Η 1η αμφικτιονία των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας


 Συνέρχεται την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Παναγιώτης Παλαμάς – Διδάσκαλος του Γένους» στον Παλαμά η 1η Αμφικτυονία των Καραγκούνηδων της πεδινής Θεσσαλίας.

 Πιστοί στην υπόσχεση που έδωσαν για την 1η Κυριακή του Δεκεμβρίου οι Θεσσαλοί Καραγκούνηδες ανταμώνουν στον Παλαμά προκειμένου να υλοποιήσουν τη πιο σοβαρή ίσως θεσμική πολιτισμική και κοινωνική οργάνωση. Την Κυριακή στον Παλαμά θα ανταμώσουν αμφικτύονες Καραγκούνηδες απ’ όλη τη Θεσσαλική πεδιάδα. Από τον Παλαμά και την Καρδίτσα, τις Σοφάδες και τα Τρίκαλα, τα Μεγάλα Καλύβια και τα Φάρσαλα, από τις υπώρειες του Κόζιακα, από το Βελεστίνο και τη Κάρλα, και όπου αλλού κατοικούν Θεσσαλοί Καραγκούνηδες.

          Στην 1η Αμφικτυονία οι Καραγκούνηδες θα ορίσουν το 1ο Αμφικτυονικό Συμβούλιο το οποίο θα αποτελείται από 9 (εννέα) ισόβια (Αθάνατοι) και 6 (έξι) αιρετά μέλη.

          Τα ισόβια και τα αιρετά μέλη του Αμφικτυονικού Συμβουλίου των Καραγκούνηδων, οι Ιερομνήμονες και οι Πυλαγόρες κατά τους αρχαίους ελληνικούς όρους θα εξετάζουν την 1η Κυριακή του Δεκέμβρη κάθε έτους σημαντικά πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα και θα αποφασίζουν γι’ αυτά με σοφία. Στο Αμφικτυονικό Συμβούλιο θα εξετάζονται κάθε φορά και οι φάκελοι που θα υποβάλλονται από τις υποψήφιες πόλεις ή χωριά για το επόμενο Καραγκούνικο Αντάμωμα.

          Η λέξη αμφικτύων σημαίνει αυτός που κατοικεί τριγύρω, ο γείτονας, ο γηγενής. Η λέξη προέρχεται από το πρόθεμα «αμφί- και τη λέξη «κτοίνα» που σημαίνει  οικισμός. Ο Αμφικτύων είναι αδερφός του Έλληνα.

          Η Πρωτογένεια, ο Έλληνας και ο Αμφικτύων είναι παιδιά του Δευκαλίωνα, του πρώτου Θεσσαλού βασιλιά και της Πύρρας.

          Όπως η αρχαία Αμφικτυονία έιχε ισχυρή θρησκευτική επιρροή και πολιτική εξουσία έτσι και η σύγχρονη Αμφικτυονία φιλοδοξεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην Πολιτιστική συγκρότηση και τον συντονισμό των Καραγκούνηδων της Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Καλύπτεται η θέση του μηχανικού του ΕΟΤ όπως δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Ν. Κανελλόπουλος
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώνεται το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Ζιζανολογία & Βιοποικιλότητα»