- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

12,1 εκ. ευρώ για την ύδρευση της ανατολικής πλευράς της Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου

Υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό η σύμβαση για το εναπομείναν τμήμα του έργου της ύδρευσης της ανατολικής πλευράς του νομού Καρδίτσας από τη λίμνη Σμοκόβου. Πρόκειται για την κατασκευή του ταχυδιυλιστηρίου, και των συνοδευτικών έργων, προϋπολογισμού περίπου 12,1 εκ ευρώ, που συμπληρώνουν το όλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 42 εκατ. ευρώ. Στο διυλιστήριο θα γίνεται η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η διανομή του νερού απ’ όπου θα υδρεύονται 42 χωριά της ανατολικής πλευράς του νομού, τα οποία ανήκουν στους Δήμους, Σοφάδων, Παλαμά και Καρδίτσας. Τη σύμβαση συνυπέγραψε και ο δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου.

Ο κ. Κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το έργο τεράστιας σημασίας καθώς το συγκεκριμένο διασφαλίζει επάρκεια και ποιότητά νερού στην ανατολική πλευρά του νομού, ενώ παράλληλα δημιουργεί θέσεις εργασίας και ενισχύει την τοπική οικονομία: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ύδρευσης Σμοκόβου πραγματοποιεί ένα έργο ζωής για την περιοχή. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διανομής πόσιμου νερού στη χώρα με συνολικό προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου, που αφορά το δίκτυο, έχει κατασκευαστεί σε ποσοστό πάνω από 80%. Παρά το εύρος του έργου και την δυσκολία των καιρών, με άξονα την καλή συνεργασία, το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει η σύμβαση. Ευελπιστούμε να υπάρχει απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος από την πλευρά του δήλωσε τα εξής: «Με την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης το έργο μπαίνει στην φάση της υλοποίησης. Αισιοδοξούμε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα. Η ευαισθησία της Περιφέρειας και του κ. Αγοραστού σε έργα όπως αυτό φαίνεται από το ενδιαφέρον και τη σημασία, που δίνουμε, παρακολουθώντας το στενά σε κάθε του φάση. Όταν έχεις στόχο και μεράκι και ξέρεις πως πρέπει να λειτουργήσεις μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες».

Ο δήμαρχος  Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος αναφέρθηκε στην ποιότητα νερού και ζωής από το συγκεκριμένο έργο και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να είναι έτοιμο και σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα. Ευχαρίστησε τόσο τον περιφερειάρχη όσο και τον αντιπεριφερειάρχη που το έργο προχώρησε στο σημείο αυτό. Παράλληλα ευχήθηκε να υπάρξει απρόσκοπτη χρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίησή του.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ακόμη οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Ψαχούλας, Μάττας και Νούσιος, οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας, και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κουτρουμάνος.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

 Το συγκεκριμένο υποέργο έχει προϋπολογισμό 12.177.000,00 και περιλαμβάνει τα Έργα Κεφαλής και το Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ).

Έργα Κεφαλής

Η ύδρευση των οικισμών της ανατολικής πλευράς του Νομού Καρδίτσας προβλέπεται από την τεχνητή λίμνη του φράγματος Σμοκόβου, η οποία έχει ήδη κατασκευασθεί. Η υδροληψία θα γίνεται από το έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου. Το νερό θα μεταφέρεται σε νέα λιμνοδεξαμενή με συνολική χωρητικότητα 80.000 m3 περίπου. Αναλυτικότερα τα έργα κεφαλής αποτελούνται από την λιμνοδεξαμενή, τα έργα  υδροληψίας και εκκενώσεως αυτής, το έργο υπερχείλισης, τα έργα εκτροπής καθώς και τα έργα οδοποιίας για την προσπέλαση στην στέψη της λιμνοδεξαμενής.

 

Διυλιστήριο Πόσιμου Νερού (ΔΠΝ)

Το ΔΠΝ θα καλύπτει τις ανάγκες της 20ετίας, ήτοι θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας για μέγιστη παροχή 16.875m3/d. Η μέθοδος επεξεργασίας του νερού περιλαμβάνει τη διύλιση και την απολύμανση με χλώριο, καθώς και την προχωρημένη και εντατική επεξεργασία με όζον και ενεργό άνθρακα. Το ΔΠΝ θα αποτελείται από τα ακόλουθα επιμέρους τμήματα :

 

Το σύνολο έργου «ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ»  χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» και περιλαμβάνει τα κάτωθι υποέργα:

 

ΤΙΤΛΟΣ ΥΠΟΕΡΓΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΕΡΓΟ:«ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ: ΕΡΓΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ & ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ» 12.177.000,00
ΥΠΟΕΡΓΟ : «ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΣΜΟΚΟΒΟΥ: ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΣ» 29.175.600,00
ΥΠΟΕΡΓΟ : «ΔΙΚΤΥΑ Ο.Κ.Ω.» 120.000,00
ΥΠΟΕΡΓΟ : «ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ» 100.000,00
ΥΠΟΕΡΓΟ : «ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΗΡΤΗΜΕΝΗΣ ΕΣΟΔΕΙΑΣ» 250.000,00
ΣΥΝΟΛΟ: 41.822.600,00

 

και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης των ακόλουθων 39 οικισμών των Καλλικρατικών Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά: ΑΣΗΜΟΧΩΡΙ, ΑΧΛΑΔΕΑ, ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, ΛΕΟΝΤΑΡΙ, ΝΕΟ ΙΚΟΝΙΟ, ΔΑΦΝΟΣΠΗΛΙΑ, ΖΑΪΜΙΟ, ΚΑΛΛΙΦΩΝΙΟ, ΠΑΛΙΟΥΡΙ, ΚΕΔΡΟΣ, ΛΟΥΤΡΟ, ΑΣΤΡΙΤΣΑ, ΗΛΙΑΣ, ΙΤΕΑ, ΛΕΥΚΗ, ΟΡΦΑΝΑ, ΠΕΤΡΙΝΟ, ΣΥΚΕΑΙ, ΦΥΛΛΟ, ΚΥΨΕΛΗ, ΠΥΡΓΟΣ ΚΙΕΡΙΟΥ, ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΒΛΟΧΟΣ, ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ, ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ, ΠΑΛΑΜΑΣ, ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΟΣ, ΑΜΠΕΛΟΣ, ΑΝΩΓΕΙΟ, ΓΕΦΥΡΙΑ, ΔΑΣΟΧΩΡΙ, ΚΑΠΑΔΟΚΙΚΟ, ΜΑΥΡΑΧΑΔΕΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ, ΜΟΣΧΟΛΟΥΡΙ, ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΑ, ΣΟΦΑΔΕΣ και ΦΙΛΙΑ.

Ο συνολικός πληθυσμός σχεδιασμού των έργων για την 20ετία (Α’ Φάση) είναι 45.000 κάτοικοι και για την 40ετία (Β’ Φάση) 55.000 κάτοικοι.