- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων

Μεγάλη συμμετοχή στην 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, στα Καμάρια Ευρυτανίας. “Τα Άγραφα. Αν δεν τα έχεις δει, δεν μπορώ να στα περιγράψω” Λόγια του Βρετανού συγγραφέα και πεζοπόρου  Τιμ Σάλμον, του επι 50 χρόνια περιπατητή στα βουνά της Ελλάδος και συγγραφέα του βιβλίου Trekking in Greece, που ανακάλυψε την ομορφιά της ορεινής Ελλάδας το 1960 και την αγάπησε περισσότερο από πολλούς Έλληνες.

Τα τελευταία χρόνια η καθαρότερη περιοχή της χώρας μπήκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της πρόθεσης να δημιουργηθούν αιολικές  εγκαταστάσεις ακόμη και σε περιοχές Natura, και  οι συνεχείς δράσεις για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής τους, φέρνει τους φίλους του βουνού και της φύσης να τη γνωρίσουν από κοντά.

Για τον σκοπό αυτό το τριήμερο 17-19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα Καμάρια  Ευρυτανίας η 2η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων. Μετά την περσινή πετυχημένη παρόμοια συνάντηση στο καταφύγιο Αγράφων, πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), μαζί με τον Πεζοπορικό Φυσιοδιφικό Σύλλογο Καρπενησίου και τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων διοργάνωσαν την 2η συνάντηση που τείνει να γίνει θεσμός πανελλήνιας εμβέλειας χάρη στη φήμη που απέκτησαν τα Άγραφα ως τόπος ανεπανάληπτης φυσικής ομορφιάς που απειλείται άμεσα από την ανθρώπινη ασυδοσία.

Το μικρό αυτό οροπέδιο στα Καμάρια, γέμισε με πολύχρωμα αντίσκηνα από φίλους των Αγράφων, που ήρθαν από όλη την Ελλάδα,από την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα και από την Μακεδονία ως την Πελοπόννησο. Αυτό που μας ένωσε όλους ήταν η κοινή αγωνία μας για την προστασία των Αγράφων.

Ένα τριήμερο λοιπόν γεμάτο δράσεις, ενημέρωση και επικοινωνία. Ξεκινώντας τις εργασίες της συνάντησης ο Αντώνης Παπαδάκος, έφορος εθελοντισμού του ΕΟΣΚ καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ο πρόεδρος Παντελής Μανώλης, αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου για την ενημέρωση της ορειβατικής κοινότητας, ο έφορος μονοπατιών Αποστόλης Παντελής μίλησε για το όραμα της δημιουργίας δικτύου μονοπατιών στα Άγραφα και ο Χρήστος Φασούλας εκ μέρους του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την εγκατάσταση των αιολικών στα Άγραφα και ευχαρίστησε όλους όσοι είναι συνοδοιπόροι στον αγώνα για την προστασία τους. Στη συνέχεια χαιρέτησαν και δήλωσαν τη συμπαράστασή τους  οι εκπρόσωποι των συλλόγων και των φορέων που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Συγκινητικές παρουσίες ήταν η συμμετοχή τριών μελών του ΕΟΣ Άρτας που ήρθαν από την Άρτα στα Καμάρια με τα ποδήλατα, ξεκινώντας τρεις μέρες νωρίτερα, των κοριτσιών από τα Χανιά, της ομάδας ΦΥΣΗτήρες από το Ηράκλειο με το υπέροχο μήνυμα συμπαράστασης ”Μήνυμα πέμπω στ Άγραφα από τον Ψηλορείτη, λεύτερα ναναι τα βουνά σε όλον τον πλανήτη”, του κινηματογραφιστή Νίκου Ντουρλιού, με καταγωγή από Καρδίτσα, που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τα Άγραφα και η συμμετοχή της Αγραφιώτισσας πρωταθλήτριας βάδην Αντιγόνης Ντρισμπιώτη, που συμμετείχε στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ και την επόμενη μέρα μας γέμισε χαρά, όταν έκανε παγκόσμια ατομική επίδοση στα 20 χιλιόμετρα βάδην.

Ξεχωριστό τόνο στην συνάντηση έδωσαν και οι πεζοπορίες στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά των Αγράφων.

Φυσικά δεν έλειψε και η μουσική και η ψυχαγωγία, από το συγκρότημα ΡΟΖ ΠΕΝΕΣ, αλλά και τον Φίλιππο Καραμπά με την παραδοσιακή Αγραφιώτικη ορχήστρα του, τους οποίους ευχαριστούμε πολύ για την εθελοντική συμμετοχή τους.

Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εταιρία εξαιρετικών καφέδων Coffee Republic S.a., στην εταιρία βιολογικών προϊόντων EcoGaia Farm, και στο αρτοποιείο Ζαχαρή για τη χορηγία τους.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, στην 3η Πανελλήνια Ορειβατική Συνάντηση Φίλων των Αγράφων, έχοντας στο νου και στην καρδιά μας, ότι τα Άγραφα μπορεί να είναι μοναχικά αλλά δεν είναι μόνα τους.

#save_agrafa