην Παιδεία θωρακίζοντας το μέλλον των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων.Δηλώσαμε την εμπιστοσύνη μας στη νέα γενιά, που προσδοκά πρόσβαση σε ποιοτικά Πανεπιστήμια και σε πτυχία με αντίκρισμα.

Στις προεκλογικές τους εξαγγελίες ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ, δεν ανέφεραν τίποτα από τα σημερινά τους πεπραγμένα, αρχή μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής με κατάργηση δικαιωμάτων και κοινωνικών αγαθών. Μας εξαπάτησαν συνειδητά, κερδίζοντας τις εκλογές με ψεύτικες υποσχέσεις, γκρεμίζοντας όσα χτίστηκαν με αγώνες, αγνοώντας και την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες.

Καλείται η ηγεσία του Υπ. Παιδείας, να αναλογιστεί τις ευθύνες της γι αυτή την απόφαση και η κυβέρνηση να πάρει πίσω την κατάργηση των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Η κοινωνία της Καρδίτσας δεν μπορεί να ανεχτεί τον εμπαιγμό, την υποκρισία και τη διγλωσσία.

Είναι πρωτίστως ευθύνη και χρέος μας ν’ αντισταθούμε!

Το «Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην πρώιμη Παιδική Ηλικία» πρέπει να λειτουργήσει στην Καρδίτσα τον Σεπτέμβρη του 2020!

Καλούνται όλοι οι τοπικοί φορείς, η τοπική κοινωνία, η πανεπιστημιακή κοινότητα να προβληματιστούν απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση του Υπ. Παιδείας και να αντιδράσουν!

Αναμένουμε από τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ, να πάρουν δημόσια θέση υπέρ της λειτουργίας του νέο-ιδρυθέντος Τμήματος στην Καρδίτσα και να αντισταθούν στην απόφαση της υπουργού παιδείας.

Το δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί κτήμα όλης της κοινωνίας, δίνει όραμα στη σημερινή γενιά φοιτητών και επιστημόνων, διασφαλίζει τις προοπτικές στις επόμενες γενιές!

 

Γράφει η Χρυσούλα Κατσαβριά – Σιωροπούλου, πρ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας