- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

10.000 στρέμματα έπληξε το χαλάζι στον Δ. Παλαμά

Εκτεταμένες καταστροφές άφησε το πέρασμα του φαινομένου της ψυχρής λίμνης από τον Δήμο Παλαμά νωρίς το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.

Το μετεωρολογικό σύστημα που έπληξε την Ευρώπη με φονικές καταιγίδες και πλημμύρες έφθασε και στη χώρα μας πλήττοντας μεταξύ άλλων περιοχών και την Καρδίτσα.

Η σφοδρή κακοκαιρία χτύπησε έντονα περιοχές της Καρδίτσας, του Παλαμά και των Σοφάδων.

Ειδικά ο Παλαμάς είχε τα περισσότερα προβλήματα και από την πρώτη στιγμή όλες οι αρμόδιες αρχές τέθηκαν σε επιφυλακή.

Οι ισχυροί άνεμοι και το χαλάζι που σημειώθηκαν είχαν σαν αποτέλεσμα να σπάσουν δέντρα, να παρασυρθούν στέγες σπιτιών, να πλημμυρίσουν καλλιέργειες και να διακοπεί ακόμα και  η ηλεκτροδότηση.

Όπως χαρακτηριστικά μας δηλώνει  ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, μια σκεπή καταπλάκωσε δυο αυτοκίνητα, δέντρα έσπασαν, κολώνες έπεσαν καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία από Παλαμά προς Ματαράγκα όπως επίσης και προς Κοσκινά.

Συνεργία του Δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΔΕΔΔΗΕ εργάστηκαν ασταμάτητα προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση. Μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής το ρεύμα είχε επανέλθει στο μεγαλύτερο μέρος και το μεσημέρι της Δευτέρα αποκαταστάθηκε και στα Καλυβάκια.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση καθώς το χαλάζι έπληξε 10.000 στρέμματα – κυρίως σε Καλυβάκια και Μάρκο – με βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι.

Τη Δευτέρα έγινε η αναγγελία στον ΕΛΓΑ και πλέον ξεκινούν και οι αναγγελίες από την πλευρά των πληγέντων για να αποζημιωθούν.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Παλαμά έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από φυσικά φαινόμενα το τελευταίο διάστημα, με τους κατοίκους, και ιδίως όσους επλήγησαν, να είναι ανάστατοι.

 

Πως και μέχρι πότε γίνεται η δήλωση ζημιάς

Από τον Δήμο Παλαμά γίνεται γνωστό ότι έγιναν αναγγελίες ζημιάς στον ΕΛΓΑ για το χαλάζιο-ανεμοθύελλα-βροχόπτωση της 18ης Ιουλίου 2021για τις Τοπικές Κοινότητες Παλαμά, Καλυβακίων, Βλοχού, Αγίου Δημητρίου, Κοσκινά, Γοργοβιτών και Μάρκου του Δήμου Παλαμά.

Όσοι παραγωγοί των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων επλήγησαν από την κακοκαιρία, μπορούν να προσέλθουν για να υποβάλλουν Δήλωση Ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ, στον αρμόδιο Ανταποκριτή έως και την Δευτέρα,  02/08/2021, με τα παρακάτω δικαιολογητικά: Την Δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ έτους 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες: Ξένος Κωνσταντίνος, Τηλ.: 2444350100