- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Όταν η 2η ευκαιρία γνώσης καρποφορεί στα ενήλικά μας χρόνια

Την Δευτέρα 25-6-2018 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης στους χώρους του σχολείου μας και παρουσιάστηκαν στην τοπική κοινωνία στοιχεία από τη λειτουργία του ΣΔΕ Καρδίτσας για τη σχολική χρονιά 2017-2018.

Κλήθηκαν επίσης να καταθέσουν τις εμπειρίες τους πρώην εκπαιδευόμενοι του ΣΔΕ οι οποίοι συνέχισαν τις σπουδές τους.

Η εκδήλωσή μας είχε σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στη δυνατότητα Δια Βίου Μάθησης που παρέχει η εκπαίδευση στην Καρδίτσα και τους Σοφάδες σήμερα, σύμφωνα με το ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Υπουργείου Παιδείας.

Τα πάνω 90 Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και τα Παραρτήματά τους, που υπάρχουν σήμερα σε όλη τη χώρα, αποτελούν ένα μόνο τμήμα αυτού του πραγματικά ενθαρρυντικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο υλοποιείται από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) από το 1997. Απευθύνονται σε άτομα 18 ετών και άνω που έχουν Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου και δεν έχουν ολοκληρώσει την 9ετή υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η 2η ευκαιρία λοιπόν καρποφορεί ακόμα και στα χρόνια της κρίσης! Και μάλλον πολύ καλύτερα σε τέτοιες περιόδους, αφού ανοίγει ένα νέο δρόμο στα αδιέξοδα.

Δεκατέσσερις (14) ενήλικες εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Καρδίτσας τα κατάφεραν και φέτος, ενάντια σε ανεργία, οικονομικές και οικογενειακές δυσκολίες, ανασφάλεια και χρονικές πιέσεις, να ανταποκριθούν στη διετή τους δέσμευση να φοιτήσουν σε ένα περιβάλλον φιλικό και προστατευμένο, να χαρούν τις νέες γνώσεις, δεξιότητες και φιλίες, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους δημιουργικά και να αποκτήσουν το πολυπόθητο Απολυτήριο Γυμνασίου μετά την εφηβεία τους, χωρίς αγωνιώδεις εξετάσεις και ‘καημούς’.

Τιμήσαμε λοιπόν αυτούς αλλά και τους πρωτοετείς συμμαθητές τους, στην εκδήλωση που προετοιμάστηκε με μεράκι από τους καθηγητές και τους μαθητές μας.

Στο 1ο μέρος της εκδήλωσης έγινε παρουσίαση από μαθητές και καθηγητές, των εργασιών (projects) που εκπονήθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς:

 

– Τσιγγάνικο Εργόχειρο – Α τάξη Σοφάδων

– Η ζωή των Τσιγγάνων σήμερα – Β τάξη Σοφάδων

Τέλος, έλαβε χώρα η Απονομή Απολυτηρίων Τίτλων του Σχολείου στους δεκατέσσερις (14) ενήλικες αποφοίτους της σχολικής χρονιάς 2017-2018 και η τελετή στον εσωτερικό χώρο έκλεισε με προβολή video με τίτλο «Η χρονιά που πέρασε».

Στο 2ο μέρος, η εκδήλωση συνεχίστηκε με θεατρικά και χορευτικά στα οποία συμμετείχαν εκπαιδευόμενοι του σχολείου.

Εκεί κατά σειρά παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα με σκηνές από σύγχρονες σειρές και παλιές ελληνικές ταινίες. Συμμετείχαν οι εκπαιδευόμενοι/ες: Aldatova Luisa, Svavolya Tetyana, Weng Hao Han, Αβραμόπουλος Δημήτρης, Γεωργίου Βαίτσα, Καβαλάρη Δέσποινα, Καρύδα Γεωργία, Παπακωνσταντίνου Μαίρη, Τσίπρα Ελένη.

 

Μετά, έγινε παρουσίαση των χορών «Χασάπικος», «Ικαριώτκος» και «Απτάλικος» από τους εκπαιδευόμενους/ες του σχολείου.

Τέλος, έκλεισε με μουσικό οδοιπορικό και χορός από DJ. Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε από έκθεση έργων, στα πλαίσια της αισθητικής αγωγής, των εκπαιδευομένων  της έδρας και του Παραρτήματος Σοφάδων.

Ενδιάμεσα προσφέρθηκε πλήρης μπουφές για τους καλεσμένους μας, εκπαιδευόμενους και καθηγητές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχε πλήθος κόσμου. Στην ιστοσελίδα μας και στο http://youtube.com [1] ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει εκτεταμένα στιγμιότυπα του βιντεοσκοπημένου υλικού της ημερίδας. Η μεταφορά των μαθητών μας και των συνοδών τους από τους Σοφάδες, ήταν ευγενική προσφορά του ΚΤΕΛ Καρδίτσας (χωρίς αμοιβή).

Επίσης, ευχαριστούμε τις επιχειρήσεις: Οινοποιείο Winery Monsieur Nicolas – ΚΑΡΑΜΗΤΡΟΣ & ΣΙΑ, Κρασί και Τσίπουρο – ΕΓΓΛΕΖΟΣ Χρήστος, Αγροτικός Συνεταιρισμός ΔΙΟΝΥΣΟΣ, Τέλος, να ευχαριστήσουμε την εκπαιδευτικό του σχολείου μας κα. Διαμαντή Γεωργία που είχε την επιμέλεια και την οργάνωση της εκδήλωσης.

 

Απολογισμος σχολικού έτους 2017-2018

Πραγματοποιήσαμε μια σειρά βιωματικών δράσεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων για τους μαθητές και τους καθηγητές μας :

Το εκπαιδευτικό προσωπικό ανέρχεται σε 11 εκπαιδευτικούς (ωρομίσθιους και μόνιμους), με υψηλότατο επίπεδο σπουδών (μεταπτυχιακές σπουδές).

Απασχολήσαμε 3 συμβούλους Σταδιοδρομίας και Ψυχολόγους, οι οποίοι συμβουλεύουν καθημερινά και αντιμετωπίζουν τις αγωνίες, τα θέλω και μπορώ των μαθητών μας. Ο θεσμός του Συμβούλου, ένας πρωτοποριακός θεσμός, εφαρμόζεται στα ΣΔΕ και αποτελεί μια καινοτομία της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Το ΣΔΕ είναι Δημόσιο Σχολείο που παρέχει στους απόφοιτους απολυτήριο τίτλο ισότιμο προς το απολυτήριο του Γυμνασίου και η διάρκεια σπουδών είναι 2 έτη.

Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι Ελληνική γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Κοινωνιολογία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσική-Τεχνολογία και Αισθητική Αγωγή.

Σκοπός του είναι η συνολική ανάπτυξη των εκπαιδευομένων και η πληρέστερη συμμετοχή τους στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι καθώς και η αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στο χώρο της εργασίας.

Το πρόγραμμα σπουδών χαρακτηρίζεται από ευελιξία, προκειμένου να καλυφθούν οι ατομικές ανάγκες των εκπαιδευομένων και να αναδειχθούν οι κλίσεις και οι δεξιότητές τους. Ο τρόπος διδασκαλίας βασίζεται στις αρχές εκπαίδευσης των ενηλίκων και η αξιολόγηση βασίζεται στην ενεργητική συμμετοχή των εκπαιδευομένων και όχι σε γραπτές εξετάσεις.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Καρδίτσας λειτουργεί από το 2004 και είναι ένα καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Πολλοί από τους μαθητές μας είναι ΡΟΜΑ και μετανάστες. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΣΠΑ 2014-2020)» που υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου. Εποπτεύονται από το την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς και από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). Υπηρετούν την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της εκπαίδευσης και στόχοι είναι η επανασύνδεση με την τυπική εκπαίδευση, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων και η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Το ΣΔΕ Καρδίτσας λειτουργεί στο νέο πλήρως εξοπλισμένο κτίριο. Έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να εξυπηρετεί όλες τις ομάδες πληθυσμού (πχ. ΑΜΕΑ). Διαθέτει 3 αίθουσες διδασκαλίας (από τις οποίες 2 έχουν διαμορφωθεί ταυτόχρονα σε εργαστήρια Πληροφορικής), 1 αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.