Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην ιστορία και τη μνήμη της Αργιθέας πραγματοποιήθηκε το εσπέρας της Δευτέρας 10 Αυγούστου 2026 στην πλατεία της Στεφανιάδας, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ξενοφώντα Σ. Κουτή «Εγώ ο Καραούλης και οι επαναστάσεις του 1854 και του 1866 σε Θεσσαλία και Άρτα».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αργιθέας, η Δημοτική Κοινότητα Στεφανιάδας και ο Σύλλογος Στεφανιωτών «Η Νοσταλγία», με την πλατεία του χωριού να γεμίζει από κατοίκους και επισκέπτες.
Στην παρουσίαση παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, ο οποίος προηγουμένως είχε τελέσει την ακολουθία του Εσπερινού και την Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο.
Κατά τον χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση και για την επικοινωνία των ανθρώπων σε έναν τόπο που, όπως σημείωσε, είναι ευλογημένος. Παράλληλα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο του Ξενοφώντα Κουτή, έχοντας ήδη διαβάσει ορισμένα κεφάλαιά του.


Ιδιαίτερη εντύπωση του προκάλεσε η επιλογή του συγγραφέα να παρουσιάσει την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια δύσκολη συγγραφική προσπάθεια, καθώς απαιτεί από τον δημιουργό να μεταφέρει με πειστικότητα την προσωπικότητα και τη φωνή του ιστορικού προσώπου.
Ο Καραούλης αποτέλεσε για τον ίδιο μια ευχάριστη ιστορική αποκάλυψη, καθώς, όπως παραδέχθηκε, δεν γνώριζε μέχρι σήμερα την ιστορία του. Τον χαρακτήρισε «έναν άνθρωπο, έναν θρύλο πράγματι αυτής της περιοχής», εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για τη γνωριμία με τον απόγονό του, Λάζαρο Καραούλη.
Με αφορμή τον τρόπο αφήγησης του βιβλίου, έγινε επίσης αναφορά στην εσχατολογική εμπειρία της Εκκλησίας, όπου τα γεγονότα της σωτηρίας βιώνονται ως ζωντανή πραγματικότητα. Η σύνδεση αυτή αποτέλεσε, όπως τόνισε, ένα από τα στοιχεία του βιβλίου που τον συγκίνησαν ιδιαίτερα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ανάγκη να πραγματοποιούνται συχνότερα ανάλογες εκδηλώσεις στη Στεφανιάδα και στα υπόλοιπα χωριά της Αργιθέας. Η διατήρηση της επικοινωνίας, της ιστορικής μνήμης και της σχέσης των ανθρώπων με τον τόπο αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε η περιοχή να παραμείνει ζωντανή.
Μιλώντας για την παρουσία του στην Αργιθέα, όπου τις τελευταίες ημέρες περιοδεύει στη Δυτική και την Ανατολική πλευρά της, εξέφρασε τη χαρά του για την ομορφιά του τόπου και την ευγνωμοσύνη του για τη δυνατότητα να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους της. Χαρακτήρισε την Αργιθέα «αγιοτόκο και ηρωοτόκο» και τόνισε ότι η Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά της.
Για το βιβλίο και την ιστορική του αξία μίλησαν ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, η Δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας κ. Αθανασία Στιβακτή, ο Διδάκτωρ Φιλολογίας κ. Μανώλης Στεργιούλης, ο συγγραφέας Ξενοφώντας Σ. Κουτής και ο Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Frederick κ. Λάζαρος Καραούλης.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης και χαράς, αφήνοντας στο επίκεντρο μια σημαντική μορφή της τοπικής ιστορίας και μια παρακαταθήκη που συνδέει το παρελθόν της Αργιθέας με το παρόν και το μέλλον της.
Β.Γ.













