- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Όταν ο Κάζιμιρ Μαλέβιτς συνάντησε τον Μάουριτς Κορνέλις Έσερ

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 23 Αυγούστου, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, η 1η εβδομάδα του 2ου κύκλου των Καλοκαιρινών Δραστηριοτήτων Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, με τίτλο «Δράσεις κι Αντιδράσεις για ήσυχα και … ανήσυχα παιδιά», με αφιέρωμα σε τρεις μεγάλους ζωγράφους, το Βίνσεντ Βαν Γκογκ, τον Κάζιμιρ Μαλέβιτς και τον Μάουριτς Κορνέλις Έσερ!!!

Στην Παιδική βιβλιοθήκη “Παυσιλύπου”, διαβάσαμε στα παιδιά που κατέκλυσαν τη βιβλιοθήκη, το έξυπνο βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη «Ζωγραφίζω όπως… ο Μαλέβιτς και μαθαίνω για τα τετράπλευρα γεωμετρικά σχήματα» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, δείξαμε διάφορα έργα του καλλιτέχνη και ιδέες που έχουν πάρει σχεδιαστές μόδας και εταιρίες ηλεκτρονικών και σχεδίασαν προϊόντα με έργα του, μάθαμε για τη ζωή του και για τα είδη των γεωμετρικών σχημάτων.

Στη συνέχεια με μολύβια, χάρακες και διαβήτες, κανονικούς ή αυτοσχέδιους, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους, τα παιδιά έφτιαξαν τις δικές τους δημιουργίες, πάνω στην τεχνική του Ουκρανού καλλιτέχνη ή χρωμάτισαν διάφορα έργα του, με μεγάλη επιτυχία και φυσικά, με το δικό τους μοναδικό στυλ!!!

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίας Παρασκευής” το θέμα ήταν η ζωή και το έργο του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Μάουριτς Κορνέλις Έσερ. Μέσα από το βιβλίο του Δημήτρη Χασάπη “Ζωγραφίζω όπως….ο Έσερ και μαθαίνω για την συμμετρία” από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τα παιδιά έμαθαν για την συμμετρία των σχημάτων και σχεδίασαν κόβοντας και μετακινώντας πλευρές ενός τετραγώνου. Τέλος, βάζοντας όλη τους την τέχνη, προσπάθησαν να αντιγράψουν πίνακες του μεγάλου αυτού ζωγράφου.

Η έμπνευση σήμερα στην παιδική βιβλιοθήκη Δημοτικού Διαμερίσματος «Αρτεσιανού» ήρθε από τα μαθηματικά. Όπως ο Maurits Escher εμπνεύστηκε από τη γεωμετρία και χρησιμοποίησε τις έννοιες της συμμετρίας των σχημάτων, για να δημιουργήσει τα καλλιτεχνικά του έργα τα οποία τον έκαναν διάσημο.

Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ξεκινά μια εβδομάδα, που εντάσσεται στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2019 της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, σε τρεις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας με τις παρακάτω δράσεις:

Στις Παιδικές βιβλιοθήκες “Αγγελική Βαρελλά”  και Δημοτικού Διαμερίσματος «Παλαιοκκλησίου»  – Για φαντάσου… Το μυστήριο του χρυσού ελέφαντα. Πρόκειται για ένα παιχνίδι στη λογική του κρυμμένου θησαυρού, όπου οι ομάδες των συμμετεχόντων θα πρέπει να λύσουν μια σειρά γρίφων που θα τους οδηγήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον ένοχο που είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση ενός υποτιθέμενου πολύτιμου αγαλματιδίου, του «Χρυσού Ελέφαντα».

Στην παιδική βιβλιοθήκη συνοικίας “Αγίου Φανουρίου” – Για Φαντάσου.. να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους… Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 11 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να τις βλέπετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Και τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, οι καλύτερες «αποδράσεις»… θα είναι στις Βιβλιοθήκες!!!