- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

2ο Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στη Βαμβακοκαλλιέργεια

 Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών τους.

 

  1. Στόχοι

 

  1. Διαπιστώσεις

Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων)  στο δίκτυο  φερομονικών    παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας, κυμαίνονται σε μέτρια επίπεδα εκτός ελαχίστων περιοχών που είναι σε πιο υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά το ρόδινο σκουλήκι,  οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων)  στο δίκτυο  των φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα  στις περισσότερες  περιοχές  του Νομού και δεν έχει παρατηρηθεί προσβολή ανθέων (ροζέτες) και καρυδιών.

Από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης.

 

                                

  1. Συστάσεις – Καλλιεργητικές Πρακτικές

3.1 Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να εφαρμόζεται επαρκής άρδευση λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την περίοδο. Όπου απαιτείται να  επέμβουν άμεσα με  ρυθμιστές ανάπτυξης σε φυτείες με υπερβολική βλάστηση  και να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, για την διατήρηση  της ισορροπίας βλαστικών και καρποφόρων οργάνων και αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης προκειμένου να αποτραπεί η προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και φυσικά η οψίμιση των φυτειών.

3.2 Οι  βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν κάθε 2-3 ημέρες τις βαμβακοφυτείες τους, προκειμένου να διαπιστώνουν εγκαίρως τυχόν εντομολογικές προσβολές , έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.

         Ποτέ δεν ψεκάζουμε προληπτικά. Επέμβαση με φυτοφάρμακα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν διαπιστωθεί ότι η πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών φτάσουν στα όρια επέμβασης όπως παρακάτω:

Στην περιοχή μας, το διάστημα από την τελευταία εβδομάδα του  Ιουλίου μέχρι και αρχές Αυγούστου, συνήθως κάνει την  εμφάνισή της  η 2η  γενιά του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι. Η γενιά αυτή ως γνωστόν είναι και η πλέον καταστρεπτική.

 Επομένως   οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να ελέγχουν σχολαστικά τις φυτείες τους για διαπίστωση ύπαρξης  προνυμφών.

 

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά στις βαμβακοφυτείες, χωρίς έλεγχο των ορίων  ψεκασμών.

Άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της καλλιέργειας, του περιβάλλοντος  και       της υγείας του ανθρώπου.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνουν με κάθε μέσο τους μελισσοκόμους για τυχόν ψεκασμό και εφαρμόζουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου σχετικά με την προστασία των μελισσών. Πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο συνιστάται να διενεργούνται κατά τις απογευματινές ώρες και μετά την δύση του ήλιου γιατί τότε αφενός σταματά η δραστηριότητα των μελισσών και αφετέρου αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και η αποτελεσματικότητα  πολλών εντομοκτόνων.

Επίσης  για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, τα φυτά πρέπει να «λούζονται» πολύ καλά με το ψεκαστικό υγρό καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού και κυρίως  τα καρποφόρα όργανα (χτένια, άνθη, καρύδια).

Μετά την χρήση των γεωργικών φαρμάκων, οι κενές συσκευασίες ξεπλένονται πολύ καλά τρείς (3) φορές, το υγρό ρίχνεται στο βυτίο και οι συσκευασίες τοποθετούνται εντός των κάδων ανακύκλωσης.

Απαγορεύεται η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους στο περιβάλλον.

 

     ΠΡΟΣΟΧΗ:

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών,  Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στα τηλέφωνα 24413-55203, 55243, 55244 και 24210-66525.