300 οι ωφελούμενοι του Kέντρου Kοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

23 Απριλίου 2020

Aλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος είτε λόγω «ταχυτήτων ζωής» είτε αποπροσανατολισμένος «κυνηγός»  του χρόνου , της ευμάρειας ή ακόμη και της επιβίωσης του , βλέπει μόνο ό,τι είναι μπροστά του ή ο,τι του είναι αναγκαίο για την επίτευξη των στόχων του ……και ίσως αυτό να είναι και το σωστό σε ορισμένες περιπτώσεις !!!!!

Υπάρχει όμως δίπλα μας και ο κόσμος της πρόνοιας , είναι οι άνθρωποι του συγγενικού μας περιβάλλοντος , είναι φίλοι , είναι γνωστοί , είναι αυτοί που κυλουν το αναπηρικό καροτσάκι στο πλάι μας , είναι οι συνάνθρωποι μας με αναπηρίες. Για όλους αυτούς υπάρχει το κράτος πρόνοιας , υπάρχει το Kέντρο Kοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Εκεί 300 περίπου περιθαλπόμενοι-ωφελούμενοι , αποζητούν τη φροντίδα των 200 περίπου εργαζομένων μας και όλοι μαζί φτιάχνουμε μια καθημερινότητα γεμάτη χαμόγελα και αγκαλιές , γεμάτη δημιουργικότητα και ασφάλεια.

«…αυτό το κέντρο κρύβει ακατέργαστα διαμάντια Πρόεδρε….» άκουσα ανήμερα της ημέρας του Πάσχα από εργαζόμενη μας να συνοδευει τις ευχές της …και έτσι ακριβώς είναι!!! Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Θεσσαλίας κρύβει διαμάντια περιθαλπόμενους , διαμάντια ωφελούμενους , διαμάντια εργαζόμενους…και ερχόμαστε εμείς να ασχοληθούμε με την επεξεργασία τους …., ρόλος δύσκολος , απαιτητικός , αδιάκοπη προσπάθεια, καθημερινή συνύπαρξη με το πρόβλημα και κατ’ επέκταση συνεχής αναζήτηση συμβατών λύσεων .

Στο πλαίσιο αυτό εναρμονίστηκαν και συντονίστηκαν και οι δράσεις μας για την περίοδο αυτή που διανύουμε , την περίοδο της πρωτόγνωρης για εμάς «παγκόσμιας κρίσης στην υγεία».

 

Πρώτη μας σκέψη ήταν και είναι η διασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για τις δομές μας «ανοιχτού τύπου» στη Γιάνουλη και το Βόλο, οι οποίες φιλοξενούν και απασχολούν δημιουργικά  τους ωφελούμενους μας έως και τις πρώτες μεσημεριανές ωρες , καθώς και για τις «κλειστού τύπου» δομές μας , στον Αμπελώνα , τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, όπου ανήλικα και ενήλικα Α.Μ.Ε.Α ή συμπολίτες μας με πολλαπλές ανάγκες, χαίρουν της φροντίδας μας. Εφαρμόσαμε σύνολο μέτρων  σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Εργασίας και της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία είναι στο πλευρό μας αφουγκραζόμενη κάθε μας ανησυχία καθώς και με την σύγχρονη καθοδήγηση του Ε.Ο.Δ.Υ.

 

 

Σε 2ο χρόνο προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε τη δημιουργική διάθεση των παιδιών, με τη βοήθεια και των γονέων τους φυσικά , με τη δράση μας «βοήθεια στο σπίτι από απόσταση»..

Σχεδόν ταυτοχρονα κινητοποιήσαμε ομάδα εργαζομένων μας οι οποίοι πρόσφέρουν με τη φυσική τους  παρουσία  «βοήθεια στο σπίτι, σε κάθε σπίτι ωφελούμενου μας που το έχει αναγκη» …

 

 

Το προσωπικό μας, στο διάστημα αυτό προσφέρει το 100% τοις 100% των δυνατοτήτων του ενώ παράλληλα τα σύγχρονα  δεδομένα της καθημερινοτητας όλων μας, μας οδήγησε στο να διευρείνουμε τη δράση της ψυχολογικής υποστήριξης , πλην των ωφελουμένων μας και σε γονείς και εργαζόμενους μας , που το επιθυμούν.

 

Οι εκπλήξεις όμως καθώς και η συνεχής διάθεση για δημιουργική απασχόληση των «παιδιών μας» στο σπίτι , δε σταματούν εδώ. Οργανώνουμε ένα «διαγωνισμό ζωγραφικής» για όλα τα παιδιά με αναπηρία, ανεξάρτητα ηλικίας και ειδικών δεξιοτήτων . Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποτυπώσουν σε ένα κομμάτι χαρτί , τον κορονοιο και ο,τι αντιλαμβάνονται από αυτόν , την αλλαγή τρόπου ζωής , την απουσία επισκεψιμότητας , τον εγκλεισμό ή ακόμη και την ιδια την πολύδιαδεδομένη εικονα του κορονοιού!!!Περισσότερο πρόκειται για απασχόλιση πνευματική και αποτύπωση συναισθημάτων ….έστω και με μια γραμμή , έστω και με ένα χρώμα …

 

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι ψυχολόγοι μας , οι εργοθεραπευτές μας , οι εκπαιδευτές μας , και οι κοινωνικοί μας λειτουργοί, προτρέπουν και καθοδηγούν τους γονείς με τις απαραίτητες συμβουλές  τους , σε ευχάριστη αξιοποίηση του χρόνου τους  με τα παιδιά στο σπίτι…

 

 

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Αύγουστος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31EC