- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

2μερο εορτασμού της ευρωπαϊκής ημέρας μουσικής από το Δ.Ω.Κ.

Εντυπωσιακό φινάλε για το διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας. Τόσο το Σάββατο 21 Ιουνίου όσο και την Κυριακή 22 Ιουνίου το φιλόμουσο κοινό της Καρδίτσας  που παρευρέθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης μας απήλαυσε χορωδιακή και  ορχηστρική μουσική από τα σύνολα του Δημοτικού Ωδείου αλλά και από χορωδιακά σύνολα  γειτονικών μας πόλεων. Και οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του 1ου  Χορωδιακού Εργαστηρίου Καρδίτσας, έναν νέο θεσμό του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας που  διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.

Τη βραδιά της έναρξης το Νεανικό Πολυφωνικό Σύνολο του Δ.Ω.Κ. υπό τη διεύθυνση της νεαρής  μαέστρου κας. Λιάνας Μίσσα καλωσόρισε τις χορωδίες που προσκλήθηκαν για φέτος να τιμήσουν  με την παρουσία τους το Χορωδιακό Εργαστήρι με ένα σύντομο πρόγραμμα. Στη συνέχεια, η  Δημοτική Χορωδία Τρικάλων υπό τη διεύθυνση της κας. Ελένης Ζιάκα και η παιδική χορωδία του  Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Καρβούνη κατενθουσίασαν το κοινό  που παρατεταμένα χειροκρότησε τις χορωδίες. Το πρόγραμμα της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων  περιλάμβανε έργα R. Lukowsky, N.Rota, P.Attaingnant, Μ.Χατζιδάκι κ.α. , ενώ η παιδική χορωδία  του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας ερμήνευσε έργα H.Purcell, B. Britten, A.Dvorak, Μ. Χατζιδάκι, Ν. Κυπουργού, Μ. θεοδωράκη, J. Strauss κ.α. Στο πιάνο συνόδευαν οι Γιώργος Μίγκας και Ιωάννα  Σιοπούδη αντίστοιχα.

Το απόγευμα του Σαββάτου στον χώρο του Κινηματοθέατρου προηγήθηκαν διδασκαλίες  χορωδιακών έργων από τους τρεις μαέστρους που συμμετείχαν στο Χορωδιακό Εργαστήρι. Η κα  Λιάνα Μίσσα, η κα. Ελένη Ζιάκα και ο κ. Δημήτρης Καρβούνης ενώπιον ακροατηρίου  παρουσίασαν, ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, τις διαφορετικές πλευρές προσέγγισης  και διδασκαλίας ενός χορωδιακού έργου. Οι μαέστροι παρουσίασαν φωνητικές ασκήσεις που  αφορούσαν συγκεκριμένες τεχνικές δυσκολίες που παρουσιάζονται συχνά στα χορωδιακά έργα, μίλησαν για το ύφος και την ιδιαίτερη ερμηνεία που διακρίνει τον κάθε συνθέτη και την εποχή που  τον χαρακτηρίζει και δουλεύοντας πάνω στις χορωδίες τους μελέτησαν άγνωστα χορωδιακά έργα.  Έτσι, αναδείχθηκε ο ουσιαστικός σκοπός του εργαστηρίου, ο οποίος δεν ήταν άλλος από τη  βιωματική διδασκαλία χορωδιακής μουσικής σε συνδυασμό με την εμπειρία της συνεργασίας με  άλλους μαέστρους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Δ.Ω.Κ. κα. Κατερίνα Κούβελου  ανέφερε τα εξής: «Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση του Ωδείου μας. Σήμερα μας δίδεται η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ποιοτική χορωδιακή μουσική, από την παιδική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, με μαέστρο το Δημήτρη Καρβούνη και τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων, με μαέστρο την Ελένη Ζιάκα.

