- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

4th YouSmile Awards: Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο μας

Σε μια ξεχωριστή εκδήλωση με πρωταγωνιστές μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά για τέταρτη χρονιά τα καθιερωμένα πλέον YouSmile Awards, την Tετάρτη 24 Ιουνίου 2020, με παρουσιαστή τον Δημήτρη Ουγγαρέζο και κεντρικό μήνυμα: Τα παιδιά έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο. Ας τα εμπιστευτούμε!

Σκοπός της εκδήλωσης και φέτος, η ανάδειξη των δράσεων/πρωτοβουλιών μαθητών και μαθητριών που είχαν θετικό αντίκτυπο στον κοινωνικό τους περίγυρο και ενέπνευσαν άλλα παιδιά ή ενήλικες. Τα YouSmile Awards πραγματοποιούνται κάθε χρόνο με την έγκριση και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Κατά την έναρξη των 4ων YouSmile Awards χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως η οποία μεταξύ άλλων συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μαθητές και μαθήτριες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Στον διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 6.000 παιδιά από 92 σχολεία και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από τις ιδιαίτερα πρωτότυπες και δημιουργικές προτάσεις τους. Η μαθητική κοινότητα ανοίγει δρόμους,  η  γνώση δεν έχει φραγμούς. Οι μαθητές θίγουν κρίσιμα για την κοινωνία θέματα. Το πιο σημαντικό είναι η συμμετοχή σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Εύχομαι οι μαθητές να μείνουν πιστοί στις αξίες τους και να συνεχίσουν να κινητοποιούν την κοινωνία» επεσήμανε η κα. Κεραμέως.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στον 10χρονο ιδρυτή του Οργανισμού, τον Ανδρέα, που με το παράδειγμά του ενέπνευσε άλλα παιδιά να γίνουν εθελοντές και να αναλάβουν δράση για ένα καλύτερο κόσμο, όπου κάθε παιδί θα έχει δικαίωμα στο Χαμόγελο! Χαρακτηριστικά τόνισε: «25 χρόνια πριν ο Ανδρέας έδωσε το καλύτερο παράδειγμα για τη δύναμη που έχουν τα παιδιά να αλλάξουν τον κόσμο μας εμπνέοντας άλλα παιδιά, ενήλικες αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Σήμερα δίνουμε τον πρώτο λόγο στα παιδιά για να εκφράσουν ελεύθερα αυτό που πιστεύουν, να δράσουν με τον δικό τους μοναδικό και αυθόρμητο τρόπο. Ας αποδεχτούμε ότι τα παιδιά μας έχουν τη δική τους φωνή κι ας τα ακούσουμε, στο τι έχουν να μας πουν για τον κόσμο που ονειρεύονται και επιδιώκουν να ζήσουν. Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα από τον θεσμό πλέον των ΥouSmile Awards αναδεικνύουμε τα θετικά πρότυπα αυτών των παιδιών που κάνουν τη διαφορά όχι με τα λόγια αλλά κάνοντας πράξη τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο. Φέτος, νιώθουμε υπερήφανοι για ακόμη έναν λόγο: τα παιδιά απέδειξαν με την παραδειγματική και αλληλέγγυα προς όλους μας στάση τους ότι διαθέτουν την απαραίτητη θέληση και το πείσμα να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα ιδιαίτερα κρίσιμες και πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Οι φετινοί νικητές αναδείχθηκαν μέσα από τις υποψηφιότητες που κατέθεσαν 6.500 μαθητές και μαθήτριες από συνολικά 92 σχολεία α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης πανελλαδικά.

Οι 9 νικητές που προέκυψαν μετά από ψηφοφορία των μαθητών-εθελοντών του YouSmile χωρίς καμία παρέμβαση από ενήλικες, έλαβαν το Βραβείο YouSmile, ωστόσο όλα τα παιδιά που κατέθεσαν υποψηφιότητα έλαβαν τιμητικούς επαίνους.

Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης αποτέλεσε η συμμετοχή νέων που έχουν βραβευθεί στο παρελθόν, οι οποίοι μοιράστηκαν την πορεία τους μέχρι σήμερα και τον θετικό αντίκτυπο που είχε η συμμετοχή τους στο YouSmile για την εξέλιξή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, στα 4 χρόνια διεξαγωγής τους, τα YouSmile Awards έχουν δεχτεί τις συμμετοχές περισσότερων από 23.500 παιδιών και 340 σχολείων α΄βάθμιας και β΄βάθμιας εκπαίδευσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και απένειμαν βραβεία ο παρουσιαστής και comedian Φάνης Λαμπρόπουλος, ο instagrammer Βαγγέλης Νάκης, η stand-up comedian και youtuber Χρύσα Κατσαρίνη και ο παρουσιαστής Σάββας Πούμπουρας, ενώ διαδικτυακά απένειμε βραβείο η ηθοποιός Δανάη Παππά.

Μεταξύ άλλων σχολείων βραβεύτηκε το 1ο και 20o Νηπιαγωγείο Καρδίτσας.