- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Α. Στεργίου: Τα βαθιά εσωπαραταξιακά προβλήματα έχουν οδηγήσει ορισμένους σε αδιανόητο παροξυσμό

Η συστηματική παραπληροφόρηση και η συνειδητή διασπορά ανυπόστατων ειδήσεων έχει γίνει η αγαπημένη συνήθεια της αντιπολίτευσης στο Δήμο Αργιθέας.

Είναι εντελώς απογοητευτικό να βλέπει κανείς τη στάση ορισμένων δημοτικών συμβούλων, που επιβεβαιώνει εμφατικά πως η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης εξακολουθεί να αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό.

Από την πλευρά μας, σεβομενοι παντοτε την κοινη λογικη, έχουμε αποφασίσει να μην μετέχουμε στο δημόσιο διάλογο απαντώντας σε κάθε αβάσιμο λιβελογράφημα που μοναδικό στόχο έχει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να κάνει “ντόρο” μικρής χρονικής διάρκειας.

Άλλοτε νομίζετε πως τάχα βρίσκετε στοιχεία, τα αναρτάτε στα social media (με συνοδεία ειρωνικών αναφορών) και μετά τα κατεβάζετε άρον άρον εξαιτίας της κατακραυγής του κόσμου, αφού φυσικά πρώτα έχετε εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Άλλοτε υιοθετείτε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Άλλοτε στιγματίζετε ανθρώπους στοχοποιώντας τους με πρωτοφανή ψεύδη.

Κάθε δημοσίευση είναι κυριολεκτικά και ένα διαφορετικό κρεσεντο γραφικοτητας και λασπολογιας.

Εννοείται πως δεν θα μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε τα συνεχή σας ρεσιτάλ παροξυσμού, μιας και δεν μας εκπλήσσει αυτή η τακτική σε καμία των περιπτώσεων. Αντιθέτως, την είχαμε προβλέψει και, δυστυχώς, “πέφτουμε μέσα” με μαθηματική ακρίβεια.

Το ζήτημα ωστόσο είναι πως σε όλα υπάρχουν και κάποια όρια.

Αντιλαμβανόμαστε πως ο “επικεφαλής” της μείζονος αντιπολίτευσης προσπαθεί από “κάπου να πιαστεί” αφού επί της ουσίας φαίνεται πως δεν μπορεί να χαράξει ενιαία στρατηγική ούτε καν στο σημαντικότατο θέμα της ψήφισης του Προϋπολογισμού.

Οι ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ κατά τις ψηφοφορίες στις συνεδριάσεις είναι προφανές πως έχουν διαταράξει τη συνοχή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης. Για να μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία επί τούτου, αρκεί να ανατρέξει στην απόφαση ΔΣ 78/2021 για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τη διαφορετική ψήφο του πλέον κορυφαίου Δημοτικού Συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης από την επίσημη γραμμή του “επικεφαλής”…

Ενδιαφέρον έχει φυσικά και η διαφορετική στάση της εν λόγω παράταξης στο ίδιο ακριβώς θέμα στην αντίστοιχη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, όπου ο εκπρόσωπός της ψήφισε επίσης “παρών” και όχι “κατά” (απόφαση ΟΕ 119/2021)…

Αυτά βέβαια εμάς δεν μας αφορούν.

Μας αφορά όμως το γεγονός πως, στην αγωνιώδη του προσπάθεια ο “επικεφαλής” να διαχειριστεί τα βαθιά εσωπαραταξιακά του θέματα, υποπέφτει συνεχώς σε λάθη, τα οποία ελπίζουμε να μην υποκρύπτουν άλλες σκοπιμότητες.

Παρασύρεται δε, αναγκαστικά, από τις κατευθυντήριες γραμμές και την εξ αποστάσεως επιλεκτική εμμονική ρητορική συνυποψηφίου του που απέτυχε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος, έχοντας ως θλιβερό αποτέλεσμα να βγαίνει συνεχώς εκτεθειμένος.

Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς την απιστευτη “γκάφα” πως ο Δήμος Αργιθέας έχει τα ακριβότερα τέλη στο Νομό Καρδίτσας, (συμπληρώνοντας μάλιστα) αν όχι όλης της χώρας.

Αιδως. Καταρχάς, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως δεν υπήρξε κάποια αύξηση ή μεταβολή με καινούρια απόφαση. Αντιθέτως τα τέλη έχουν καθοριστεί από το έτος 2015 με την απόφαση ΔΣ 28/2015 και ισχύουν έως σήμερα. Αυτό που έχει όμως πραγματικό ενδιαφέρον είναι πως η εν λόγω απόφαση υπερψηφίστηκε Ομοφωνα, δηλαδή στηρίχθηκε και από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που, όμως, σήμερα ο εκπρόσωπός της καταγγέλλει εντελώς αβάσιμα πως είναι τα υψηλότερα στο Νομό Καρδίτσας! Απλά, ασχολίαστο.

Κατά δεύτερον, παραθέτουμε τα δημοτικά τέλη όλων των Δήμων στον επισυναπτόμενο πίνακα. Με μια απλή ματιά, διαπιστώνει κανείς πως όχι μόνο δεν έχουμε τα ακριβότερα αλλά αντίθετα ανήκουμε στους Δήμους με τα φθηνότερα τέλη ολόκληρου του Νομού. Το ίδιο ισχύει και στα τέλη ύδρευσης και άρδευσης.

