- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Αγώνας για αντιπυρική προστασία τώρα!

Και η φετινή αντιπυρική περίοδος, που ξεκίνησε την 1η Μάη 2022, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στη Θεσσαλία και στη χώρα, με πολλά προβλήματα.

Προβλήματα που απορρέουν από την πολιτική υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, που έχει την ευθύνη της πρόληψης, σε σύγχρονα και επαρκή μέσα κυρίως στις επίγειες δυνάμεις που έχουν αντικειμενικά το κύριο βάρος της κατάσβεσης, αλλά και των τοπικών αρχών.

Η Θεσσαλία, διαθέτει μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Αλλά και στα αστικά κέντρα, στις ΒΙΠΕ, υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην πυροπροστασία.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα  είναι μεγάλες τόσο στη Θεσσαλία, όσο και πανελλαδικά. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, σε επιστημονικό, αλλά και σε εργατοτεχνικό προσωπικό και αντι να η κυβέρνηση να κάνει μόνιμες προσλήψεις, ανακοίνωσε ότι θα αναθέτει ρόλο επιτηρητή των δασών, στους στρατιωτικούς, χρησιμοποιώντας τους ως τζάμπα εργατικό δυναμικό σε ξένα προς αυτούς καθήκοντα!

Οι υπάλληλοι του Π.Σ, μόνιμοι και συμβασιούχοι, εργάζονται με ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέτρα Υγείας και Ασφάλειας.

Σημαντικές είναι επίσης οι ελλείψεις σε υδροφόρα και άλλα πυροσβεστικά οχήματα, μεγάλο μέρος του υπάρχοντος στόλου οχημάτων είναι παλαιωμένο, ενώ μειωμένα είναι τα κονδύλια για τις κτηριακές υποδομές και τα οχήματα.

Αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με την εγκληματική πολιτική εμπορευματοποίησης της γης που προωθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ), όπως με τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, αυξάνουν τους κινδύνους πυρκαγιών, όπως αποδείχτηκε πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια στην Εύβοια, στην Αττική, στην Πελοπόννησο και άλλες περιοχές.

Και η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διατηρεί τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Μετατοπίζουν δικές τους ευθύνες για την προστασία των δασών και γενικότερα για την πυροπροστασία, σε όποια υπηρεσία τους βολεύει, αλλά και στο λαό, την ώρα που υλοποιούν διαχρονικά την στρατηγική της Ε.Ε, παραδίδοντας τα δασικά οικοσυστήματα στην καταστροφική δράση του κεφαλαίου, υποβαθμίζοντας την ικανότητα των αρμοδίων υπηρεσιών (Πυροσβεστική, Δασική Υπηρεσία), παραδίδοντας σε ιδιώτες ολόκληρες περιοχές με διαδικασίες “fast- track”, αλλάζοντας τις χρήσεις γης σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα του δασικού πλούτου, με αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Το ποσό που δόθηκε και φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους ΚΑΠ για τις ανάγκες της αντιπυρικής προστασίας ανέρχεται μόλις σε 16,9 εκατομμύρια ευρώ, όσο δηλαδή το 2020 και το 2021. Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες, δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή τη φάση, με κύριο έργο την αποψίλωση των χόρτων.

Η κατάσταση στα δασαρχεία με τις ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό κι αυτή τη χρονιά, είναι πολύ άσχημη. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, εγκρίθηκε για το 2022, το τρομερό ποσό, του 1,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, στις Δασικές Υπηρεσίες, για τη διενέργεια έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας των δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων!

Το 2021 θεωρήθηκε για την Θεσσαλία, ήπια χρονιά, από την άποψη του αριθμού και του μεγέθους των πυρκαγιών.

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργατών, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών, να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα, απέναντι στην κυβέρνηση, στην περιφέρεια και στους δήμους, διεκδικώντας η δασοπροστασία – πυροπροστασία, η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα. Να διεκδικήσουν: