- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

Η ΟικόΣφαιρα (Κίνηση για το Περιβάλλον τον Άνθρωπο και την Ποιότητα Ζωής), αντιμετωπίζει με σεβασμό τα θέματα υγείας, και με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών.

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC),που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου.

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως μετά τα καρδιοεγγεφαλικά. Σε παγκόσμιο επίπεδο κάθε χρόνο 7 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και 11 εκατομμύρια νοσούν, το 70% των οποίων σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 40.000 νέα περιστατικά καρκίνων και 28.000 θάνατοι.

Αιτίες που δημιουργούν την αρρώστια: 1) Κακή διατροφή (αποφεύγουμε, ζάχαρη, γάλα, επεξεργασμένες και βιομηχανοποιημένες τροφές, τροφές που δημιουργούν όξινο περιβάλλον στον οργανισμό μεταξύ αυτών και τα ζωικά προϊοντα). 2)Αρνητικά συναισθήματα, ένταση, στρες, άγχος. Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και της ψυχής  Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα θα βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει. Ο θυμός, η πικρία και τα δυσάρεστα συναισθήματα θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. Μάθετε το πνεύμα σας να αγαπά και να συγχωρεί. Μάθετε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή», 3) έλλειψη άσκησης. «Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στη διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξυγονοθεραπεία είναι μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων», 4)Μολισμένο ή ρυπασμένο περιβάλλον (ακτινοβολίες, ραδιενέργεια, όξινη βροχή κ.ά.), 5)κακές συνήθειες (αλκοόλ, κάπνισμα, ναρκωτικά, ξενύχτι, καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά και κυρίως τα τύπου κόλας, υπερβολική εργασία, ανεπαρκής ύπνος και ξεκούραση, καταχρήσεις διάφορες)

Κάποιες τροφές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον καρκίνο: Αλόη, πυρήνες βερίκοκου και πικραμύγδαλου, λεμόνι.

Ανοιχτό ή μυστικό το θέμα της αρρώστιας; Μερικοί προτιμούν να μην συζητούν με κανένα το πρόβλημά τους. Μολονότι φαίνεται σκληρό, είναι λογικό να ανοιχτεί κανείς στην οικογένειά του και στους φίλους του. Ο καλύτερος τρόπος να ελεγχθούν οι φόβοι του ασθενούς, είναι να τους αντιμετωπίσει. Πολλές φορές η οικογένεια πενθεί ενώ ο ίδιος ο ασθενής παλεύει να ζήσει. Απαιτείται ψυχραιμία και πάνω από όλα γνώση και αυτογνωσία.

Το ανοσοποιητικό σύστημα: Κομβικό σημείο για τη διατήρηση της υγείας μας είναι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα: Στην περίπτωση αυτή τα καρκινικά κύτταρα καταστρέφονται και έτσι αποτρέπεται ο πολλαπλασιασμός τους και κατά συνέπεια ο σχηματισμός όγκων. Το ίδιο ισχύει και για κάθε ασθένεια, αφού ο οργανισμός γίνεται άτρωτος.

Η οικουμενική διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρει: “Η απόλαυση του υψηλότερου δυνατού επιπέδου υγείας είναι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος.” –

Παγκόσμιο μήνυμα υποστήριξης: Η πρόληψη, είναι ο πιο οικονομικός και βιώσιμος τρόπος να μειωθεί ο καρκίνος μακροπρόθεσμα. Η αποτελεσματική πρόληψη καρκίνου σε εθνικό επίπεδο αρχίζει με ένα εθνικό σχέδιο ελέγχου του καρκίνου το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε χώρας. Το εθνικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει προγράμματα που μειώνουν τον κίνδυνο έκθεσης σε κινδύνους και ενδυναμώνουν την ικανότητα των ανθρώπων να υιοθετούν ένα τρόπο ζωής που προάγει την καλή υγεία.

Το οξύμωρο σχήμα: Στην περίπτωση που κάποιος έχει καρκίνο, απ’ τη μια μεριά κάνει κάποια θεραπεία για την αντιμετώπιση της ασθένειας και από την άλλη εξακολουθεί να κάνει τον ίδιο τρόπο ζωής, ο οποίος δημιούργησε την ασθένεια. Τουλάχιστο, όσο κάνει μια θεραπεία, επιβάλλεται να αλλάξει τρόπο ζωής.

Πηγές / σύνδεσμοι:

·         Βιβλία: Υγεία για όλους του Παναγιώτη Κουμεντάκη

 

Ανακοίνωση της ΟικόΣφαιρας