500 χρόνια από την κατασκευή, 66 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας Κοράκου

17 Φεβρουαρίου 2015

Με τα αφιερώματα των εκπομπών “MEGA Σαββατοκύριακο” του MEGA και “ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” της ΝΕΡΙΤ, στις 15 Φεβρουαρίου 2015, που ανέδειξαν την ανάγκη αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, αποδεικνύεται ότι το θέμα από μερικούς δεν έχει ξεχαστεί καθόλου.

Σε πείσμα όλων όσων μπορεί να το θεωρούν χαμένη υπόθεση, παλεύουμε να υλοποιηθεί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας Καρδίτσας από το 2009.

Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι ότι επιβάλλεται η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου για λόγους Ιστορικής μνήμης, αλλά και για λόγους ανάπτυξης της περιοχής ως πόλου τουριστικής έλξης.

Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας – πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου Σύλβια Κόστα, οι ευρωβουλευτές Τζο ΛάινενΝτόρις Πακ και πολλοί άλλοι ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη, στελέχους του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που κατάγεται από την περιοχή, δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου.

Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της γέφυρας με σημαντικότερη ενέργεια την 1η επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε το 2010 στις Πηγές Άρτας. Η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» κτίστηκε το 1515 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, μητροπολίτη τότε Λαρίσης,και ανατινάχθηκε το 1949 από τον Δημοκρατικό Στρατό, σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου.

Τώρα με τη γενική προσπάθεια και στήριξη για την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας νομίζουμε ότι, για όρους ίσης μεταχείρισης, και αφού για αυτή βρέθηκε – και μπράβο του – αμέσως χρηματοδότης, θα πρέπει να γίνει το ίδιο και για τη γέφυρα Κοράκου. Αξίζει να το παλέψουμε όλοι μαζί, γιατί κοινή είναι τώρα η μοίρα των δυο γεφυριών που είναι και πρώτα εξαδέλφια, αφού ο Άραχθος και ο Αχελώος ήταν αδέλφια κατά την μυθολογία..

..Έτσι αξίζουν την ίδια αντιμετώπιση!!!

 

Katafylli.gr

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Σεπτέμβριος 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30EC