- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιουνίου

H πολιτική που θεωρεί την υγεία ως ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας ως εμπόρευμα χρεοκόπησε.

Χρεοκόπησε γιατί είναι αυτή που ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος υγείας, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση,την περιπλάνηση των υγειονομικών για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις  αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς.

Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια χρεοκοπημένη πολιτική.

Ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους, για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω ΣΔΙΤ.

Το «Νέο ΕΣΥ» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της υγείας,της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως «κόστος που πρέπει να μειωθεί»για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.

Το σχέδιο τους για το «Νέο ΕΣΥ» έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων υγείας άλλων καπιταλιστικών χωρών στη Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό και έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλια τους εκατόμβες νεκρών.

Σχεδιάζουν νέα επέλαση σε βάρος μας.

Αξιοποιούν την επιδημία για να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς. Για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, διάφορα “ευαγή ιδρύματα” και “εθνικοί ευεργέτες” που με το φερετζέ της «φιλανθρωπίας» δώρισαν σα χαρτζιλίκι ένα μικρό μέρος από τα δισεκατομμύρια που αποκομίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζόμενων.

Πήραμε μία πρώτη γεύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας για το ποιους ενισχύει η πολιτική της κυβέρνησης.  Τα παραδείγματα από τη σχέση της με τους μετόχους-μεγαλοϊδιοκτήτες δομών ιδιωτικής υγείας και μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων,είναι σκανδαλώδη. Αντί να τους επιτάξει, τους έδωσε δωράκια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τους άφησε ανεξέλεγκτους να θησαυρίζουν από τα διαγνωστικά test και να ξεζουμίζουν το προσωπικό τους.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών,όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

-Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.

-Ανάπτυξη, στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.

-Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

-Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Σταθερός ημερήσιος εργάσιμος χρόνος.5ήμερο-6ωρο-30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

-Άμεση επαναφορά του ιατρικού μισθολογίου στα επίπεδα του 2009. Έγκαιρη αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών (τακτικών και πρόσθετων).

-Κατάργηση της εγκυκλίου Χουλιαράκη-ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρης κάλυψη της αστικής ευθύνης από την εργοδοσία και το κράτος.

 

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας