- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

500 χρόνια από την κατασκευή, 66 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας Κοράκου

Με τα αφιερώματα των εκπομπών “MEGA Σαββατοκύριακο” του MEGA και “ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ” της ΝΕΡΙΤ, στις 15 Φεβρουαρίου 2015, που ανέδειξαν την ανάγκη αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου, αποδεικνύεται ότι το θέμα από μερικούς δεν έχει ξεχαστεί καθόλου.

Σε πείσμα όλων όσων μπορεί να το θεωρούν χαμένη υπόθεση, παλεύουμε να υλοποιηθεί η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τη Διανομαρχιακή Επιτροπή Άρτας Καρδίτσας από το 2009.

Πρέπει να κατανοήσουν οι αρμόδιοι ότι επιβάλλεται η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου για λόγους Ιστορικής μνήμης, αλλά και για λόγους ανάπτυξης της περιοχής ως πόλου τουριστικής έλξης.

Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας – πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου Σύλβια Κόστα, οι ευρωβουλευτές Τζο ΛάινενΝτόρις Πακ και πολλοί άλλοι ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Αντώνη Κοσσυβάκη, στελέχους του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, που κατάγεται από την περιοχή, δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου.

Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου έχουμε επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της γέφυρας με σημαντικότερη ενέργεια την 1η επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε το 2010 στις Πηγές Άρτας. Η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα «Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι» ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» κτίστηκε το 1515 από τον Άγιο Βησσαρίωνα, μητροπολίτη τότε Λαρίσης,και ανατινάχθηκε το 1949 από τον Δημοκρατικό Στρατό, σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου.

Τώρα με τη γενική προσπάθεια και στήριξη για την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας νομίζουμε ότι, για όρους ίσης μεταχείρισης, και αφού για αυτή βρέθηκε – και μπράβο του – αμέσως χρηματοδότης, θα πρέπει να γίνει το ίδιο και για τη γέφυρα Κοράκου. Αξίζει να το παλέψουμε όλοι μαζί, γιατί κοινή είναι τώρα η μοίρα των δυο γεφυριών που είναι και πρώτα εξαδέλφια, αφού ο Άραχθος και ο Αχελώος ήταν αδέλφια κατά την μυθολογία..

..Έτσι αξίζουν την ίδια αντιμετώπιση!!!

 

Katafylli.gr