57 χρόνια από τον τραγικό πνιγμό 20 ανθρώπων στα έργα της Λίμνης Πλαστήρα

23 Νοεμβρίου 2016

Συμπληρώνονται 57 χρόνια από τον τραγικό πνιγμό 20 ανθρώπων (5/12/1959) οι οποίοι αποτέλεσαν και την πρώτη θυσία, όταν στο οροπέδιο της Νεβρόπολης μια τεχνητή λίμνη γεννιόταν, η λίμνη του Ταυρωπού ή Μέγδοβα ή όπως σήμερα ονομάζεται η Λίμνη Πλαστήρα,  και η Τοπική Κοινότητα Νεοχωρίου σε συνεργασία με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα πραγματοποίησε  την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 το ετήσιο μνημόσυνο στη μνήμη τους στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής   στο   Νεοχώρι, και ακολούθησε το τρισάγιο και το ¨προσκλητήριο πνιγέντων¨ στο χώρο του μνημείου θέση ¨Τσέρνος¨.

Το φοβερό αυτό γεγονός που συντάραξε το Δεκέμβρη του ΄59 όλη την Καρδίτσα και κυρίως το χωριό Νεοχώρι απ’ όπου κατάγονταν οι περισσότεροι, συνέβη όταν οι πνιγέντες, 20 άνθρωποι οι οποίοι δούλευαν στα έργα της Λίμνης οι περισσότεροι, στη θέση ¨τσαρδάκι¨, θέλησαν να πάνε με τη μοναδική βάρκα που υπήρχε, στο Νεοχώρι, στην άλλη πλευρά της λίμνης,  να γιορτάσουν την γιορτή του Αγίου Νικολάου. Και θέλησαν να πάνε με βάρκα γιατί μόλις είχε γεμίσει η λίμνη η οποία κατάπιε όλα τα παλιά μονοπάτια και τους αμαξιτούς δρόμους και οι καινούργιοι δεν είχαν ακόμη διαμορφωθεί. Όμως αυτή η διαδρομή δεν θα έφτανε ποτέ στο τέλος της. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και έμεινε βαθιά χαραγμένο στη μνήμη δεκάδων οικογενειών και χιλιάδων συμπατριωτών μας.

Στη τελετή παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα , αντιδήμαρχοι , ο πρόεδρος και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας και του πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου και πλήθος κόσμου.

Για να τους θυμόμαστε αναφέρουμε τα ονόματα των αδικοχαμένων συγγενών και συμπατριωτών μας.

Καταγόμενοι από το Νεοχώρι:

Αγρογιάννης Βασίλειος, Αγρογιάννης Γεώργιος, Αγρογιάννης Νικόλαος, Καρακώστας Δημήτριος, Καρακώστας Ευάγγελος, Καραντώνης Βασίλειος, Καραντώνης Γεώργιος, Κελεπούρης Κων/νος, Κορκοντσέλος Αστέριος, Μητσογιάννης Αναστάσιος, Μητσογιάννης Αριστ., Μητσογιάννης Ηρακλής, Μήτσιου Βασίλειος, Νίκου Ιωάννης, Σάλτης Αθανάσιος, Τέκος Σωτήριος, Φώτας Κων/νος

 

Καταγόμενος από το Μορφοβούνι: Μπαλτάς Βάιος

Καταγόμενοι από την Καρίτσα: Κερασιώτης Νικόλαος, Ντζιός Γεώργιος.

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Γλυκερία - Ακολούθησα ένα αστέρι
Παυλίνα Βουλγαράκη - Λαβύρινθοι
Κώστας Μακεδόνας - Είναι πια αργά
Βιολέτα Ίκαρη - Μαύρα
Χάρις Αλεξίου - Πόρτες ανοιχτές
Πυξ Λαξ - Χωρίς ντροπή
Γιάννης Πάριος - Θα σ΄ αγαπώ
Ραλλία Χρηστίδου - Μονάχη ταξιδεύω
Ελεωνόρα Ζουγανέλη - Έλα
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας - Έλα ψυχούλα μου

 


The Fray - You found me
Billy Ocean - Loverboy
Cock Robin - The promise you made
Whitney Houston - How will I know
Demi Lovato - I will survive
Beloved - Sweet harmony
Sheryl Crow - My favorite mistake
Asia - Heat of the moment
Zucchero - Wonerful life
Tina Turner - In your wildest dreams

 


Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC