- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

9η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στην Καρδίτσα

Στο 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας έγινε την Τρίτη, 19 Απριλίου 2016 η 9η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες. Στην εκδήλωση μαθητές και εκπαιδευτικοί παρουσίασαν εργασίες τους σχετικές με τις Φυσικές Επιστήμες, δηλαδή πειράματα, αφίσες, κατασκευές, παρουσιάσεις, κ.ά.

Πλημμύρισε το σχολικό συγκρότημα από παιδικές φωνές που με χαρά και προθυμία παρουσίαζαν στους παρευρισκόμενους τα πειράματα που είχαν προετοιμάσει σε συνεργασία με τους δασκάλους και καθηγητές τους. Γέμισε το γυμναστήριο, οι διάδρομοι και η αυλή του σχολείου με θρανία, που είχαν κατακλυσθεί από τα εκθέματα των μαθητών, πολλά από τα οποία ήταν όχι μόνο ενδιαφέροντα αλλά και εξαιρετικά πρωτότυπα. Φυλλάδια είχαν προετοιμαστεί με επεξηγήσεις των όσων έδειχναν και διανέμονταν στους ενδιαφερομένους. Μπορούσε κανείς να δει από εκθέματα με φυτά από όσπρια, όσπρια έτοιμα για βρώση και σχετικά μικροσκοπικά παρασκευάσματα, πειράματα και αφίσες σχετικά με τα βαρυτικά κύματα, πειράματα για τη διατήρηση της ενέργειας και τις μετατροπές της από μια μορφή σε άλλη, εντυπωσιακά πειράματα Χημείας και Φυσικής, ιστορικά πειράματα, αφίσες αφιερωμένες στον Αριστοτέλη, κ.ά.

Η χαρά στα πρόσωπα των μαθητών ήταν περισσότερο από εμφανής, χαρά της δημιουργίας, χαρά της αναγνώρισης της προσπάθειας, χαρά που ευτυχώς μπορούν και δίνουν η Γνώση και οι Φυσικές Επιστήμες.

Η εκδήλωση εκτός από πειράματα είχε και πολύ μουσική. Μαθητικά συγκροτήματα του Μουσικού Σχολείου πλαισίωσαν την εκδήλωση και ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και θαύμασαν τα «κατορθώματα» των μαθητών ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Μιχαήλ Παπανούσκας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Έφη Μητσιάδη, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής κ. Ευαγγελία Παπαδημητρίου, ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καρδίτσας κ. Ιωάννης Γεννάδιος και πολλοί Διευθυντές Σχολείων και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Παρουσιάσεις πειραμάτων, αφισών και πάσης φύσεων εκθεμάτων των μαθητών έγιναν από 2 Νηπιαγωγεία Νηπιαγωγείο Κυψέλης και Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Ουράνιο Τόξο»), 9 Δημοτικά Σχολεία (1ο & 12ο Δημοτικά Σχολεία Καρδίτσας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 7ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 14ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, 18ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας, Δημοτικό Σχολείο Καρδιτσομαγούλας, Δημοτικό Σχολείο Ματαράγκας και 1ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων), 8 Γυμνάσια (1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 2ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 3ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 4ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 5ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, 7ο Γυμνάσιο Καρδίτσας, Γυμνάσιο Λεονταρίου και Γυμνάσιο – Λ.Τ. Ιτέας), 7 Γενικά Λύκεια (1ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, 2ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, 3ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, 4ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, 5ο Γενικό Λύκειο Καρδίτσας, Γενικό Λύκειο Λεονταρίου και Γενικό Λύκειο Προαστίου), 2 Επαγγελματικά Λύκεια (1ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας και 2ο ΕΠΑ.Λ. Καρδίτσας), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μουζακίου και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας.

Η 9η Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες είχε ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας 18 Απριλίου 2016 στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας. Στις 6-8μμ έγινε εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Προσδιορισμός βαρέων μετάλλων σε πόσιμο νερό και τρόφιμα» από τους Αθανάσιο Μανούρα, Αναπληρωτή Καθηγητή και Κωνσταντίνο Κατσούλη, Επιστημονικό Συνεργάτη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων, του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας. Εξαιρετική ήταν η φιλοξενία της εκδήλωσης στο 7ο Γυμνάσιο, που την παρείχαν ο Διευθυντής του κ. Νικόλαος Καραγιάννης, οι καθηγητές του σχολείου και το σύνολο των μαθητών του.