- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

4ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου

Αύριο Πέμπτη 8-11-2018 και ώρα 6.00μ.μ. στο Αγρόκτημα Βασιλάκου, στο χώρο των Κοινωνικών Βιολογικών Κήπων (περιοχή συνοικίας  Αγ. Παντελεήμονα Καρδίτσας) πραγματοποιείται το 4ο συμπόσιο της περιόδου 2018-19 με τίτλο Αγάπη και γνώση για υγεία και ευτυχία.  Τα μαθήματα αυτά που συνεχίζονται για 7η χρονιά, αναφέρονται σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και υγείας, πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, παρέχονται δωρεαν από το Αγρόκτημα Βασιλάκου και μπορεί να πάρει μέρος ο κάθε πολίτης της Καρδίτσας. Ακολουθεί διάλογος όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέτει για συζήτηση σκέψεις, απόψεις, προβλήματα και προβληματισμούς.

Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι:

  1. Οι υγροβιότοποι και η σημασία τους για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η συνθήκη Ραμσάρ
  2. Β΄Μερος (συνέχεια από το προηγούμενο).Ποιο μοντελο ιατρικης ειναι το καλυτερο; Αυτό που θεραπεύει χωρίς φάρμακα ή με φάρμακα; Αυτό που προλαβαίνει την αρρώστια ή αυτό που επεμβαίνει όταν εμφανιστεί η αρρώστια; Αυτό που χρησιμοποιεί ως φάρμακο κυρίως την τροφή (κατά την Ιπποκρατική ρήση «φάρμακο να είναι η τροφή σου») και άλλες αφάρμακες εναλλακτικές τεχνικές θεραπείας ή αυτό που αντιμετωπίζει το σύμπτωμα με φάρμακα και συνήθως παραβλέπει την αιτία που το προκάλεσε; Αυτό που αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα υγείας ή αυτό που περιορίζεται στο συγκεκριμένο σύμπτωμα που συνήθως εμφανίζεται σε ένα μέρος του σώματος, παραβλέποντας το όλον;

Πληθώρα βιβλίων ολιστικών γιατρών μας καθοδηγούν, μεταξύ αυτών και τα: 1. «Μέγας οδηγός Διατροφής και Θεραπείας» του Τηλέμαχου Ευθυμιάδη, 2. «Προληπτική Ιατρική» του Γιάγκου Καράβη και 3. «Το Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία» του Αλέξανδρου Λουπασάκη .

Διευκρινιση: ίσως κάποιοι θεωρήσουν ότι είμαστε εναντίον του σημερινού μοντέλου ιατρικής. Η σημερινή, η τρέχουσα ιατρική προσφέρει υπηρεσίες ανεκτίμητης αξίας σε πολλούς  τομείς από τους οποίους ξεχωρίζουν αυτοί της χειρουργικής, της ορθοπεδικής και της διαγνωστικής. Η σημερινή ιατρική και με το φάρμακο σώζει ζωές και προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ανθρώπινη υγεία.  Με το σημερινό μας θέμα δεν απορρίπτουμε το σημερινό μοντέλο της ιατρικής, αλλά κριτικάρουμε την σχεδόν ολοκληρωτική απουσία της από τον χώρο της προληπτικής ιατρικής, κάτι που θα έπρεπε να είναι ο κύριος στόχος της, όπως και της ιατρικής κάθε είδους, διότι «Το προλαμβανειν καλυτερο του θεραπευειν»

Και αφιερώνουμε όπως πάντα, λίγο χρόνο για την καθιερωμένη γελωτοθεραπεία.

Τα συμπόσια πραγματοποιούνται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Επιμελεια και συντονισμος συμποσιων: Σωκράτης Βασιλάκος και Χρυσάνθη Πετεινάρα

Είσοδος ελεύθερη.