- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Όχι στη θεσμοθέτηση Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης Ναρκωτικών

Ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής (7-3-2019) με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας το άρθρο 91 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας με τον οποίο προβλέπεται η δημιουργία «χώρων εποπτευόμενης χρήσης» (ΧΕΧ) ναρκωτικών ουσιών καθώς και η επέκταση της δράσης επιχειρηματιών και ΜΚΟ στο ευαίσθητο τομέα της απεξάρτησης.

Αντί για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και την ενίσχυση των δημόσιων δωρεάν στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, η κυβέρνηση προωθεί την εφαρμογή της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στο όνομα της «μείωσης της βλάβης», στερεί τη δυνατότητα από τους εξαρτημένους να «αλλάξουν πορεία», να κερδίσουν τη ζωή τους.

Τους σπρώχνει να συνεχίσουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών μέσα στους «εποπτευόμενους χώρους» τη στιγμή που η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων, με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 70%, επιβεβαιώνει πως η απεξάρτηση είναι εφικτή, αν υπάρχουν οι απαιτούμενες σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν δομές, με την απαιτούμενη στελέχωση και χρηματοδότηση.

Για άλλη μια φορά έρχεται να ολοκληρώθει μια βρώμικη αποστολή, καθώς η συζήτηση για την εφαρμογή του μέτρου στην Ελλάδα έχει ανοίξει εδώ και 15 χρόνια από τις κυβερνήσεις.

Επιδιώκει να θεσμοθετήσει τους «χώρους εποπτευόμενης χρήσης», επικαλούμενη «το δικαίωμα του κάθε ατόμου να κάνει επιλογές αναφορικά με την υγεία και τη ζωή του», στην κατεύθυνση του ιδεολογήματος της «ατομικής ευθύνης», που απαλλάσσει το κράτος από την ευθύνη για οργάνωση της πρόληψης και της θεραπείας. Επιχειρεί να μετατρέψει το πολυσύνθετο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης σε «ιατρικό» και «δημόσιας τάξης».

Όλα αυτά εντάσσονται στο συνολικότερο σχεδιασμό για τη νομιμοποίηση της χρήσης και της εμπορίας των ναρκωτικών, ξεκινώντας από τον «διαχωρισμό τους σε μαλακά και σκληρά».. Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται τεράστια προσπάθεια με διάφορες μορφές και τρόπους (νομιμοποίηση καλλιέργειας και έντονη προβολή προϊόντων κάνναβης κ.ά.) να «νομιμοποιηθεί» η χρήση και εξάρτηση, πρώτα από όλα, στη συνείδηση των οικογενειών.

Καλούμε όλες τις οικογένειες και πρώτα από όλους, τους συναδέλφους υγειονομικούς να καταδικάσουμε τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων του συστήματος. Να απαιτήσουμε:

► Εφαρμογή προγραμμάτων πρωτογενούς πρόληψης και αγωγής υγείας..

► Ανάπτυξη προγραμμάτων έγκαιρης παρέμβασης, που στοχεύουν στους νέους που πειραματίζονται με τα ναρκωτικά, αλλά δεν έχουν ακόμη αναπτύξει εξάρτηση από αυτά.

► Περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των δημόσιων, δωρεάν στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, με στόχο τη δημιουργία ενός στεγνού προγράμματος σε κάθε νομό της χώρας.

► Συνεργασία των δημόσιων υγειονομικών μονάδων για την αντιμετώπιση των ιατρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χρήστες.. Δημιουργία μονάδων σωματικής απεξάρτησης για τους χρόνιους χρήστες, ενταγμένες στο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.

Της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας