- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

1ο σεμινάριο της μεθόδου διδασκαλίας χορού Χ.Α. Χορός Αναπηρία

Το 1ο σεμινάριο του ετήσιου κύκλου πιστοποίησης της μεθόδου διδασκαλίας χορού Χ.Α. Χορός Αναπηρία – D.D. Dance Disability πραγματοποιείται το μήνα Οκτώβριο σε 3 πόλεις της Ελλάδας, με εισηγήτρια τη δημιουργό της μεθόδου, τη χορογράφο – εκπαιδευτικό – χοροθεραπεύτρια και πρόεδρο των Δρυάδων εν Πλω, κα Μαρία Καραπαναγιώτη. Η Θεσσαλονίκη, το Σαββατοκύριακο 12-13/10, η Αθήνα στις 19-20/10 και ο Βόλος στις 26-27/10 φιλοξενούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη μέθοδο που χτίζει ένα πλαίσιο εκπαίδευσης σε έναν τέλειο συνδυασμό επιστημών και τεχνών για άτομα με αναπηρία και απευθύνεται σε ειδικούς παιδαγωγούς, ψυχολόγους, νοσηλευτές, δασκάλους χορού, γυμναστές, εμψυχωτές, θεραπευτές μέσω τέχνης, σε επαγγελματίες και σπουδαστές της ειδικής αγωγής, δομών ΑμεΑ συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, καθώς και σε όσους ενδιαφέρει και αγαπούν το χορό και την εικαστική – σωματική έκφραση.

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται σε χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους και προσβάσιμους ανθρώπους και οι συμμετέχοντες δηλώνουν απόλυτα ευχαριστημένοι τόσο από το θεωρητικό, όσο και από το πρακτικό κομμάτι της διδασκαλίας της μεθόδου.

Η μέθοδος διδασκαλίας χορού Χ.Α. ΧορόςΑναπηρία – D.D. DanceDisability, μοναδική στο είδος της με πιστοποίηση από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού CID της UNESCO, αποτελεί καρπό της σπουδής, της έρευνας και της συνεχούς μαθησιακής επαφή για 30 χρόνια της κυρίας Μαρίας Καραπαναγιώτη, με διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες όλων των μορφών αναπηρίας, με την δράση των τεχνών στην εκπαίδευσή τους, με έμφαση την τέχνη του χορού και στόχο τη θεραπεία είτε την αποκατάσταση ή απλώς την αποδοχή της αναπηρίας. Βάσεις της μεθόδου είναι η μέθοδος διδασκαλίας μέσω Τέχνης ″ΧορόΧρωμα″ συνδυασμένη με την Χοροθεραπεία (μέθοδος της Πρωτόγονης Έκφρασης ΕP) και τεχνικές σύγχρονου χορού, στοιχεία Ρυθμικής Dalcroze και Χορογραφικής Σύνθεσης, με ειδικές προσεγγίσεις από πλευράς παιδαγωγικής, ανατομίας, ψυχολογίας.

Το πλαίσιο αυτό προσαρμόζεται σε κάθε άτομο ανάλογα με την αναπηρία του ή τις ανάγκες του. Έτσι, το άτομο με αναπηρία και το κάθε άτομο γενικότερα λειτουργεί με αυτονομία, ώστε να αποκτά συν αξία ως άνθρωπος και ως χορευτής, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες του στο έπακρον και ενισχύοντας την ευαισθησία τους προς τον εαυτό του και το περιβάλλον του.

Αυτό το πλαίσιο Εκπαίδευσης Χορού σε ΑμεΑ τους επιτρέπει να αλλάζουν συνήθειες, να τολμούν, να προσπαθούν, να αυτοσχεδιάζουν, εκμηδενίζοντας τη διαφορά μεταμορφώνοντας την σε συμπληρωματικότητα. Προσφέρει αίσθημα ολοκλήρωσης κι ευεξίας, αντίδοτο στην καθημερινή ένταση κατά συνέπεια, είναι τέλειο μέσο για διέξοδο από τις δυσάρεστες καταστάσεις. Επί πλέον, επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ανασυγκροτήσουν τις υπολειπόμενες ικανότητές τους, να παρουσιάσουν με το προσωπικό τους ύφος και στυλ τις κινητικές χορευτικές γνώσεις κι εμπειρίες, να επικοινωνήσουν με την ομάδα και να δοκιμάσουν θετικά συναισθήματα.

Διατηρεί ενεργό το κοινωνικό συναισθηματικό κομμάτι του ατόμου και συμβάλει στη συναισθηματική έκφραση, με βλέμμα, πρόσωπο και σώμα. Σ’ αυτό το σημείο αρχίζει η δημιουργία και παράγεται έργο που ένας καλλιτέχνης μπορεί να το φιλοτεχνήσει. Οπότε, το άτομο μπορεί να γίνει ομάδα και η ομάδα να μεταμορφωθεί σε ομάδα χορού σεβόμενη την διαφορετικότητα των χορευτών της. Εντάσσεται στο κοινωνικό γίγνεσθαι δημιουργώντας παραστάσεις απευθυνόμενες σε κοινό και μπορεί να συνεργαστεί με άλλες ομάδες και αλληλοσυμπληρώνουν το τοπίο του πολιτισμού.

Στα πλαίσια αυτά οι ομάδες συμμετέχουν στο σημαντικό θεσμό που έχουν δημιουργήσει οι Δρυάδες εν Πλώ και η κα Μαρία Καραπαναγιώτη τα τελευταία εφτά χρόνια στην Καρδίτσα την Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Χορού ΑμεΑ και Μεικτών Ομάδων Χορού, η οποία τις δυο προηγούμενες χρονιές έγινε Διεθνές φεστιβάλ με τη συμμετοχή επαγγελματικών ομάδων χορού και καλλιτεχνών από το εξωτερικό.