Στα όρια της εξαθλίωσης 50 καλλιεργητές από το Πεδινό


Από λάθος δεν εστάλησαν οι δηλώσεις καλλιέργειάς τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα να μην έχουν λάβει ακόμη τα χρήματά τους από τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις.

Ένα λάθος, ήταν αρκετό για να φέρει στα όρια της εξαθλίωσης 50 περίπου οικογένειες από το Πεδινό Καρδίτσας. Συγκεκριμένα, οι καλλιεργητές της περιοχής κατέθεσαν στα συνεργεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Καρδίτσας τις δηλώσεις καλλιέργειάς τους, όμως ένα μικρό «πακέτο» δηλώσεων, αντί να σταλούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρέμειναν στην Ένωση, με το παραπάνω θλιβερό αποτέλεσμα. Τόσο η Ένωση όσο και οι ίδιοι καλλιεργητές με τη βοήθεια της Νομαρχίας Καρδίτσας, ενήργησαν αμέσως, χωρίς ωστόσο να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντιπροσωπεία των αγροτών του Πεδινού παραχώρησε συνέντευξη τύπου, ζητώντας από οποιονδήποτε αρμόδιο να διαβεβαιώσει ότι στο «πακέτο» των χρημάτων που έρχεται εντός των ημερών, είναι μέσα και τα χρήματα των αγροτών της συγκεκριμένης περιοχής.

Ο κ. Βαιόπουλος

«Όταν τον Μάιο του 2008 οι αγρότες του Νομού μας κατέθεταν τις δηλώσεις καλλιέργειας στα συνεργεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, από αβλεψία, ένα πακέτο δηλώσεων παρέμεινε στο Νομό μας. Η Ένωση εντόπισε με πολύ μικρή καθυστέρηση το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς, όπως εκ των πραγμάτων απεδείχθη, ο τρόπος που ακολούθησε για να λυθεί το πρόβλημα δεν ήταν ο πλέον ορθόδοξος. Αυτό είχε σαν συνέπεια στις 17 Δεκεμβρίου του 2008 οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές να μην πάρουν τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις που δικαιούνταν. Εμείς αμέσως κινητοποιηθήκαμε, ακολουθώντας θεσμικούς δρόμους και με τη βοήθεια της Νομαρχίας δώσαμε τη σωστή διάσταση στο πρόβλημα και αυτό έφτασε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δυστυχώς σήμερα, 3 μήνες μετά, τα πράγματα έχουν παγώσει και δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη στο πρόβλημά μας. Το μοναδικό που έχουμε στα χέρια μας είναι κάποιες ατομικές επιστολές βουλευτών της κυβέρνησης και η ανεπίσημες διαβεβαιώσεις του κ. Μαντζιαρλή (Διευθυντή ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας), ότι το πρόβλημα στις γραφειοκρατικές του διαστάσεις έχει λυθεί, όμως στην ερώτηση για το πότε θα έχουμε τα χρήματά μας, δεν έχουμε ξεκάθαρη απάντηση. Όπως όλοι σας καταλαβαίνετε, αυτό επιτείνει την αγωνία μας και τη ανασφάλειά μας. Θέλουμε επίσης να επισημάνουμε ότι οι εν λόγω οικογένειες έχουν να εισπράξουν χρήματα από τον Δεκέμβρη του 2007. Σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που πούλησαν τα προϊόντα τους γίνεται ολοφάνερο ότι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής καταστροφής. Οι πιο πολλοί δεν έχουν πληρώσει τα εφόδια της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου και αδυνατούν να κινηθούν στην αγορά για την φετινή καλλιεργητική χρονιά. Εκείνο όμως που τους ενοχλεί περισσότερο είναι ότι κινδυνεύουν να χάσουν την αξιοπρέπειά τους καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη, όπως ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Καλούμε την κυβέρνηση να σκύψει στο πρόβλημά μας και να δώσει τη λύση άμεσα. Αυτό μπορεί να γίνει με την μέθοδο της λεγόμενης «Ταμειακής Διευκόλυνσης» που κατά το παρελθόν έχει εφαρμοστεί και μάλιστα για το σύνολο των καλλιεργητών. Εδώ μιλάμε για ένα ποσό περίπου 350.000 ευρώ το οποίο ως μέγεθος είναι μικρό, αλλά όταν αφορά σε ένα χωριό είναι πολύ μεγάλο. Σ’αυτό το σημείο θέλουμε να επισημάνουμε το εξής: Η πρόσβαση και η επαφή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τον απλό καλλιεργητή είναι σχεδόν αδύνατη. Έχει δομηθεί ένα ατέλειωτο κανονιστικό πλέγμα ενώ την ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα την έχει κάποιο…«σύστημα».

Προηγούμενο άρθρο Τρίωρη στάση εργασίας για τους δημοτικούς υπαλλήλους
Επόμενο άρθρο Προβληματισμός για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Νομό