Ειδήσεις

5η Μαΐου, εορτή της Αγίας Ειρήνης, προστάτιδας της ελληνικής Χωροφυλακής


Η 5η Μαΐου, εορτή της Αγίας Ειρήνης ως προστάτιδας της ελληνικής Χωροφυλακής καθιερώθηκε ως επίσημη γιορτή του Σώματος με το υπ’ αριθμ. 234/18.3.1967 Β.Δ. και εορτάζονταν με ιδιαίτερη λαμπρότητα; Από όλες τις υπηρεσίες της Χωροφυλακής σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κυρός Σεραφείμ Τίκας, έγραψε με την ευκαιρία του πρώτου επίσημου εορτασμού της ότι το Σώμα της Ελληνικής Χωροφυλακής την επέλεξε ως προστάτιδα για να καταυγάζει την πορεία του ένδοξου Σώματος της πατρίδας μας και να ενισχύει στην υψηλή του αποστολή της προστασίας της ζωής, της τιμής και της περιουσίας των πολιτών, αγαθών πολύτιμων και αιωνίως θεσμοθετημένων.

Η μνήμη είναι το θεμέλιο του κάθε λαού. Είναι μια αναμμένη λαμπάδα μέσα στα σκοτάδια της λήθης για να βλέπουν οι λαοί την πορεία τους μέσα στο ιστορικό παρελθόν και να διδάσκονται. Αυτή την ιστορική μνήμη του Σώματος της Ελληνικής Χωροφυλακής, το οποίο ιδρύθηκε το έτος 1833 και την διαχρονική του αξιακή πορεία τη διαφυλάσσει, ως άλλη κιβωτός, το Αστυνομικό Μουσείο της πόλης μας, το οποίο εκθέτει στους επισκέπτες του που επιθυμούν  να διατηρήσουν την ιστορική τους μνήμη, πολλαπλά ιστορικά εκθέματα μουσειακής – συλλεκτικής αξίας.

Δυστυχώς, η ιστορική πορεία της Χωροφυλακής διεκόπη το έτος 1984 με την κατάργηση της για λόγους μικροπολιτικούς, όπως έγινε και με την κατάργηση του Σώματος της Αστυνομίας Πόλεων. Στους πεσόντες υπέρ του καθήκοντος και υπέρ της πατρίδας μας νεκρούς, οι οποίοι ανέρχονται στις 3.500, καθηκόντως τους πρέπει κάθε δόξα, τιμή και αιώνια μνήμη.

Την Αγία Ειρήνη, ως προστάτιδα, την τιμά καθηκόντως η Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών του Ν. Καρδίτσας, στις 5 Μαΐου με θεία λειτουργία και αρτοκλασία στο ομώνυμο παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται στη συνοικία των Καμινάδων.

 

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών
Επόμενο άρθρο Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον Ελληνόπυργο