Φυσικά ο κάθε Δήμος έχει τις δικές του ανάγκες, διαφορετική εισπραξιμότητα, μεγαλύτερους πληθυσμούς, περισσότερα τετραγωνικά και άλλα δεδομένα, οπότε έτσι κι αλλιώς είναι εντελώς αβάσιμη η σύγκριση με τους υπόλοιπους Δήμους. Αξίζει κανείς να εστιάσει ίσως λίγο πιο προσεκτικά στα ορεινά τμήματα του Νομού, όπου ο Δήμος Αργιθέας έχει ακριβώς τα ίδια τέλη με το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα και με τις ορεινές κοινότητες του Δήμου Μουζακίου.

Σε καμία των περιπτώσεων πάντως, δεν έχει τα ακριβότερα, όπως εντελώς εσφαλμένα αναφέρεται από ορισμένους. Αντιθέτως, ο Δήμος Αργιθέας εδώ και χρόνια διατηρεί την ίδια σταθερή πολιτική με χαμηλά τέλη σε οριζόντια κλίμακα, η οποία μάλιστα οριακά του επιτρέπει να ικανοποιεί συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών.

Και για να μην έχετε κι άλλες αυταπάτες και αρχίσετε και γράφετε νέες ασυναρτησίες ας δούμε και μερικούς κοντινούς μας Δήμους με κοινά ορεινά χαρακτηριστικά, όπως είναι ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη με 1,20 κατά Μ.Ο., ο Δήμος Αγράφων με 1,50, ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων με 1,30, ο Δήμος Πύλης με 1,20 στις οικίες κ.ά.

Εννοείται πως υπάρχουν και Δήμοι με φθηνότερα τέλη, όπως επί παραδείγματι είναι ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων με 1,15, αλλά όπως τονίσαμε και ανωτέρω, σε κάθε σχετική απόφαση αναπροσαρμογής πρέπει να προσμετρούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία διαφέρουν ανά περίπτωση.

Λέτε, λοιπόν, μια ανακριβεια (επειδή την είπε κάποιος άλλος πρώτα και φοβηθήκατε μήπως σας κλέψει τη δόξα όπως άλλωστε κάνετε σε όλα σας τα κείμενα) και δεν μπήκατε καν στον κόπο να το ψάξετε πριν την υιοθετήσετε δημόσια.

Ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα, από όποιο μετερίζι κι αν τον υπηρετεί κάνεις.

Για να γίνει μείωση των δημοτικών τελών, απαιτείται να προηγηθεί μια οικονομοτεχνική μελέτη και μια ανάλυση με βάση τις ισχύουσες ΚΥΑ. Αυτήν τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διόρθωσης των τετραγωνικών για να υπάρχουν τα τελικά δεδομένα. Επίσης, συνυπολογίζονται στοιχεία όπως η ανταποδοτικότητα εσόδων σε συνάρτηση με τις δαπάνες για να προχωρήσει η όποια αναμόρφωση.

Όλα αυτά φυσικά για εσάς αποτελούν “ψιλά γράμματα”. Σε κάθε περίπτωση, αναδεικνύουν την επιπολαιοτητα και την επιδερμικοτητα με την οποία αντιμετωπίζετε τα κρίσιμα θέματα σε σχέση με τη λειτουργία του Δήμου.

Λογικό είναι βέβαια αφού δεν έχετε ασκήσει ούτε μια μέρα διοίκηση, καθώς το αλάνθαστο αισθητήριο του κόσμου της Αργιθέας σας στέλνει σταθερά στα έδρανα της αντιπολίτευσης από το 2006 έως και σήμερα που πολιτεύεστε…

Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και η πορεία σας είναι προδιαγεγραμμένη για ακόμα μια φορά!

Υ.Γ.1: Ο φετινός προϋπολογισμός ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία και ανέρχεται στα 10.792.725,69€, υψηλότερος δηλαδή κατά 2 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με τον περσινό λόγω των επιπρόσθετων χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισε ο Δήμος Αργιθέας με συνεχείς προσπάθειες. Εστιάζοντας κανείς στον Προϋπολογισμό, θα δει ότι ο Δήμος μας παρότι υποστελεχωμένος, έχει καταφέρει να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που παρέχονται μέσα από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι το Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ή το Πρόγραμμα “Φιλόδημος”, καθώς επίσης έχει κατορθώσει να αντλήσει πόρους από προσκλήσεις φορέων όπως το “Πράσινο Ταμείο” αλλά και από έκτακτες χρηματοδοτήσεις. Ο Προϋπολογισμός επέστρεψε δε από το Οικονομικό Παρατηρητήριο χωρίς καμία παρατήρηση, γεγονός που επιβεβαιώνει την αρτιότητα, την ορθότητα και την απόλυτη τήρηση του προβλεπόμενου πλαισίου. Για τους γνώστες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτό είναι ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο.

Υ.Γ.2: Αλήθεια, αφού καταθέσατε μία τόσο “τεκμηριωμένη και ρεαλιστική πρόταση”, γιατί ξεχάσατε να μας πείτε και το ύψος της μείωσης που επιθυμείτε;! Όταν απλώς κάποιοι αντιγράφετε ό,τι λένε οι γύρω σας, καλό είναι να είστε πιο επιμελείς. Λίγη σοβαρότητα δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…

 

Για τη Διοίκηση του Δήμου Αργιθέας, ο Δήμαρχος Ανδρέας Β. Στεργίου