Και με τα δύο Δημοτικά Ωδεία έχουμε πράγματι άριστη συνεργασία τόσο στον τομέα της μουσικής εκπαίδευσης όσο και στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το διήμερο μουσικό-καλλιτεχνικό μας πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και του 1ου Χορωδιακού Εργαστηρίου Καρδίτσας, με νέα πρωτοβουλία του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας, που ευελπιστούμε να εξελιχθεί σε θεσμό.

Ήδη σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν δειγματικές διδασκαλίες από τους μαέστρους των χορωδιών που φιλοξενούμε στην αποψινή εκδήλωση. Θα πρέπει όμως να αναφέρω ότι την προσπάθειά μας αυτή στηρίζουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Καρδίτσας. Τους ευχαριστώ και εύχομαι να είναι πάντα κοντά, θερμοί υποστηρικτές στο εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό μας έργο».

Στον  χαιρετισμό  του, ο  πρόεδρος  του  Δ.Σ. του  Δ.Ω.Κ. κ. Βασίλης  Σουφλάκος ανέφερε  ότι:

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην υπέροχη αίθουσα του Δημοτικού Κινηματοθέατρου, αυτήν την καλοκαιρινή νύχτα, για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, γιορτάζεται σε όλη την Ευρώπη μέσω του πολιτιστικού δικτύου “Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής” σε περίπου 15 από τους μεγαλύτερους Δήμους της Ευρώπης.

Ξεκίνησε το 1982, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού κυρίου Jack Lang, και η χώρα μας συμμετείχε το 1985 με πρωτοβουλία της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη..

Μέσα σε αυτό το σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, φέτος για δεύτερη φορά (2008) η Καρδίτσα συμμετέχει σ’ αυτή τη μεγαλύτερη μουσική γιορτή. Πέρυσι (2007) ο Δήμος Καρδίτσας με εκπρόσωπο το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, διοργάνωσε τη γιορτή της μουσικής στην πόλη μας. Αποτέλεσμα της συμμετοχής ήταν η Καρδίτσα να ενταχθεί στο Εθνικό Δίκτυο Πόλεων (πάνω από 15 πόλεις).

Για όλους τους Έλληνες η μουσική είναι συνυφασμένη με την ίδια την ύπαρξη και την ιστορική πορεία μας, καθώς αποτελεί το μέσο έκφρασης και ύμνησης τόσο των ένδοξων όσο και των τραγικών στιγμών μας. Από τα σπλάχνα του λαού μας βγήκαν κορυφαίοι συνθέτες, μουσουργοί και ερμηνευτές, παγκόσμιας εμβέλειας. Είναι καθήκον της πολιτείας να ενισχύει τη μουσική και γενικότερη καλλιτεχνική παιδεία.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής γιορτάζεται με 2μερο εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, τον κατ’ εξοχήν φορέα μουσικού πολιτισμού της πόλης μας, με τη συμπαράσταση του Δήμου Καρδίτσας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καρδίτσας. Με τις εκδηλώσεις αυτές στοχεύουμε να προβληθεί και να αναδειχτεί ο μουσικός πλούτος της χώρας μας.

Εδώ θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα στις χορωδίες Τρικάλων και Λάρισας, οι οποίες σήμερα μαζί με τις χορωδίες του ΔΩΚ θα μας χαρίσουν όμορφες στιγμές  μουσικής απόλαυσης. Επίσης να προσκαλέσω όλους εσάς αλλά και όλους τους Καρδιτσιώτες, πάλι αύριο στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο στην συναυλία που θα μας παρουσιάσουν τα  νεοσύστατα  σύνολα  του  Δ.Ω.Κ., δηλ. το  Πολυφωνικό  Νεανικό  Σύνολο  και  η  40μελής  μαθητική  ορχήστρα, πλαισιωμένη  από  καθηγητές τους ΔΩΚ.

Τη  δεύτερη  και  τελευταία  μέρα  των  εκδηλώσεων, το  Νεανικό  Πολυφωνικό  Σύνολο  του  Δ.Ω.Κ.  υπό  τη  διεύθυνση  της  νεαρής  ταλαντούχας  μαέστρου  κας. Λιάνας  Μίσσα  ερμήνευσε  έργα  G.Rossini, B.Kaemptert, Μ. Θεοδωράκη, Μ. Τόκα, φολκλόρ  και  νέγρικα  spirituals. Το  φωνητικό  αυτό  σύνολο, απέδειξε ότι, παρά το σύντομο της ζωής του, διαθέτει αξιόλογες  ερμηνευτικές δυνατότητες και ότι αποτελεί άξιο εκπρόσωπο της χορωδιακής τέχνης για την πόλη  μας. Το Νεανικό Πολυφωνικό Σύνολο θα παρουσιαστεί τον προσεχή Ιούλιο στην Κύπρο σε σειρά  εκδηλώσεων έπειτα από πρόσκληση ιδιωτικού  πανεπιστημίου.

Την παράσταση όμως έκλεψε η 40μελής μαθητική ορχήστρα του Δ.Ω.Κ., η οποία πραγματοποίησε  ένα αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι, ερμηνεύοντας τον «Μικρόκοσμο», μια συλλογή τραγουδιών  αφιερωμένη στα παιδιά. Την ενορχήστρωση και διδασκαλία των κομματιών επιμελήθηκε η κα. Ζωή  Αθανασίου, μέλος του Νεανικού Πολυφωνικού Συνόλου και της ορχήστρας του Δ.Ω.Κ., η οποία και  διηύθυνε την ορχήστρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση του συγκεκριμένου ορχηστρικού  συνόλου αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της πόλης μας, καθώς ξεχώρισε για τον όγκο, ερμηνεία και ευρηματικότητα της ενορχήστρωσης. Αγαπημένες  μελωδίες τραγουδιών όπως: «Ο αμαξάς», «Ο κυρ’ Αντώνης», «Τα παιδιά του Πειραιά», «Ξημερώνει», «Ένας μύθος» και πολλές άλλες, πλημμύρισαν την αίθουσα και το κοινό  ενθουσιάστηκε με το αποτέλεσμα, μια συντονισμένη προσπάθεια μόνο ελάχιστων μηνών! Το  ορχηστρικό σύνολο του Δ.Ω.Κ. αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα για το Δημοτικό Ωδείο  Καρδίτσας και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο σπουδών και την άριστη συνεργασία καθηγητών και  διεύθυνσης.

Στο λόγο της, μεταξύ άλλων, η  κα. Κούβελου, διευθύντρια του Δ.Ω.Κ., τόνισε τα εξής: «Στο σημερινό πρόγραμμα παρουσιάζεται η δημιουργική δουλειά που επιτελείται στο Ωδείο από τους καθηγητές, πάντα με κοινή συνεργασία και άριστη διδασκαλία.

Ο στόχος μας είναι να αναπτυχθούν τα μουσικά σύνολα, να διατηρήσουν ποιοτική μουσική και να εδραιωθούν με την βοήθεια όλων μας, καθότι είναι ο καθρέπτης του Δημοτικού Ωδείου και θα φροντίσουμε να τους δώσουμε την ευκαιρία ν’ ανοίξουν τα φτερά τους κάνοντας εξορμήσεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό.

Συγχαίρω τους σπουδαστές του Δημοτικού μας Ωδείου που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο απόψε, τους καθηγητές του Ωδείου για τη σωστή και άρτια διδασκαλία τους, καθένας στον τομέα του, τους καθηγητές ορισμένων εξειδικευμένων οργάνων, που ήταν εξωτερικοί συνεργάτες και συνέπραξαν φιλικά στην Ορχήστρα καθώς και τις διευθύντριες των χορωδιακών και ορχηστρικών  συνόλων που έδωσαν τον καλύτερό εαυτό τους».

Κλείνοντας τον εορτασμό του διήμερου εκδηλώσεων του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας, ο  πρόεδρος του Δ.Ω.Κ. κ. Βασίλειος Σουφλάκος ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά του 2009 με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής.